1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sauli Niinistö

Presidentti Niinistö: "Toin esiin Putinille, että Fortumin osallisuus Fennovoimassa on tärkeää" – Yle seurasi presidentin kyselytuntia hetki hetkeltä

Presidentin kyselytunti ruoti suorassa lähetyksessä päättyvän kesän merkittävimmät maailmanpolitiikan tapahtumat Suomen näkökulmasta sekä presidentin toimintaa kotimaassa.

Sauli Niinistö
Sauli Niinistö Yle Radio 1:n presidentin kyselytunnilla Helsingissä lauantaina.
Sauli Niinistö Yle Radio 1:n presidentin kyselytunnilla Helsingissä lauantaina.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Tasavallan presidentin kyselytunti kuultiin tänä vuonna poikkeuksellisesti jo tänään lauantaina.

Yleensä presidentin kyselytunti on ollut itsenäisyyspäivän läheisyydessä, mutta tänä vuonna kyselytunti järjestettiin presidentin syntymäpäivän kunniaksi jo etukäteen. Sauli Niinistö täytti eilen 70 vuotta.

Yle seurasi kyselytuntia hetki hetkeltä. Merkinnät löydät tämän artikkelin lopusta. Koko lähetyksen voi kuunnella Yle Areenassa.

Kyselytunnilla keskusteltiin ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, mutta myös pari viikkoa sitten julkaistuista kirjoista, jotka koskivat Niinistöä.

Toisessa kirjassa väitettiin, että Niinistö olisi painostanut Fortumia Fennovoiman osakkaaksi, jotta ydinvoimalahanke toteutuisi. Niinistö kiisti väitteen jyrkästi kyselytunnilla. Samalla hän kertoi oman versionsa tapahtumista.

Niinistö edisti Fortumin asiaa

Presidentin mukaan Fortumilla oli oma intressi ostaa osakkeita Venäjän vesivoimayhtiöstä, jossa he olivat vähemmistöosakkaita. Niinistö kertoo Fortumin olleen presidenttiin yhteydessä ja kysyneen, voisiko tämä selvittää, onko asialle Venäjällä poliittista estettä.

Niinistö kertoo keskustelleensa asiasta tapaamisessaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Niinistön mukaan Putin oli tuolloin sanonut, että kyse on yhtiöiden välisestä asiasta.

Myöhemmin presidentti tapasi uudestaan Fortumin johtoa. He kertoivat Niinistön mukaan, etteivät olleet päässeet puheyhteyteen Gaspromin pääjohtajan kanssa.

Niinistö välitti viestiä jälleen Putinille. Putin oli Niinistön mukaan luvannut auttaa, mutta jatkanut, että "me emme painosta Gaspromia alihintaiseen myyntiin".

– Epäilemättä toin esiin Putinille myös siinä keskustelussa, että Fortumin osallisuus Fennovoimassa on tärkeää, ehkä heidän osaamisensa takia eniten, Niinistö totesi.

Ymmärsinkö oikein, että te otitte esiin Putinin suuntaan sen, että Fortumin olisi hyvä tulla osakkaaksi Fennovoimaan?

– Ei, vaan, että Fortum asettaa ehdon Fennovoimaan tulolleen, että saa vesivoimaa, Niinistö sanoi.

Oliko keskustelussa missään välissä esillä Fortumin muut investoinnit Venäjällä?

–Ei Putinin kanssa.

Entä muissakaan venäläisten kanssa käydyissä keskusteluissa?

– Ei. Minulle ei esitetty mitään. Joku on vihjaissut, että olisi ikään kuin painostettu sieltä käsin. Tällaista minä en tullut kuulleeksi.

Onko tämä presidentin hommaa?

– Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun elinkeinoelämästä tai yksityisiltä ihmisiltä tulee pyyntöjä. Joudun sitä aina vähän miettimään.

– Tuossa tilanteessa pariinkin kertaan aika tiukastikin tingin sitä, että saako Fortum ostaa tämän. Se aiheutti Putinilta sen reaktion, että emme suostu painostamaan Gaspromia alihintaiseen luovutukseen. Se on aika paljon sanottu, Niinistö sanoi.

Presidentti kuitenkin kielsi jyrkästi komentaneensa Fortumin Fennovoimaan. Niinistö myös korosti, että hän ei tiedä, miten neuvottelut tai asia hänen osuutensa jälkeen eteni.

Hetki hetkeltä -merkinnät

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Korjattu 25.8.2018 kello 20.17 virheellinen tieto, että Alexander Stubb (kok.) olisi ollut pääministeri vuonna 2015. Tuolloin pääministerinä toimi Juha Sipilä (kesk.).

Lue lisää:

Tasavallan presidentin kyselytunti Radio 1:ssä 25.8. – lähetä oma kysymyksesi

Ensimmäinen kuva presidenttiparin Aaro-pojasta julki – mukana myös Lennu

Niinistö ja Putin tapaavat tänään Sotšissa – Yle listasi Niinistön yhteydenpidon, vain harva tietää keskusteluista tarkemmin

Presidentti Niinistö viettää pian 70-vuotispäiviään – toivoo muistamiset hyväntekeväisyyden muodossa

Lue seuraavaksi