Hyppää sisältöön

Kuopion bussiturma toi suuren surun Ruotsin Kalixin kuntaan – "Uskomattoman traagista"

Kalixilainen lauluryhmä oli matkalla viettämään viikonloppua musiikin merkeissä.

Muistokynttilöitä bussiturman onnettomuuspaikalla. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Kuopion perjantaisessa bussionnettomuudessa kuoli neljä linja-autossa ollutta matkustajaa, joista kolme on naisia ja yksi mies, kertoi Itä-Suomen poliisi lauantaina. Kuopion yliopistollinen sairaala kertoi lauantaina aamupäivällä, että neljän loukkaantuneen tehohoito jatkuu edelleen.

Kalixilainen lauluryhmä oli matkalla viettämään viikonloppua musiikin merkeissä. Matka pysähtyi vain hetki ennen määränpäätä, Kuopion Rauhalahden kylpylää. Linja-auto törmäsi viiteen henkilöautoon ja syöksyi sillalta alas junaradalle iltapäivällä.

Ruotsalaisessa Kalixin kunnassa vallitsee onnettomuuden vuoksi nyt suuri suru. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Tommy Nilsson kertoo Ylelle, että hänen tietojensa mukaan suurin osa onnettomuudessa olleista on Kalixin asukkaita.

Nilssonilla ei ole vielä tietoa, ovatko myös menehtyneet kunnan asukkaita. Nilssonin mukaan Ruotsin poliisi tiedottaa asiasta lähitunteina.

– Sain tiedon onnettomuudesta, kun asukas soitti eilen ja kertoi tunnistaneensa onnettomuudessa olleen bussin samaksi, joka nouti aiemmin matkustajia Kalixista.

– Tunnen surua, kun ajattelen omaisia ja loukkaantuneita.

Nilsson ei ole vielä ehtinyt tavata Kalixin asukkaita, sillä eilisestä lähtien on riittänyt kiirettä.

– Arvelen, että he reagoivat onnettomuuteen surulla ja tyrmistyksellä.

Kalixiin on onnettomuuden johdosta perustettu kriisiryhmä. Ihmisillä on myös mahdollisuus mennä kirkon tiloihin keskustelemaan onnettomuudesta.

– En muista, että kunnan asukkaille olisi tapahtunut vastaavaa onnettomuutta, Nilsson sanoo.

Onnettomuuden vahvistus otti aikaa

Kalixin kunnan kriisijohtaja Agneta Lipkin pitää onnettomuutta uskomattoman traagisena.

– Kun onnettomuudesta tuli tieto, pyrimme saamaan yhteyden kaikkiin mahdollisiin viranomaisiin, jotta saisimme vahvistuksen, onko kyseessä juuri tämä bussi.

– Vahvistus vei vähän aikaa, mutta sillä aikaa otimme yhteyttä kirkkoon, ja järjestelimme kriisikeskuksen perustamista.

Vahvistus turmasta tuli Ruotsin poliisilta aamuyöllä. Lipkinin mukaan myös Kalixin asukkaat pitävät onnettomuutta hyvin traagisena tapauksena.

– Mehän tunnemme kaikki omaiset ja loukkaantuneet. Nyt yritämme lähiaikoina tehdä kaikkemme omaisten hyväksi.

Lue myös:

.
.