Synnytyksen jälkeisestä masennuksesta puhutaan edelleen liian vähän: "Saatetaan pelätä, että lapsi viedään pois"

Valtakunnallinen Äidit irti synnytysmasennuksesta ry on 20-vuotisen historiansa aikana rikkonut tabuja, mutta töitä riittää vieläkin.

synnytyksen jälkeinen masennus
Äiti ja lapsi
Henrietta Hassinen / Yle

Äimä ry:ssä tiedetään, että tekemistä tiedottamisessa riittää. Synnytyksen jälkeinen masennus ja harvinaisempi lapsivuodepsykoosi ovat vaivoja, joista ei mielellään ulkopuolisille puhuta.

– Kyllä se häpeä on edelleen hyvin voimakkaasti läsnä ja saatetaan pelätä, että lapsi viedään pois, jos äiti hakee apua pahaan oloonsa, muotoilee Äimä ry:n toimistosihteeri Helka Belt.

Beltin mukaan esimerkiksi neuvoloissa ei vielä tunneta kaikkia lapsivuodeajan vaivoja.

Lapsivuodepsykoosi on synnytyksen jälkeisistä oireyhtymistä vaikein. Oireet ovat siinä selkeämmät kuin masennuksessa. Äiti saattaa olla ensin uupunut ja itkuinen ja myöhemmin maanisen yliaktiivinen tai kokonaan toimintakyvytön.

Opas selviämiseen syntyi opinnäytetyönä

Kemiläinen sairaanhoitaja Marja-Leena Svanberg-Karhu toteutti ammattikorkeakoulun opinnäytetyönään oppaan lapsivuodepsykoosista. Oppaan toimeksiantajana oli Äimä ry.

– Opin valtavasti omaa ammattia varten ja toisaalta myös Äimää varten. Äidit kertoivat haastatteluissa avoimesti selviytymiskeinoja sairauden kohdatessa, Svanberg-Karhu kiittelee.

Lapsivuodepsykoosin kokeneet äidit korostivat muun muassa sitä, että itselle täytyy olla armollinen ja ottaa apua vastaan.

Ammattilaisten antaman avun lisäksi tärkeinä koettiin myös vertaistuki, jota Äimä antaa.

Pohjoisessa vertaistukiryhmät löytyvät Oulusta ja pian Rovaniemeltäkin. Jos kiinnostuneita ilmenee tarpeeksi, ryhmä syntyy uudelleen myös Kemiin, sanoo Marja-Leena Svanberg-Karhu, mutta hänen mukaansa toimijoita tarvitaan ensin lisää.

– Ryhmän vetäjänä voivat toimia ihan tavalliset ihmiset. Sellaiset, jotka ovat itse kokeneet masennuksen tai psykoosin, ja toipuneet siitä.

Erillinen opas psykoosista oli tarpeen

Helsingissä Äimän palveluksessa työskentelevä Helka Belt kertoo, että toimistolta löytyy tietoa sitä tarvitseville. Yhdistyksen verkkosivujen kautta esimerkiksi hoitoalalla työskentelevät voivat tilata käyttöönsä täysin maksutta myös kirjallista materiaalia.

Saatavilla on aiemmin julkaistu masennusopas (Synnytysmasennus - kriisistä valoon, 2017) ja Svanberg-Karhun tänä vuonna tekemä opas lapsivuodepsykoosista selviämiseen.

– Psykoosista on oma lukunsa myös meiltä aiemmin saadussa masennusoppaassa, mutta erillinen opas on silti tarpeen. Ensimmäiset painokset menivät kuin kuumille kiville kätilöille ja neuvoloihin, Helka Belt kertoo.

Äimä ry on tänä vuonna toiminut jo 20 vuotta. Kaikki toimijat ovat vapaaehtoisia. Ainoastaan keskuspaikassa Helsingissä on kolme palkattua työntekijää.