Hyppää sisältöön

YK:n tutkijat: Myanmarin sotilasjohtajia pitäisi syyttää kansanmurhasta

Sadat tuhannet rohingyat ovat paenneet Myanmarista viranomaisten vainoa.

Joukko rohingya-naisia osoittaa mieltään Teknufissa Bangladeshissa tuoreiden väkivaltaisuuksien vuosipäivänä . Myanmarin armeija käynnisti hyökkäyksen rohingyoja vastaan 25. elokuuta 2017 kostoksi rohingyasissien iskusta. Kuva: Monirul Alam / EPA-EFE

YK:n ihmisoikeusneuvoston tutkijat kehottavat syyttämään Myanmarin korkeinta sotilasjohtoa kansanmurhasta rohingyoja vastaan.

Kehotus sisältyy tutkijoiden ensimmäiseen raporttiin rohingya-muslimien viimeaikaisista vainosta Myanmarissa.

Rohingyoja on vainottu Myanmarissa vuosikymmeniä, mutta heidän uusin joukkopakonsa Myanmarista alkoi vuosi sitten, kun maan turvallisuusjoukot aloittivat väkivaltaisen operaation heitä vastaan.

Väkivaltaisuudet olivat vastaus hyökkäyksiin, joita kapinallisryhmä Arakanin rohingyojen pelastusarmeija oli tehnyt poliisiasemille ja armeijan kohteisiin.

Arvioiden mukaan ensimmäisen kuukauden aikana kuoli yli 11 000 ihmistä. Sadat tuhannet pakenivat naapurimaahan Bangladeshiin.

"Täysin kohtuuton vastatoimi"

YK:n tutkijaryhmä toteaa raportissaan, että armeijan hyökkäys oli täysin kohtuuton vastatoimi turvallisuusuhkiin nähden.

Ryhmän mukaan on riittävästi todisteita tutkimuksen aloittamiseksi ja Myanmarin armeijan korkeiden upseerien asettamiseksi syytteeseen. Syytteitä pitäisi nostaa paitsi kansanmurhasta myös rikoksista ihmisyyttä vastaan ja sotarikoksista, ryhmä sanoo.

Rikokset ja niiden tekotapa ovat luonteeltaan, vakavuudeltaan ja laajuudeltaan vastaavia kuin mitä on aiemmin muissa yhteyksissä luokiteltu kansanmurhaksi, tutkijat katsovat.

Syyte pitäisi tutkijoiden mukaan nostaa ainakin armeijan komentajaa Min Aung Hlaingia ja viittä muuta komentajaa vastaan.

Syytteet voitaisiin joko käsitellä Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa tai niitä varten voitaisiin perustaa oma tilapäinen tuomioistuin, ryhmä sanoo.

Se suosittaa myös pakotteiden määräämistä niille, jotka ovat suurimmassa vastuussa tapahtumista.

Suu Kyillekin kritiikkiä

Ryhmä arvostelee myös Myanmarin siviilijohtajaa, Nobelin rauhanpalkinnon aikoinaan saanutta Aung San Suu Kyita siitä, ettei tämä käyttänyt moraalista arvovaltaansa estääkseen tapahtuneen. Samalla ryhmä myöntää, että siviilijohtajilla ei juuri ole valtaa armeijan suhteen.

YK on jo aiemmin tuominnut epäillyt ihmisoikeusloukkaukset rohingyoja vastaan, mutta tutkijoiden tuore kannanotto on yksi maailmanjärjestön voimakkaimmista.

YK:n ihmisoikeusneuvoston kolmihenkinen tutkijaryhmä on kuullut satoja rohingyoja sekä koonnut satelliittikuvaa ja muuta tietoa.

Facebook sulki myanmarilaisten sivuja

Facebook ilmoitti maanantaina, että se on poistanut Facebookista ja Instagramista Myanmarin armeijan upseerien sivuja estääkseen vihapuheen ja väärien tietojen levittämistä.

Facebookissa suljetaan 18 henkilön tai järjestön tilit ja Instagramissa yksi tili. Joukossa on kenraali Min Aung Hlaing, jonka YK-tutkijat haluavat kansanmurhasyytteeseen. Yli 50 Facebook-sivua poistetaan.

Kuun puolivälissä julkaistiin uutistoimisto Reutersin ja Berkleyn yliopiston selvitys, jonka mukaan Jaa artikkeli Facebookissa 21 Jaa artikkeli Twitterissä Facebook ei ole onnistunut puuttumaan tehokkaasti Myanmarin rohingyojen vastaiseen vihapuheeseen. Vihapuheella on katsottu olleen merkittävä rooli etnisen vähemmistön laajamittaisessa vainossa.

Lue myös:

"En päästä heitä silmistäni" – Tuore raportti paljastaa teinityttöjen vankilamaiset olot rohingyojen pakolaisleirillä

YK:n tutkijat: Myanmarin sotilasjohtajia pitäisi syyttää kansanmurhasta

Myanmar tuomitsi sotilaita rohingya-muslimien tappamisesta