Tampereelle tulee jatkossa vain yli 1 000 oppilaan yhtenäiskouluja – pieniä kouluja ja päiväkoteja suljetaan ja yhdistellään

Tampereella investoidaan seuraavan 15 vuoden aikana päiväkoti- ja kouluverkkoon lähes 200 miljoonaa euroa. Luvassa on nykyistä isompia yksiköitä entistä harvemmassa.

Koulutus ja kasvatus
Kenkiä koulun lattialla.
Tampereen päiväkotilasten määrä kasvaa seuraavan 15 vuoden aikana noin 7 000:lla.Yle

Tampereen väkiluku kasvaa kovaa tahtia. Seuraavan viidentoista vuoden aikana koulu- tai päiväkotipaikka olisi löydettävä noin 7 000 lapselle. Tilannetta ei helpota se, että monet koulu- ja päiväkotirakennukset alkavat olla purkukunnossa.

Mikä neuvoksi?

Lääke on tuttu monesta muustakin kasvukeskuksesta: vähemmän ja isompia yksiköitä.

Tampereen keinovalikoimaa, päiväkoti- ja kouluverkkoselvitystä (siirryt toiseen palveluun) (Tampereen kaupunki), esiteltiin tiistaina kaupungin henkilöstölle ja keskiviikkona kaupunkilaisille.

Päiväkodit ja koulut halutaan nykyistä useammin samojen seinien sisälle, kertoo hyvinvointipalvelujen johtaja Taru Kuosmanen.

Kuosmasen mukaan nyt esitellyt suunnitelmat eivät liity Tampereen tiukkaan säästökuuriin, vaan selvityksen ja suunnitelman taustalla on pormestariohjelma.

– Säästöjä tämä palveluverkkoselvitys ei tuota, vaan pyrkimyksenä on tuottaa palvelut mahdollisimman kustannustehokkaasti.

Pormestariohjelmalla on Tampereella vankka poliittinen tuki, koska sen takana ovat kaikki valtuustoryhmät vasemmistoliittoa ja yhden hengen Vaihtoehto Tamperetta lukuun ottamatta.

Mikäli esitys hyväksytään, tulee Tampere investoimaan uusiin kouluihin ja päiväkoteihin arviolta 193 miljoonaa euroa seuraavan viidentoista vuoden aikana.

Selvitys asettaa Tampereen uusille koulu- ja päiväkotiyksiköille vähimmäismäärät: päiväkotien tavoiteltava koko on 160 lasta ja pienten lasten yksiköissä, joissa ovat mukana varhaiskasvatus, esiopetus ja luokat 1-2, tavoitekoko on 200 lasta.

Yhtenäiskouluissa, joissa on koko perusopetuksen kaari esikoulusta ysiluokkaan, kaupungin tavoitteena ovat vähintään 1 000 oppilaan yksiköt. Tällainen on tulossa esimerkiksi Vuorekseen, jossa toimii nyt noin 350 oppilaan alakoulu.

Neljästä koulusta luovutaan

Koulujen ja päiväkotien määrä vähenee vuoteen 2033 mennessä 23:lla, uusia yksiköitä rakennetaan yhdeksän.

Esimerkiksi Annalan, Järvensivun, Kalkun ja Terälahden koulut lakkautetaan seuraavan kymmenen vuoden sisällä.

Uusia tiloja tarvitaan muun muassa siksi, että monia nykyisistä tiloista piinaavat sisäilmaongelmat. Peräti puolet kaupungin kouluista ja neljännes päiväkodeista on parhaillaan sisäilmaselvityksessä.

Kaupungin mukaan "epäkäytännöllisistä toimintayksiköistä" luovutaan. Taru Kuosmasen mukaan ne ovat pieniä ja kalliita ylläpitää.

– Lisäksi ne eivät usein täytä uuden opetussuunnitelman vaatimuksia esimerkiksi tilojen muunneltavuuden osalta. Ne voivat olla pieniä ja kustannustehottomia.

Kannustamme lapsia pyöräilemään ja kävelemään kouluun.

Taru Kuosmanen

Uuden kouluverkon myötä monen lapsen koulumatka tulee pitenemään. Esimerkiksi Pohjois-Tampereen tilanteesta tullaan Taru Kuosmasen mukaan keskustelemaan lähiaikoina.

– Tampereen kaupunkialueella matkat ovat kuitenkin verraten lyhyet, hän toteaa.

Entä kuinka kaupunki takaa koulutien turvallisuuden?

– Suunnittelemme joukkoliikennettä sillä tavalla, että bussilla kulkeminen onnistuu. Lisäksi kannustamme lapsia pyöräilemään ja kävelemään kouluun. Pyrimme varmistamaan näiden väylien turvallisuuden.

Suunnitelmaa esitellään yleisötilaisuudessa keskiviikkona 29.8. Tampereen Keskusvirastotalon viidennessä kerroksessa kello 18 alkaen.

Sivistys- ja kulttuurilautakunta käsittelee ja tekee päätöksen selvityksestä 11.9.2018.

Korjaus 29.82018 klo 11.27: Tampere luopuu neljästä koulusta, ei kolmesta, kuten alkuperäisessä jutussa kerrottiin.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus