Espanjan hallitus päätti: Diktaattori Francon hautapaikka vaihdettava

Espanjan hallitus päätti perjantaina, että diktaattorin jäänteet on siirrettävä pois Kaatuneiden laaksosta. Päätös vaatii vielä parlamentin hyväksynnän.

Diktaattori Francisco Francon rakennuttama muistomerkki koostuu kaariholvien ympäröimästä aukiosta, kallioon louhitusta kirkosta sekä luostarista. Monumentin yllä kohoava risti on 150 metriä korkea. Kuva: Juan Carlos Hidalgo / EPA

Espanjan edesmenneen diktaattorin Francisco Francon jälkeläiset vastustavat jyrkästi suunnitelmaa Francon jäänteiden siirtämisestä.

Espanjan tiedotusvälineiden mukaan Francon seitsemän lastenlasta ovat julkaisseet yhteisen lausunnon, jossa he ilmoittavat vastustavansa ”tiukasti ja yksimielisesti” isoisänsä haudan siirtämistä. Suku uhkaa käyttää kaikki mahdolliset lain suomat keinot, joilla se vain voi estää hallituksen suunnitelmat.

Espanjan sosialistihallitus päätti perjantaina, että entinen diktaattori on vietävä pois mausoleumistaan, jossa hän on ollut haudattuna jo yli neljä vuosikymmentä. Hallituksen päätös vaatii vielä parlamentin hyväksynnän.

Kenraali Francisco Franco vuonna 1975. Kuva: AP Graphics Bank

Espanjan parlamentti päätti haudan siirrosta jo toukokuussa 2017, mutta silloinen Mariano Rajoyn oikeistohallitus ei pannut päätöstä toimeen. Pääministeri Pedro Sanchez on perustellut ruumiin siirtämistä sillä, ettei demokraattinen Espanja voi enää sallia kansaa jakavia symboleja.

Francon suvun on päätettävä syyskuun puoliväliin mennessä, mitä he haluavat tehdä vainajalle. Jos päätös ei ole määräaikaan mennessä selvillä, hallitus tekee päätöksen.

– Tottakai huolehdimme isoisämme jäännöksistä, sanoo Francon lapsenlapsi Francis Franco sanomalehti La Razonille

– Emme aio jättää niitä hallituksen käsiin.

Toistaiseksi on epäselvää, millaisia laillisia keinoja Francon suku voi käyttää, jos Espanjan parlamentti hyväksyy jäänteiden siirtämisen.

Franco haudattiin marraskuussa 1975 Madridin vuorilla sijaitsevan Kaatuneiden laakso –monumentin kunniapaikalle. Hauta on kivipaaden alla, kallioon louhitun kirkon alttarin edessä.

Kaatuneiden laakso eli Valle de los Caídos on Francon itsensä alulle panema sisällissodan muistomerkki. Se rakennettiin vuosina 1940-1958 osin poliittista vankityövoimaa käyttäen. Laaksoon on haudattu yli 30 000 Espanjan sisällissodassa kuollutta.

Lue myös:

Uutisen alaotsikko korjattu 26.8. klo 6.28 (Italia -> Espanja)