1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Senaattori John McCain kuoli, Cheek jätti jäähyväiset, nuorten seksuaalikasvatus vaihtelee

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
John McCain
John McCain kampanjoimassa vuonna 2008.Robyn Beck / AFP

Senaattori John McCain on kuollut

Yhdysvaltain republikaanisenaattori John McCain menehtyi nopeasti etenevään aivokasvaimeen kotonaan Arizonassa. Hän oli 81-vuotias. McCain tunnettiin muun muassa sotasankarina, poliittinen pelurina ja presidentti Trumpin republikaaniarvostelijana. Muun muassa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on esittänyt surunvalittelunsa McCainin omaisille.

Cheek lopetti uransa, mutta mitä sen jälkeen?

Cheek esiintyy Valot Sammuu konsertissa Lahden mäkimontussa.
Jarno Kuusinen / AOP

Cheekin jäähyväiskonsertti on nyt ohi. Ennen kuin valot sammuivat Lahden mäkimontussa, lavalla nähtiin iloinen ja rentoutunut räppäri. Miten lahtelaisesta räppäristä kasvoi 2000-luvun menestynein artisti? Kulttuuritoimittajamme Ville Vedenpää analysoi Cheekin ainutlaatuista tarinaa suomalaisessa popmusiikissa.

Suomeen saapuu Ranskan presidentti, joka saa kovaa kritiikkiä kotimaassaan – ja haluaa hukuttaa skandaalit uudistuksiin

Emmanuel ja Brigitte Macron.
Brigitte ja Emmanuel Macron kävivät toukokuussa 2018 Pietarissa, jossa presidentti osallistui talousfoorumiin.Alexander Ryumin / AOP

Turvamiehen toilailut ryvettivät Emmanuel Macronin, eikä edes juhlinnasta jalkapallon MM-joukkueen kanssa tarttunut presidenttiin toivottua kultapölyä. Suomeen keskiviikkona saapuva Macron on syksyn alkaessa jatkamassa tiukkatahtisia uudistuksiaan. Pystyisikö puoliso Brigitte Macron nostamaan presidentin suosiota?

"Pidetään se vetoketju kiinni" – Nuorten seksuaalikasvatuksessa on yhä puutteita

nainen pitelee kondomia
AOP

Kouluissa annettavan seksuaalikasvatuksen laatu riippuu pahimmillaan yksittäisestä aikuisesta, kuten opettajasta tai terveydenhoitajasta. Seksuaalista hyvinvointia edistävä Sexpo vaatii jokaiseen Suomen kouluun seksuaalikasvattajaa. Sellainen voi olla kuka tahansa opettaja, terveydenhoitaja tai muu asiasta kiinnostunut koulun aikuinen. Sexpo myös toivoo, että oikeus laadukkaaseen seksuaalikasvatukseen kirjataan seuraavaan hallitusohjelmaan.

Sää on vaihtelevaa

Sunnuntain sääkartta
Yle

Sunnuntaiyö oli suuressa osassa maata poutainen, mutta viikon päätteeksi saadaan sateita, kertoo Ylen meteorologi Toni Hellinen. Sunnuntaina päivällä sade- ja ukkoskuuroja kehittyy maan länsiosassa. Muualla on pääosin poutaista ja vaihtelevan pilvistä. Lämpötiloissa ei tapahdu suurta muutosta. Lue lisää säästä Ylen sää-sivuilta.

Lue seuraavaksi