Katso lukijoiden huikeat kuvat: Pohjois-Amerikan metsäpalojen savut värjäsivät taivaan punaiseksi

Parin viime päivän aikana eri puolilla Suomea on nähty tavallista punaisempia auringonlaskuja. Pyysimme lukijoita lähettämään nappaamiaan otoksia huikeista auringonlaskuista. Yle kiittää kaikkia kuvia lähettäneitä.

Valoilmiö (Ilmakehä)
Auringonlasku Kymijoen rannalla.
Ismo Pekkarinen / AOP

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Skandinaviaan on saapunut Pohjois-Amerikan metsäpalojen savuja. Pitkään Pohjois-Amerikassa jatkuneiden metsäpalojen savuja on havaittu nyt myös Suomessa, Ylen meteorologi Joonas Koskela kertoo.

Savujen myötä Pohjois-Suomessa voidaan illalla nähdä normaalia punaisempi auringonlasku. Lisäksi päivällä Pohjanmaalta Kainuuseen ulottuvalla alueella on mahdollista bongata haloilmiöitä.

Haloilmiö syntyy auringonvalon taittuessa ja heijastuessa ilmassa leijuvista jääkiteistä. Halot näkyvät renkaina, kaarina ja läiskinä. Tavallisin halo-ilmiö on auringon ympärille muodostuva rengas.

Meteorologi Joonas Koskelan mukaan metsäpalojen savut siirtyvät päivän mittaan maan keskiosista kohti pohjoista. Näin ollen savuista johtuvaa punaista auringonlaskua ei voida havaita koko maassa.

Savun voi nähdä, mutta ei haistaa

Ylen meteorologi Seija Paasonen on tarkaillut parin viikon ajan Pohjois-Amerikan metsäpalojen savujen liikehdintää. Hän kertoo savujen kulkeutuneen pitkälle Eurooppaan asti ylätuulen ilmavirtausten mukana.

– Savun kulkeutumista pitkiä matkoja on edistänyt sateiden vähäisyys ja sopivat ylätuulet, Paasonen arvioi.

Hänen mukaansa savuja saattaa havaita kuvien lisäksi myös paljaalla silmillä. Savu voi kenties näkyä taivaalla pilviä ohuempana utuisuutena. Savun näkemistä voi hankaloittaa pilvisyys, sillä pilvipeite on savua paksumpaa.

– Haistaa savuja ei kuitenkaan voi, sillä ne ovat sen verran korkealla ilmakehässä, Paasonen kertoo.

Ilmatieteen laitoksen kuvissa savu näkyy ohuena ja harmaana nauhana vaakasuunnassa.

Kesä tekee paluun keskiviikkona

Vaikka elokuu käykin jo loppua kohden, kesä ei ole silti ohi. Sää lämpenee nimittäin viikon aikana kesäisiin mittoihin.

Ylen meteorologi Joonas Koskelan mukaan alkuviikosta on tulossa vaihteleva. Maanantaina maan etelä- ja keskiosissa sää on aurinkoinen ja poutainen, mutta pohjoisessa saadaan sadekuuroja.

Tiistaina hajanaisia mutta vaimeita sateita saapuu Suomeen lännestä, mutta sää on pääosin poutaista.

Keskiviikkona kesä tekee toden teolla paluun Suomeen ja lämpötilat nousevat suuressa osassa maata kahdenkymmenen asteen tienoille.

– Kesäkelit jatkuvat näillä näkymin keskiviikosta perjantaihin asti, mutta luultavasti hellerajat eivät kuitenkaan ylity, Koskela arvioi.