Hyppää sisältöön

Irlannin pääministeri suomi paavia katolisen kirkon hyväksikäyttöskandaalista: "Sanojen pitää muuttua teoiksi"

Paavi Franciscus tapasi lauantaina illalla myös kahdeksan hyväksikäytön uhria Dublinissa.

Paavia vastustava mielenosoittaja Dublinin keskustassa lauantaina. Kuva: Will Oliver / EPA

Irlannin pääministeri Leo Varadkar vaati paavia varmistamaan, että katolisen kirkon uhrit saavat asianmukaista oikeutta koko maailmassa. Varadkar puhui asiasta paavi Franciscuksen Irlannin-vierailun yhteydessä lauantaina.

– Haavat ovat yhä auki ja paljon täytyy yhä tehdä sen eteen, että uhrit ja selviytyneet saisivat oikeutta ja totuutta ja parantumista. Pyhä Isä, pyydän, että käytät asemaasi ja vaikutusvaltaasi varmistamaan, että näin tapahtuu täällä Irlannissa ja koko maailmassa, Varadkar sanoi paavin rinnalla seisoessaan.

– Meidän täytyy nyt varmistaa, että sanoista tulee tekoja, hän jatkoi.

Varadkar viittasi monenlaisiin hyväksikäyttöskandaaleihin Irlannissa kutsuen niitä katolisen kirkon häpeätahroiksi.

Paavi Franciscus tapasi Irlannin pääministerin Leo Varadkarin Dublinissa lauantaina. Kuva: Ciro Fusco / EPA

Muun muassa nuoret naiset pakkotyölle altistaneet Madeleine-pesulat, "langenneiden" naimattomien äitien ja vauvojen keskukset, laittomat adoptiot sekä pappien lapsiseksiskandaalit ovat järkyttäneet Irlannissa.

– En voi epäonnistua sen tunnustamisessa, että kirkon jäsenet ovat aiheuttaneet Irlannissa vakavan skandaalin käyttämällä hyväkseen nuoria ihmisiä, jotka olivat heidän vastuullaan ja opetuksessaan, paavi Franciscus vastasi.

Paavi sanoi jakavansa rivijäsenten tyrmistyksen siitä, että katolisen kirkon työntekijät eivät ole puuttuneet tarpeeksi ankarasti lasten hyväksikäyttöön syyllistyneiden pappien "iljettäviin rikoksiin".

Monet olivat kuitenkin pettyneet siihen, että paavi ei luvannut mitään uusia, konkreettisia toimia hyväksikäytön uhreille.

Paavi tapasi lauantaina illalla myös kahdeksan hyväksikäytön uhria. Hän ilmaisi "tuskansa ja häpeänsä" katolisen kirkon epäonnistumisesta.

Tervetulleeksi toivottajia ja mielenosoittajia

Sadat tuhannet ihmiset seurasivat lauantaina paavin vierailua Dublinissa. Kyseessä on ensimmäinen paavin vierailu Irlantiin sitten paavi Johannes Paavali II:n vuoden 1979 matkan.

Dublinin katujen varsilla oli paljon paavin vastaanottajia, vaikkakaan hän ei saanut samanlaista rocktähden vastaanottoa kuin Johannes Paavali II aikoinaan.

Kaikki eivät myöskään tervehtineet ilolla paavin tuloa. Yksi heistä oli 45-vuotias Rosa Lopez. Hänellä oli mukanaan juliste, jossa oli paavia ja katolista kirkkoa vastustavia iskulauseita.

– Oli olemassa rikos (hyväksikäyttö), ja siitä täytyy nostaa syyte, Lopez sanoi.

– Tämä (paavin vierailu) on loukkaus selviytyjiä kohtaan. Hän (paavi) sanoo olevansa pahoillaan, mutta se ei ole tarpeeksi, Lopez sanoi.

Irlannissa tehdyissä tutkimuksissa on selvinnyt, että kirkon johtajat suojelivat vuosikymmenien ajan satoja hyväksikäyttöön syyllistyneitä pappeja. Myös katolisen kirkon johtamissa lastenhoitolaitoksissa on paljastunut Irlannissa vakavia hyväksikäyttötapauksia.

Noin 14 500 irlantilaista on hakenut korvauksia kokemastaan hyväksikäytöstä.

Tässä kuussa Irlannin entinen presidentti Mary McAleese paljasti uhmanneensa vuonna 2003 Vatikaania, joka yritti estää hallituksen tutkijoita pääsemästä käsiksi kirkon asiakirjoihin.

Sunnuntaina paavi pitää messun ja samaan aikaan hyväksikäytön uhrit järjestävät lähellä mielenosoituksen. Myös äitien ja lasten kotien uhrit järjestävät erillisen mielenosoituksen Tuamissa, josta löytyi satojen katolisen kirkon laitoksessa kuolleiden vauvojen joukkohauta.

Lue myös: