Kuopion turmabussi on nostettu raiteilta, onnettomuuden tutkintaa jatketaan – kuljettajan mukaan jarrut pettivät

Linja-auto nostettiin yön aikana junaraiteilta, ja sitä tutkitaan tarkemmin sisätiloissa.

Kuopion bussiturma
Onnettomuusbussi nostettiin myöhään perjantai-iltana pois rautatieltä
Kuopion onnettomuusbussi nostettiin pois rautatieltä perjantain ja lauantain välisenä yönä.Timo Hartikainen / Lehtikuva

Kuopion eilisen bussiturman tutkintaa jatketaan tänään lauantaina. Linja-auto nostettiin yön aikana junaraiteilta ja sitä tutkitaan tänään tarkemmin sisätiloissa.

– Linja-auto on nostettu halliin teknistä tutkintaa varten, jotta sille voidaan tehdä hyvin perusteellinen tekninen tutkinta. Linja-auton romu ja jäämistö skannataan läpi hyvin tarkasti, onnettomuustutkintakeskus OTKES:in viestintäpäällikkö Sakari Lauriala painottaa.

VR tiedottaa (siirryt toiseen palveluun) kuitenkin, että osa aamun henkilöjunista on jouduttu korvaamaan linja-autoilla Kuopion ja Suonenjoen sekä Kajaanin ja Kuopion välillä. Matkustajia kehotetaan varautumaan viivästyksiin. VR:n mukaan junaliikenne Kuopion ja Suonenjoen välillä palautuu normaaliksi aamu kahdeksasta alkaen.

Linja-auto syöksyi kaiteen läpi junaradalle.
Bussi syöksyi sillalta junaradalle Viitostien Leväsen rampilta.Jukka Eskanen / Yle

Lauriala kertoo, että silminnäkijöiden, viranomaisten ja mahdollisuuksien mukaan myös onnettomuudessa osallisten kuulemiset aloitetaan viikonlopun aikana.

Myös paikkatutkintaa jatketaan myöhemmin tarpeen mukaan, mutta painopiste on siirtynyt linja-auton tutkintaan ja kuulemisiin.

– Teemme melkoisen määrän tässä alkuvaiheessa ja tarvittaessa myöhemmin osallisten kuulemisia. Niissä selvitetään syitä, ei syyllisiä. Me teemme tutkintaa vain vastaavien onnettomuuksien ehkäisemiseksi ja turvallisuuden parantamiseksi, jotta oppisimme näistä vakavista onnettomuuksista, Lauriala korostaa.

Syytä liian varhaista arvioida

Linja-auton kuljettaja oli kertonut poliisille, että bussin jarrut eivät toimineet liittymässä ja hän menetti auton hallinnan. Laurialan mukaan onnettomuustutkintakeskuksen tutkinnoissa linja-auton jarruongelmat tai muutkin tekniset viat onnettomuuden syynä ovat poikkeuksellisia.

Usein onnettomuus on monien syiden summa, Lauriala huomauttaa.

– Yleisellä tasolla jarruongelmat olisivat syynä hyvin harvinaisia. Meillä ei ole sellaista tutkinnoissa todennettu. Me toki tutkimme jarrujen roolia mahdollisena tekijänä. Tässä vaiheessa on liian varhaista sanoa, oliko niillä merkitystä vai ei.

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan faktojen keräämiseen menee luultavasti viikkoja ja koko onnettomuustutkinta pyritään saamaan valmiiksi puolessa vuodessa.

Onnettomuusbussi.
Onnettomuusbussissa oli 20 matkustajaa.Timo Hartikainen / Lehtikuva

Neljä kuollutta, useita loukkaantuneita

Perjantaina iltapäivällä Kuopiossa tapahtunut bussiturma on yksi viime vuosien vakavimmista liikenneonnettomuuksista Suomessa. Neljä ihmistä kuoli ja 19 loukkaantui, kun linja-auto törmäsi liittymässä viiteen henkilöautoon ja syöksyi sitten junaradalle Viitostien Leväsen rampilta Kuopiossa.

– Meidän tutkinnassamme on viimeksi kuollut linja-auton matkustaja bussin sisällä vuonna 2006. Tämä on verrattain harvinaista. Muuten olemme tutkineet Heinolan linja-autoturma vuonna 1999 ja tietysti Konginkangas 2004 sekä Pyhtään ja Halikon linja-auto-onnettomuudet, kertoo onnettomuustutkintakeskus OTKES:in viestintäpäällikkö Sakari Lauriala.

Kuopion yliopistollisesta sairaalasta on kerrottu, että hoitoon tuotiin 3 vakavasti, 6 keskivaikeasti ja 10 lievästi loukkaantunutta henkilöä. KYSin mukaan vain yksi loukkaantuneista oli niistä autoista, joihin bussi oli törmännyt ennen putoamistaan.

KYSistä tiedotettiin perjantai-iltana, että KYSille tuotuja potilaita hoidetaan edelleen eikä potilaista ole uutta tiedotettavaa. Sairaalan toiminta palautui illalla normaaliin tilannevalmiuteen suuronnettomuuden jälkeen.

Kuopiossa järjestetään kriisiapua onnettomuuden johdosta. KYS järjesti loukkaantuneiden omaisille kriisiapua yhdessä Kuopion kaupungin ja kirkon henkisen huollon kanssa. Kallaveden kirkolla järjestetään kriisiapua myös tänään kello 10–16 välillä. Myös SPR avasi henkisentuen pisteen Kuopion keskustaan, joka on toiminnassa tänään kello 9–21.

Kuopion tuomiokirkossa järjestettiin eilen perjantaina kaikille avoin hartaustilaisuus onnettomuuden johdosta.

Lue lisää:

Bussi syöksyi sillalta rautatielle Viitostiellä Kuopiossa, kyydissä eläkeläisiä, poliisi vahvistaa neljän kuolleen

Turmabussin kyydissä Pohjois-Ruotsissa asuvia suomalaisia – Kuopiossa sillalta pudonnut bussi oli Kemin Liikenteen tilausajossa

Tämän tiedämme Kuopion bussiturmasta nyt – syynä ilmeisesti tekninen vika

Liikenneturvallisuusjohtaja: Tutkijalautakunta on aloittanut Kuopion bussiturman tutkinnan

Kuopiossa tarjotaan kriisiapua bussionnettomuuden vuoksi

Kuopion turmassa mukana myös hyvää onnea: pelastuslaitos ja sairaala ihan lähellä