Hyppää sisältöön

Kuopion turmabussin kyydissä ollut Aimo Suomela menetti tragediassa ystäviään: "Ajattelin, että tästä ei selviä"

Kalixilainen lauluryhmä oli matkalla viettämään viikonloppua musiikin merkeissä. Matka pysähtyi vain hetki ennen määränpäätä, Kuopion Rauhalahden kylpylää.

Olo on raskas ja suru suuri.

Näin kuvailee vointiaan Kuopion turmabussin kyydissä ollut 55-vuotias Aimo Suomela. Lauluryhmä oli matkalla Pohjois-Ruotsin Kalixista Kuopion Rauhalahden kylpylähotelliin. Kalix Sång Klubin perinteisen syysmatkan tarkoituksena oli käydä uudessa paikassa ja laulaa karaokea.

Vain muutamaa kilometriä ennen määränpäätä matka kuitenkin pysähtyi. Suomela istui linja-autossa hieman auton puolivälin takana, kun rysähti. Mies löi todennäköisesti päänsä.

– Minulla ei ole muuta muistikuvaa, kuin sellainen hirveä heilahdus oikealle. Vilkaisin eteen ja huusin jotain. Ajattelin, että tästä ei selviä. Sen jälkeen ei ole mitään muistia kuin täältä hätäkeskuksesta, kun minua alettiin tuomaan tänne osastolle.

Edelleen Kuopion yliopistollisessa sairaalassa hoidossa olevan miehen mieli on murheellinen. Onnettomuudessa menehtyi neljä Suomelan hyvää ystävää ja aktiivista laulukerhon jäsentä. Ajatukset ovat rakkaansa menettäneiden luona.

Suomelalla hengenvaaraa ei enää ole, mutta kipuja tuntuu ympäri kehoa.

– Sairaalassa kaikki on toiminut erittäin hyvin. Jutella saa heti kun vain sanoo.

Sunnuntaina takaisin kotiin

Suomela kertoo, että Kalix Sång Klubiin kuuluu noin viisikymmentä jäsentä, ja porukka tapaa muun muassa karaokelaulun, tanssien ja kurssien merkeissä pari kertaa viikossa. Noin puolet klubilaisista oli mukana "syksyn starttimatkalla" ja perjantaina päivällä lauluporukan mielessä olivat jo viikonlopun tähtiesiintyjät.

Aivan bussimatkan lopussa jokin meni kuitenkin pahasti vikaan. Onnettomuuden jälkeen ryhmän jäsenet ovat jo ehtineet käydä tapahtumien kulkua läpi.

– Rajun heilahduksen jälkeen bussi liirasi voimakkaasti oikealle ja todennäköisesti renkaat menivät väärälle puolelle kaidetta, ja bussi on syöksynyt kaiteen yli rautatielle. Tarkempaa tietoa minulla ei ole.

Suomelan mukaan kuolleet kolme naista ja yksi mies istuivat bussin takaosassa. Erään silminnäkijän mukaan hallinnasta karannut bussi oli hetken ajan kahdella pyörällä. Suomela pitää sitä mahdollisena, mutta muistikuvat ovat sekavat.

– Vauhti oli kova. Kun heilahti, nosti päätäni. Huusin jotain, mutta siitäkään ei ole muistikuvaa, Suomela kertaa tapahtumia.

Kotipaikkakunnallaan Kalixissa Suomela kuuluu kunnanhallitukseen, mutta nyt velvollisuudet saavat toistaiseksi odottaa. Mies toivoo pääsevänsä mahdollisimman pian takaisin kotiin. Siellä odottaa vaimo, joka ei lähtenyt epäonniselle laulumatkalle mukaan.

Poliisi on jo kuullut linja-auton kyydissä olleita. Suomela arveleekin, että sairaalasta kotiutunut joukko pääsee kotimatkalle Kemin Liikenteen kyydissä sunnuntaina.

Kaikki matkatavarat ovat yhä turma-auton uumenissa. Se on kuitenkin pieni murhe juuri nyt.

– Ajatukset menevät puolisoihin, jotka menettivät rakkaansa, sanoo Suomela.

Korjaus 28.8. klo 8:12: Korjattu, että onnettomuus tapahtui muutamaa kilometriä ennen määränpäätä, ei kymmentä kilometriä.

Lue lisää:

.
.