1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Verkkolaitteet

Ericsson jäi kauas, kun Nokia nappasi puoli miljardia tutkimukseen ja kehitykseen – EIP:n Alexander Stubb: "Neljäsosa Suomeen"

Nokia sai 500 miljoonaa euroa viidennen sukupolven verkkojen kehitykseen.

Verkkolaitteet
Euroopan keskuspankin Alexander Stubb ja Nokian Kristian Pullola
Puolen miljardin kättely. Euroopan investointipankin varapääjohtaja Alexander Stubb ja Nokian rahoitusjohtaja Kristian Pullola.Juha-Matti Mäntylä / Yle

Maanantaiaamuna Nokia sai lisämuskeleita, kun Euroopan investointipankki (EIP) lainasi sille puoli miljardia euroa. Nämä rahat Nokia käyttää ennen muuta viidennen sukupolven kännykkäverkkojen kehitykseen.

– Nokialla on monta rahoituslähdettä, ja tässä tilanteessa tämä oli kilpailukykyisin tarjous. Laina vahvistaa yhtiön rahoitusasemaa ja antaa lisää voimaa 5G-verkkojen toteuttamiseen, Nokian rahoitus- ja talousjohtaja Kristian Pullola kertoo Ylelle.

Summaa voidaan pitää merkittävänä, sillä Nokia käyttää vuosittain kaikkeen tutkimukseen ja kehitykseen noin neljä miljardia euroa.

Euroopan investointipankin varapääjohtajan Alexander Stubbin mukaan summa on merkittävä myös lainan antajan näkökulmasta.

– Tänä vuonna EIP:llä on ollut muutama laina, joka pyörii samassa kokoluokassa, mutta kyllä puoli miljardia on aika harvinaisen iso summa, Stubb sanoo.

Kokonaisuutena kyse on tätäkin suuremmasta kokonaisjärjestelystä, sillä Euroopan investointipankin lainaosuudet eivät ylitä 50 prosenttia.

Paljonko Suomi tästä hyötyy?

EIP:n lainaa hakiessaan Nokia on tehnyt selvityksen siitä, missä maissa tutkimusta ja kehitystä tullaan lainarahalla tekemään.

Laina tuo työtä Suomeen, kertoo EIP:n Stubb.

– Tuosta puolesta miljardista eurosta karkeasti neljännes tulee tutkimukseen ja kehitykseen täällä Suomessa. Lisäksi tulemme näkemään paljon Nokia-toimintaa tämän lainan pohjalta Ranskassa, Puolassa ja Saksassa sekä muissa EU-maissa, hän sanoo.

Kristian Pullolan mukaan Nokia tekee tutkimusta ja kehitystä kaikkiaan yhdessätoista Euroopan maassa.

Enemmän kuin Ericsson

Muutama kuukausi sitten myös Ericsson kertoi (siirryt toiseen palveluun)saaneensa lainarahaa Euroopan investointipankista. Tuossakin lainassa oli kyse viidennen sukupolven verkoista.

Ericssonin saama summa oli kuitenkin vain puolet Nokian potista.

Kahta tapausta ei Stubbin mukaan voi verrata.

– Nämä ovat yrityskohtaisia asioita. Ericssonin ajama malli poikkeaa hieman siitä, mitä Nokia ajaa. Kaikki riippuu yritysten tilanteesta, miten teknologiaa ja tutkimusta tehdään, ja mihin se kohdennetaan ja suunnataan.

Tämä on kolmas kerta kun Nokia vierailee EIP:n lainatiskillä.

Vuonna 2009 Nokia lainasi puoli miljardia euroa kännyköiden Symbian-ekosysteemin kehittämiseen. Samaan aikaan Nokian verkkoyhtiö NSN lainasi omiin hankkeisiinsa noin 250 miljoonaa euroa.

Eurooppalainen vs. kiinalainen raha

Useimpien arvioijien mukaan kännykkäverkkojen kärkipaikkaa on viime aikoina pitänyt kiinalainen Huawei (siirryt toiseen palveluun), perässä tulevat ruotsalainen Ericsson, suomalainen Nokia sekä toinen kiinalainen ZTE.

Kiinalaisten kilpailijoiden kerrotaan saavan valtiollista tukea, jota eurooppalaisille ei ole tarjolla. Euroopan investointipankin rooli on myös tässä suhteessa tärkeä.

– Kiinalaisilla kilpailijoillamme on muita rahoituslähteitä. Siinä mielessä kaikki apu mitä voidaan saada on tervetullutta, Nokian Pullola sanoo

Stubbin mukaan kyse on eurooppalaisesta osaamisesta ja kilpailukyvystä.

– Neljännen sukupolven verkoissa Eurooppa jäi valitettavasti sekä Kiinan että Yhdysvaltojen perään. Nyt tavoitteena on kuroa umpeen eroa viidennen sukupolven verkoissa.

Alexander Stubb uskoo, että jatkossa EU:ssa on tarjolla yhä vähemmän suoria tukia – ja yhä enemmän lainajärjestelyjä.

– EIP:lle tulee tulevaisuudessa olemaan yhä enemmän kysyntää, koska julkista rahoitusta on vähemmän. Silloin me pystymme auttamaan eurooppalaisia yrityksiä kuten esimerkiksi Nokiaa.

Euroopan investointipankin lainoitus on viime vuodet ollut 70–80 miljardin euron välillä, brexitin jälkeen summa laskee Stubbin arvion mukaan noin 60 miljardiin euroon.

Lue seuraavaksi