Bensan hintavertailu ei ole helppoa matematiikkaa, mutta joskus se kannattaa – "Tankillisella voi säästää neljä-viisikin euroa"

Samalla kun bensiinin hinta on kallistunut, on autoilijoista tullut kuluttajina entistä valppaampia.

Polttoaineiden hinnat
Jos epärehellinen tankkaaminen lisääntyy, huoltamo joutuu asentamaan lukot polttoainemittareihin.
Tankilla.Atte Penttinen / Yle

Vaasalainen Jorma Teppo on seurannut bensiinin hintakehitystä tarkasti. Hän tankkaa autonsa useimmiten Vaasassa ja lähiseudulla.

– Kyllä sitä katselee vähän hirvityksellä, miten se hinta nousee koko ajan, puuskahtaa Teppo.

Teppo on pannut merkille, että eri asemien välillä päivän hinta voi vaihdella muutamasta sentistä jopa kymmeneen senttiin. Hän pyrkii valitsemaan yleensä halvimman tankkauspaikan.

– Jos jostain saa bensiiniä 10 senttiä halvemmalla, niin se jo tuntuu tankillisessa.

Jorma Teppo
Jorma Teppo sanoo valitsevansa tankkauspaikan bensiinin hinnan perusteella.Mari Latva-Karjanmaa / Yle

Mobiili avuksi

Samalla kun bensiinin hinta on kallistunut (siirryt toiseen palveluun), on autoilijoista tullut kuluttajina entistä valppaampia. Päivän hinta ja edullisin tankkauspaikka tarkistetaan joko huoltoaseman tolpasta, netistä tai yhä useammin myös puhelinsovelluksesta.

– Kyllä se alkoi näkyä keväällä ja alkukesästä, että palvelulle tuli enemmän käyttäjiä, kertoo Tankille -mobiilisovelluksen kehittäjä ja ylläpitäjä Riku Pelander.

Tankille -palvelu (siirryt toiseen palveluun) hyödyntää puhelimen sijaintitietoa ja näyttää lähistön halvimmat polttoaineet.

Polttoaineiden hintavertailua varten perustetut verkko- ja mobiilipalvelut toimivat käyttäjien aktiivisuuden varassa. Esimerkiksi Tankille -palvelussa on reilun 2000 tankkauspisteen tiedot, joita käyttäjäyhteisö päivittää.

– Hintatiedon päivittäminen onnistuu sovelluksella. Hinnat ovat helposti nähtävissä huoltoaseman toteemissa ja jos käy vaikka itse tankilla, niin eihän siihen hinnan ilmoittamiseen mene kuin muutama sekunti, selvittää Pelander.

Pelander sanoo, että palvelun ylläpitäjänä on ollut mukava seurata, miten autoilijat ovat lähteneet mukaan ja alkaneet ilmoittaa hintatietoja.

– Kun autat muita, saat jelppiä muilta takaisin, kun tarvitset.

Mikä kannattaa, mikä ei?

Mustasaarelainen Bo-Johan Rönn istuu joka päivä auton ratissa, joten bensiiniä kuluu.

– Sehän on hirveä se hinta!

Rönn seuraa ja vertailee hintoja eri huoltoasemien välillä, mutta hän on tullut siihen tulokseen, että on turha lähteä ajelemaan halvempien hintojen perässä.

– Ei se kannata! Jos rupeaa ajamaan, niin kyllä se menee siihen se pikku voitto, minkä edullisempi hinta toisi.

Bo-Johan Rönn
Bo-Johan Rönn on laskenut, että bensaa ei kannata kuluttaa halvempien hintojen perässä ajamiseen.Mari Latva-Karjanmaa / Yle

Korkeampaa matematiikkaa onkin se, mikä oikeasti kannattaa. Kannattaako ajaa muutama kilometri halvemman bensiinin perässä vai kannattaako esimerkiksi keskittää ja kerätä bonuksia.

Moni tankilta tavoitettu autoilija sanoo keräävänsä bonuksia tai pisteitä ja valitsevansa tankkauspaikan sillä perusteella. Silloinkin tosin hintavertailua tehdään saman ketjun tankkauspaikkojen välillä.

Ei turhia kilometrejä

Riku Pelander tietää, että yhdellä tankkauksella voi säästää useitakin euroja. Joka paikassa se ei kuitenkaan onnistu vaan riippuu aina paikallisesta kilpailutilanteesta.

– Täällä Tampereen kyljessä huomaa isojakin vaihteluita hinnoissa. Tankillisella voi säästää neljä-viisikin euroa.

Myös Pelander on kuitenkin sitä mieltä, että kovin paljon ylimääräisiä kilometrejä ei kannata ajaa. Hän perustelee kantaansa myös ympäristönäkökulmilla.

Aina mukana kulkevan mobiilipalvelun idea onkin siinä, että esimerkiksi työmatkan varrelta voi tarkistaa edullisimman tankkauspaikan. Säästöjä tulee eikä turhia kilometrejä kuitenkaan tarvitse ajaa.

– Kun mittari alkaa vilkuttaa punaista, voi katsoa, onko halvinta bensaa sillä hetkellä työpaikan vai kodin lähellä vai jossain matkan varrella.

Henna Louko
Henna Louko seuraa polttoaineen hintoja vaihtelevasti.Mari Latva-Karjanmaa / Yle

Pyörän selkään?

Mustasaarelainen Henna Louko kertoo seuraavansa bensiinin hintoja vaihtelevasti. Tankkauspaikka pyritään valitsemaan päivän hinnan mukaan.

– Mies seuraa tarkemmin ja itse tulen perässä.

Louko kertoo, että polttoaineen hinnan kallistuminen on noteerattu ja toimenpiteisiin on ryhdytty. Parhaiten bensalaskuun pystyy vaikuttamaan muuttamalla sekä ajo- että elämäntapoja.

– Pyritään vähentämään autolla ajamista ja liikkumaan pyörällä.

Louko myöntää, että aika usein "helppouden takia" hypätään kuitenkin pyörän satulan sijasta auton rattiin. Viime aikoina perheen kahdesta autosta on kuitenkin entistä useammin valittu ajoon vähäkulutuksisempi.

Huoltoasemilla on kanta-asiakkaitakin

Suomen Bensiinikauppiaitten ja Liikennepalvelualojen Liiton puheenjohtajan Juha Yli-Kesäniemen mukaan polttoaineiden kallistuminen ei ole merkittävästi vaikuttanut niiden kulutukseen.

Lisääntyneen hintavertailun Lehtimäellä huoltamoyrittäjänä toimiva Yli-Kesäniemi on pannut merkille.

– Se on nykyään helppoa, kun hintoja löytyy netistä ja hinnat ovat huoltoasemien tolpissa näkyvästi esillä.

Yli-Kesäniemen mukaan selvästi osa autoilijoista valitsee tankkauspaikan polttoaineen hinnan perusteella, mutta myös kanta-asiakkuuskorteilla on suuri merkitys. Ja edelleen on myös autoilijoita, jotka luottavat yhteen ja samaan huoltoasemaan bensiinin hintaan katsomatta.

– Kyllä huoltoasemilla on kanta-asiakkaitakin.

Lisää aiheesta: Analyytikko: Öljyn hinta nousee yhä – näkyy nopeasti suomalaisilla bensa-asemilla