1. yle.fi
  2. Uutiset

Hurrikaani Lane jätti Havaijille valtavan vesimäärän, sade jatkuu yhä

Hurrikaanit ovat Havaijin alueella harvinaisia.

Hirmumyrsky Lane (2018)
Wailuku-joki tulvi rankkasateiden vuoksi Hilossa, Havaijilla.
Wailuku-joki tulvi rankkasateiden vuoksi Hilossa, Havaijilla.Mario Tama / AFP

Havaijin saariryhmää piiskannut hurrikaani Lane on nyt heikentynyt trooppiseksi myrskyksi ja myrsky liikkuu nyt hitaasti ulos merelle.

Myrsky, joka vielä keskiviikkona oli korkeimman tason hurrikaani, ei osunut täydellä voimallaan Havaijille. Myrskyn keskus suuntautui saarten ohi, tosin melko läheltä.

Myrsky pudotti silti Havaijille valtavan vesimäärän. Esimerkiksi kuuluisalle Waikiki-rannalle satoi 1,5 vuorokaudessa 60 senttimetriä vettä ja sade jatkuu yhä.

Havaijin pääsaari on saanut paikoin peräti 90 senttimetriä sadetta. Pääsaarella purkautuu edelleen Kilauea-tulivuori. Tulivuoritutkijat varoittavat, että kun vesisade osuu sulaan laavaan, saattaa syntyä myrkyllisiä kaasuja.

Myrsky ei tiettävästi ole aiheuttanut henkilövahinkoja, mutta sen sijaan laajoja tulvia ja maanvyörymiä. Vaara ei ole vielä ohi, sillä Lane liikkuu eteenpäin hyvin hitaasti. Sen sadealueen ennustetaan pysyvän Havaijin läntisimpien saarten yllä vielä koko viikonlopun.

Yhdysvaltain asevoimilla on saarilla 57 000 henkilöä avustamassa kuljetuksia ja pelastustöitä.

Presidentti Donald Trump on ottanut yhteyttä paikallisiin pelastusviranomaisiin ja tarjonnut liittovaltion apua.

Hurrikaanit ovat Havaijin alueella harvinaisia. Edellisen kerran hurrikaanin keskus osui Havaiji-saarille lähes 30 vuotta sitten.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi