Hyppää sisältöön

Kemin liikenteen toimitusjohtaja: Turmabussin kuljettaja ajanut linja-autoa kymmeniä vuosia

Matkustajien oli määrä palata kotiin samalla bussilla.

Kuopion bussiturman onnettomuusbussi teknisessä tutkinnassa. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Turmabussin kuljettaja ei ole vakituisessa työsuhteessa Kemin liikenteessä, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Pentti Rytky. Yhtiön linja-auto törmäsi viiteen henkilöautoon ja syöksyi sillalta alas junaraiteille Kuopiossa perjantaina iltapäivällä.

Linja-autoa kuljetti vuonna 1951 syntynyt ylitorniolainen mies. Rytky sanoo, ettei tiedä kuljettajan ammattitaustaa tarkemmin, mutta sanoo miehen ajaneen linja-autoa kymmeniä vuosia.

– Hänen pitäisi olla ja pitää olla pätevä tyyppi siihen asiaan, Rytky kertoo STT:lle.

Toimitusjohtaja on tuntenut kuljettajan noin viiden vuoden ajan.

– Hän on tulkki ja kuljettaja, monen asian mies, Rytky kuvailee.

Tilausajossa olleessa onnettomuusbussissa oli poliisin mukaan kuljettaja ja 21 matkustajaa. Heistä 12 oli Suomen kansalaisia, seitsemän Ruotsin kansalaisia ja kolme molempien maiden kaksoiskansalaisia.

Onnettomuudessa kuoli neljä linja-autossa ollutta matkustajaa. Lisäksi sairaalahoidossa on yhden törmäyksessä vaurioituneen henkilöauton kuljettaja.

Tutkinta vasta alkuvaiheessa

Turmabussi oli ollut Kemin liikenteen omistuksessa noin kahden vuoden ajan, toimitusjohtaja kertoo. Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan bussi oli valmistettu sekä ensirekisteröity vuonna 2005 ja tuotu Suomeen viisi vuotta myöhemmin.

Toimitusjohtaja Rytkyn mukaan matkustajat olisivat palanneet takaisin Kuopiosta samalla bussilla. Rytky ei kommentoi, milloin seurueen oli tarkoitus palata.

Toimitusjohtajan mukaan poliisi ei ole vielä kuullut häntä.

Itä-Suomen poliisin mukaan tapauksen tutkinta on vasta alkuvaiheessa. Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Pekka Jäntti sanoo, että onnettomuuden mahdollisina syinä tutkitaan teknistä vikaa, kuljettajan toimintaa ja terveydentilaa sekä liikenneolosuhteita.

Poliisi tutkii onnettomuutta tässä vaiheessa törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena ja neljänä kuolemantuottamuksena.

Lue lisää:

.
.