Kauppakamarit listasivat maamme tärkeimmät liikenteen korjaus- ja kehittämiskohteet – Tunnin juna Varsinais-Suomen alueen ykköskohde

Listan tarkoitus on muistuttaa, että vientireittien sujuvuus ja työssäkäynti kärsii, mikäli luvattu rahoitustason nosto lykkääntyy.

kauppakamarit
Pendolino ja IC2-juna Turun ratapihan varikolla.
Jouni Koutonen / Yle

Kauppakamarit ovat laatineet listauksen Suomen liikenneverkon korjaus- ja kehittämiskohteista.

Kauppakamarit nostavat Varsinais-Suomen alueen tärkeimmäksi kehityskohteeksi Tunnin junan eli nopean junayhteyden Turusta Helsinkiin.

Turun kauppakamarin mukaan seuraavaksi tarvitaan periaatepäätös koko yhteyden rakentamisesta. Hankkeelle on myönnetty tähän mennessä 40 miljoonaa euroa yleissuunnitteluun.

Tunnin juna
Turun tunnin junaa varten uutta rataa pitäisi rakentaa 100 kilometriä.Yle

Muut korjaus- ja kehittämiskohteet ovat Varsinais-Suomen alueella Turun kehätien, Valtatie 8:n ja Valtatie 9:n Turku–Tampere-välin parantaminen sekä Paraisten Kirjalansalmen sillan uusiminen yhdistettynä Kaarinan läntisen ohikulkutien suunnitteluun.

Listaus on koottu Keskuskauppakamarissa.

– Kauppakamarien liikennehankelistauksessa on tällä kertaa monia hankkeita, joilla vastataan liikenteen päästövähennystavoitteisiin ja yritysten kuljetustarpeisiin. Esimerkiksi raideyhteyksien kehittäminen vaatii hallitukselta pitkänäköisyyttä, sillä valmistelusta ja kaavoituksesta voi olla pitkä matka siihen, että saadaan valmista jälkeä, arvioi listaa koonnut Keskuskauppakamarin liikenneasiantuntija Kaisa Saario.

Saarion mukaan lista on erityisen ajankohtainen nyt, kun liikenteen runkoverkkoa ja 12-vuotista liikennesuunnitelmaa pohditaan.

Liikennehankelistauksella otetaan kantaa myös liikenteen rahoitukseen. Huonokuntoisia väyläosuuksia ja siltoja on Suomessa kauppakamarien mukaan liikaa.