Diktaattori Marcosin suku väijyy paluuta valtaan Filippiineillä – kannattajat muistelevat lämmöllä rakennusbuumia ja järjestystä

Filippiineillä moni muistelee Marcosin diktatuuria kulta-aikana, jolloin rikollisuus oli kurissa ja ruoka halpaa.

Filippiinit
Ferdinand Bongbong Marcos
Filippiinien diktaattorin poika Ferdinand Bongbong Marcos mielii presidentiksi.Mark R. Christino

MANILA Filippiinien rääväsuinen presidentti Rodrigo Duterte ilmoitti äskettäin, että hän voisi luopua vallasta ennen aikojaan. Duterten ehtona on, että presidentiksi nousisi entisen pahamaineisen diktaattorin poika Ferdinand Bongbong Marcos Jr.

Ferdinand Marcosin diktatuurin aikana kymmeniä tuhansia kidutettiin ja vangittiin ja tuhansia surmattiin. Ferdinand ja Imelda Marcosia syytetään myös miljardien eurojen kavaltamisesta valtiolta.

Perheen paettua Yhdysvaltain sotilaslentokoneessa Havaijille 32 vuotta sitten Filippiinit oli pudonnut Aasian vauraasta helmestä velkaiseksi ja rutiköyhäksi maaksi.

Maailmalla Duterten sanat voivat ihmetyttää, mutta Filippiineillä Marcosit ovat nousseet kansan suosioon. Imelda Marcosin kenkäkokoelmat, timantit ja ostosretket yksityislennoilla New Yorkiin eivät nosta enää suurta raivoa.

Sen sijaan Marcosin diktatuuria 1970–1980 -luvuilla muistellaan aikana, jolloin rikollisuus oli kurissa, teitä ja sairaaloita rakennettiin ja presidentti itse piti huolta siitä, että energian ja ruoan hinta pysyy matalana.

Nykyään moni on myös sitä mieltä, että Imelda Marcos toi monen mielestä mainetta ja kunniaa Filippiineille poseeratessaan maailman johtajien ja julkkisten kanssa.

Kateissa miljardeja dollareita

Ferdinand Marcosin kuoltua maanpaossa leski ja lapset palasivat Filippiineille vuonna 1991.

Imelda Marcos
Imelda Marcosin valtavat kenkäkokoelmat eivät enää aiheuta suurta paheksuntaa Filippiineillä.Rolex Dela Peña / EPA

He osallistuivat päivänpolitiikkaan, vaikka heitä vastaan oli nostettu oikeusjuttuja ja samaan aikaan presidentin alainen komissio etsi maailmalta Marcosien anastamaksi arvioituja miljardeja dollareita.

Vain kolmannes eli yli kolme miljardia dollaria saatiin palautettua, muun muassa Sveitsin pankeista.

Vielä viisi vuotta sitten Imelda Marcosin entinen avustaja jäi kiinni New Yorkissa mittaamattoman arvokkaan Claude Monet’n maalauksen myynnistä. Maalaus kuului Filippiinien valtiolle.

Nyt presidentti Dutertelle myötämielinen kongressi on hyväksynyt lain, joka lopettaisi Marcosien kahmimaa omaisuutta etsivän komission.

Diktatuurin uhrit kauhistelevat valkopesua

Diktatuurin ajan uhrit ja surmattujen omaiset ovat seuranneet järkyttyneinä Marcosien maineen puhdistamista.

Presidentti Duterten luvalla Imelda Marcos ja hänen lapsensa toivat Ferdinand Marcosin palsamoidun ruumiin helikopterilla Marcosien johtamasta Ilocos Norten provinssista Manilaan sankarihautaan marraskuussa 2016 vain kuukausia Duterten valtaan astumisen jälkeen.

Diktatuurin vastustajat kauhistelivat historian valkopyykkiä, kun Marcosien esikoinen Imee Marcos ihmetteli, miksi filippiiniläiset yhä takertuvat menneeseen.

Tätä seurasi someraivo, jossa vastustajat muistuttivat lakkaavansa märehtimästä menneitä, jos Marcosit palauttaisivat varastamansa omaisuuden ja pyytäisivät anteeksi.

Marcosit ja Dutertet yhteistyössä

Bongbong Marcosin nousun presidentiksi pitäisi olla mahdotonta, sillä hän hävisi varapresidentin vaalit täpärästi toukokuussa 2016. Hän kuitenkin riitautti vaalituloksen, ja nyt vaalivilppi on korkeimman oikeuden pohdittavana.

Jos hän voittaa riidan ja sairaaksi huhuttu presidentti Duterte luopuu virastaan, Marcos nousee maan johtoon.

Ferdinand Marcos
Ferdinand Marcosin diktatuuri kidutti, vangitsi ja tappoi tuhansia filippiiniläisiä.Monty Fresco / AOP

Poliittisista sukudynastioista tunnetussa maassa Duterten ja Marcosien suvut ovat nyt siis sinetöimässä yhteistyötään. Imee Marcos solmi äskettäin poliittisen liiton yhdessä presidentti Duterten tyttären, Davaon kaupunginjohtaja Sara Duterten kanssa.

Imee Marcos on pohjoisen Ilocos Norten provinssin kuvernööri. Hän aikoo pyrkiä senaattoriksi ensi vuoden vaaleissa.

Marcosin kannattajien valikoiva muisti

Mutta diktaattorin jälkikasvun suosio on kasvanut ilman Duterteakin. Kannattajat pitävät entistä presidenttiä historian parhaana ja väärinymmärrettynä johtajana, jota ympäröivät hännystelijät ajoivat maan kriisiin.

Marcosien rakentamat sairaalat, kulttuuritilat, sillat ja muut saasteen harmaannuttamat rakenteet näkyvät yhä Manilan katukuvassa ja kertovat menneestä kulta-ajasta. Marcosien jälkeen julkinen rakentaminen Filippiineillä onkin ollut olematonta.

Myös mediavalta on hyödyttänyt Marcoseita. Diktatuurin aikana ihmisoikeusrikkomuksista tiesivät vain ne, joiden läheiset olivat joutuneet uhriksi. Presidentin valvoma media sensuroi uutisia niistä, joten moni uskoi surmattujen olleen rikollisia.

Yli puolet filippiiniläisistä on alle 25-vuotiaita. Kun Marcosit suistettiin vallasta, he eivät olleet vielä syntyneet.

Turhautumista demokratiaan

Marcosit ovat viime vuosina tehneet työtä maineensa puhdistamiseksi. Heidän kannattajansa ovat julkaisseet sosiaalisessa mediassa videoita, joissa verrataan Marcosien suuria rakennushankkeita ja maan turvallisuutta seuraavien hallintojen työhön.

Historioitsijan mukaan suurin opetus Marcosien uudesta noususta onkin se, mitä tapahtuu diktatuurin murtumisen jälkeen.

– Vaikka johtaja olisikin syyllistynyt ihmisoikeusrikkomuksiin ja korruptioon, ihmiset muistavat hänen tekonsa kansan hyväksi, sanoo historian apulaisprofessori Xiao Chua De La Sallen yliopistosta.

– Johtajien pitäisi ymmärtää, että hyvät aikomukset eivät riitä. Heidän täytyy oikeasti tehdä työtä kansan olojen parantamiseksi.

Filippiineillä Marcosien ja populismin uuden nousun mahdollistaa kansan turhautuminen siihen, että diktatuurin jälkeinen demokratia ei parantanut kansan oloja. Korruptio, rikollisuus ja köyhyys jatkuivat. Siksi usko voimakkaaseen itsevaltaiseen johtajaan on noussut.

Mutta historia opettaa myös, että diktatuuritkin kaatuvat aikanaan, apulaisprofessori Chua muistuttaa.