Kuivuus vei heinän Euroopan karjalta – pakkoteurastuksia tehdään jo monessa maassa

Australiassa sade on tuonut toivoa katastrofaalisesta kuivuudesta kärsineille maanviljelijöille.

kuivuus
lehmiä kuivuneella pellolla
Karjaa Schneerenissä Saksassa heinäkuussa.EPA

Euroopassa koettu poikkeuksellisen kuiva ja kuuma kesä on heikentänyt rajusti rehuviljasatoa. Tämä on nostanut karjatilallisten tuotantokustannuksia ja pakottanut monet tilat vähentämään tuotantoeläinten määrää.

Esimerkiksi Saksassa joka 25. karjatila on aikeissa lopettaa toimintansa, kertovat viranomaiset uutistoimisto AFP:lle.

Ala-Saksin osavaltio on Saksan rehuntuotannon keskus. Tämän kesän sadon arvioidaan jäävän yli 40 prosenttia normaalitasoa pienemmäksi.

Heinäkuun kahdella ensimmäisellä viikolla teurastettujen eläinten määrä oli kymmenen prosenttia tavanomaista suurempi. Maan hallitus on luvannut tukea vaikeuksissa oleville tiloille.

Hollannissa rehusadosta on menetetty 40 - 60 prosenttia ja viljasadostakin viidennes.

Englannissa kesän kuivuus oli ennennäkemätön. Maidon tuotanto on jo nyt vähentynyt, koska lehmille ei ole tarpeeksi heinää, kertoo maataloustuotantoa valvova virasto AHDB.

Ranskan itäosassa raju hellekausi alkoi heinäkuun alussa ja levisi koko maahan elokuussa. Ranskan keskiylänkö, Massif Central, on tunnettu maan "vesitornina". Nyt alueella ei saada lainkaan kesän toista heinäsatoa, mikä on hyvin huolestuttavaa, kertoo Ranskan maatalousjärjestöjen kattojärjestö FNSEA.

– Tilalliset ostavat olkia ja sekoittavat niitä heinän sekaan saadakseen karjansa syötettyä. Kauppiaat hyötyvät tästä. Tonni olkia maksaa nyt sata euroa, kun viime vuonna hinta oli 60 - 80 euroa, kertoo FNSEA:n edustaja Patrick Benezid AFP:lle.

Myös Ruotsissa viljasato jäänee 30 prosenttia normaalia pienemmäksi.

– Monet tilalliset ovat joutuneet syöttämään talveksi tarkoitettua rehua karjalle jo kesällä, kertoo Ruotsin maatalousviraston johtava ekonomisti Harald Svensson.

Australiassa kauan kaivattu sade

Australian itäosa on saanut reippaan sateen, joka on paikoin ensimmäinen jopa yli vuoteen.

Itä-Australia on tunnettua maanviljely- ja karjankasvatusaluetta, ja seutu on kärsinyt jatkuvasta kuivuudesta pahoin.

Maaperä on päässyt kuivumaan, joten se tarvitsee runsaasti sadetta, että se kykenee edes imemään taivaalta tulevaa vettä.

– Nämä sateet eivät vielä lainkaan riitä lopettamaan kuivuutta. Se mitä tarvitaan on 20 [milliä sadetta] ensi viikolla, 20 sitä seuraavalla ja niin edelleen useita kuukausia, jotta nääntyneet pellot ja vesivarannot täydentyvät, sanoi Australian viljelijäyhdistyksen puheenjohtaja Fiona Simson maan yleisradion haastattelussa.

Lue lisää:

Australiassa kokonainen osavaltio julistettu kuivuusalueeksi – karjankasvattajille lupa ampua kengurut

Lähteet: AFP