Museoliiton pääsihteeri: "Museoiden tarjottava kävijöilleen kokonaisvaltaista elämystä - pelkkä taide-esine ei enää yksin riitä"

Helsingin keskustassa avautuu tällä viikolla uusi taidemuseo, Amos Rex. Kummallisten kumpareiden alle kätkeytyvä museo pyrkii siihen, mihin monet muutkin museot nykyään - kokonaisvaltaisuuteen.

Kotimaa
Amos Rex museon kuuluisat kumpareet.
Amos Rex museo sijaitsee Helsingin ydinkeskustassa maan alla.Katariina Lahtonen

Taidemuseo Amos Rex avaa ovensa tällä viikolla Helsingin keskustassa. Museo sijaitsee enimmäkseen maan alla ja museon katto, eli Lasipalatsin pihaan nousevat kumpareet, kutsuvat ohikulkijoita kiipeilyyn ja tallusteluun.

Amos Rexin taiteen kehollinen kokeminen on myös avajaisnäyttelyn teema. Japanilaisen Teamlab-kollektiivin näyttely rakentuu valosta ja museokävijä ei vain katsele taideteosta, vaan astuu siihen myös itse sisään. Museonjohtaja Kai Kartion mukaan Amos Rex koetaankin kaikilla aisteilla.

Kantaako yksittäisen teoksen voima?

Museoliiton pääsihteerin Kimmo Levän mukaan museoissa näyttelyn ohella tärkeäksi nousee oheistoiminta. Museoista haetaan nykyään kokonaiselämyksiä. Taide-kokemusta halutaan analysoida museon kahvilassa ja muistoksi halutaan jokin muisto museokaupasta.

Levän mukaan osalle kävijöistä pelkkä taide-esine itsessään on tarpeeksi houkutteleva , mutta yhä enemmän vaaditaan niin sanottua lisättyä todellisuutta.

–Suuri osa kävijöistä luottaa yksittäisen teoksen voimaan eikä halua siihen lisätä intervaktiivisuutta, osa voi siitä jopa häiriintyä, mutta nuoremmalle kohderyhmälle taiteen on oltava monikerroksisempaa, Levä toteaa.

Museoiden kävijämäärät nousussa

Kimmo Levä kertoo taidemuseoiden kävijämäärien olevan Suomessa nyt huipussaan.

–Viimeksi kuluneen kolmen vuoden aikana museoiden kävijämäärät ovat Suomessa nousseet 50 prosenttia. Eniten kävijöitä vetävät juuri taidemuseot, Levä toteaa.

Lue myös:

Helsingin keskustaan nousseet kummut houkuttelevat kiipeilemään, mutta entä talvella? "Voisin kuvitella, että täällä pystyisi laskemaan pulkallakin ihan turvallisesti"