Yllättävä taho ilmoittautui apuun, Albania halusi korvata menneitä Italialle – tästä on kyse uusimmassa siirtolaislaivakiistassa

Katolinen kirkko vastaanotti suuren osan pakolaisista ja paavi Franciscus vetosi, ettei siirtolaisia palautettaisi takaisin.

Pakolais- ja siirtolaisveneet
Eritrealainen nuori nainen saatettiin ulos laivasta Catanian satamassa.
Eritrealainen nuori nainen saatettiin ulos laivasta Catanian satamassa.Orietta Scardino / EPA

Diciotti on muuttoliikekriisin tuorein kiistakapula. Välimerellä seilanneen ja Italian Sisiliaan saartaman siirtolaisaluksen apuun riensivät tällä kertaa yllättävät tahot: EU:n ulkopuolinen Albania, katolinen kirkko sekä Irlanti.

Viime viikolla EU:n ja Italian hallituksen ministerien kipeä suhde kärjistyi riitaan Italian rannikkovartioston aluksen Diciottin kohtalosta.

Siirtolaiset rukoilivat odottaessaan laivan kannella.
Siirtolaiset rukoilivat odottaessaan laivan kannella Italian rannikkovartioston lupaa astua maihin.Orietta Scardino / EPA

Diciotti pelasti 15. elokuuta Välimereltä noin 200 Eurooppaan pyrkinyttä siirtolaista.

Kiista koski sitä, päästetäänkö heidät maihin. Italia ehti uhata EU-jäsenmaksujen jäädyttämisellä riitelyn aikana. Viime kuukausina siirtolaislaivoista on kiistelty Italian ja muiden EU-maiden välillä useasti.

Vaikka Diciottin siirtolaiset ovat nyt päässeet Eurooppaan, kiista Italian ja Euroopan unionin välillä on yhä ratkaisematta.

Siirtolaisia lähetetään ulos EU:sta Albaniaan

Albania kertoi haluavansa auttaa, sillä sitä on itseään autettu aiemmin.

– Italia pelasti aikanaan meidät, joten auttavan käden tarjoaminen oli luonnollista, sanoi Albanian pääministeri (siirryt toiseen palveluun) Edi Rama maanantaina (siirryt toiseen palveluun).

– Nykyajan eritrealaiset siirtolaiset ovat verrattavissa meidän siirtolaisiimme, jotka lähtivät toiveikkaina matkalle teidän maatanne kohti. Siitä ei ole kovin kauaa, jatkoi Rama.

Twitterissä viikonloppuna levinnyt kuva näyttää, miten sadat albanialaiset tungeksivat italialaisessa satamassa 1990-luvun alussa.

– Vuosia sitten albanialaisia tuli pakolaisina Italiaan. Tänään Albania antaa apunsa eritrealaisille pakolaisille, jotka Diciotti on pelastanut mereltä. Asiat muuttuvat.

Kuva on otettu vuonna 1991, kun 15 000 albanialaista saapui Barin satamaan. Ihmiset pakenivat Italiaan ja Jugoslaviaan (siirryt toiseen palveluun) kotimaansa huonoa tilannetta Neuvostoliiton romahdettua.

Suurin osa paenneista palautettiin takaisin Albaniaan.

Tukena katolinen kirkko ja riisipallot

Paavia on viime aikoina kritisoitu silmiensä ummistamisesta katolista kirkkoa ravistelleiden hyväksikäyttöskandaalien suhteen. Häntä on muun muassa vaadittu varmistamaan, että uhrit saavat oikeutta maailmassa.

Siirtolaislaivakiistassa katolinen kirkko sai toisenlaista julkisuutta. Se otti vastaan suuren osa siirtolaislaivan pakolaisista. Paavi kiitteli myöhään sunnuntaina kirkon panosta ja vetosi sen puolesta, ettei siirtolaisia lähetettäisi takaisin.

– Olen nähnyt videon siitä, mitä palautetuille siirtolaisille tapahtuu, niille jotka joutuvat ihmiskauppiaiden käsiin. Järkytyin syvästi, kun näin mitä he tekevät pelkästään miehille. Naiset ja lapset myydään, sanoi paavi.

Hän kertoi nähneensä videon, jossa kidutetaan miehiä ja lähettäneensä sen eteenpäin kirkonmiehille palauttamisten estämiseksi.

Paavi Franciscus puhui toimittajille sunnuntaina lentokoneessa paluumatkallaan Irlannista.
Paavi Franciscus puhui toimittajille sunnuntaina lentokoneessa paluumatkallaan Irlannista.Gregorio Borgia / EPA

BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan siirtolaislaivalla olevien kohtalosta oli osoitettu ahkerasti Italiassa mieltä puolesta ja vastaan sosiaalisessa mediassa. Yleisradioyhtiön mukaan Twitterissä on ollut yli 300 000 päivitystä asiasta perjantaihin mennessä

Netissä julkaistiin paljon kuvia sisilialaisista arancini-riisipalloista, joita paikalliset mielenosoittajat ovat pidelleet käsissään. Vierailijalle tarjottavalla riisipallolla osoitetaan kyläilijä tervetulleeksi, mielenosoittaja kertoi La Repubblica (siirryt toiseen palveluun) -lehdelle.

Italian sisäministerin toimia tutkitaan

Uusimmassa siirtolaislaivakiistassa olivat ensin osapuolina Italian presidentti Sergio Mattarella sekä oikeistopopulistiseen Pohjoinen liitto -puolueeseen kuuluva sisäministeri Matteo Salvini.

Italian presidentti vaati, että Diciotti-laivalla olevien olisi päästävä maihin humanitaarisista syistä. Sisäministeri puolestaan oli sitä mieltä, ettei siirtolaisia saa päästää maihin Italiaan, sillä he eivät ole oikeutettuja humanitaariseen suojeluun.

Kun Italia oli kieltänyt Diciotti-aluksessa olevia siirtolaisia astumasta maihin, syyttäjät aloittivat Sisiliassa viikon lopulla tutkinnan maan sisäministeri Matteo Salvinin toimista.

Syyttäjät tutkivat sisäministerin toimia nyt muun muassa vallan väärinkäyttämisenä ja laittomana vangitsemisena.

Salvini on puolustautunut vetoamalla miljoonien italialaisten tahtoon.

– Tulkaa hakemaan, olen valmiina odottamassa, riekkui Salvini sunnuntaina.

Italian sisäministeri Matteo Salvini puolueensa tilaisuudessa lauantaina.
Italian sisäministeri Matteo Salvini puolueensa tilaisuudessa lauantaina.Daniele Panato / EPA

Italia uhkaili EU:ta

EU vedettiin mukaan kiistaan, kun Salvini vaati viime viikolla, että muiden EU-maiden on luvattava ottaa siirtolaiset vastaan.

Toista hallituspuoluetta, Viiden tähden liikettä edustava varapääministeri Luigi Di Maio uhkasi, että Italia lopettaa maksatuksensa EU:n kassaan, jos sopuun ei päästä.

EU:n komissio kokoontui puimaan asiaa perjantaina, mutta lopputulosta ei saatu aikaan.

Sopu syntyi kuitenkin lauantain aikana, kun Italian kirkko lupautui ottamaan siirtolaiset huomaansa. Lisäksi Irlanti ja Albania ovat luvanneet ottaa vastaan osan siirtolaisista.

Lue myös:

Italian siirtolaisriita: Sisäministerin toiminta tutkinnan alle

Italia uhkaa lakkauttaa maksunsa EU:lle – sisäministeri ja presidentti rajussa pakolaisriidassa

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus