Tampere neuvottelee Hatanpään lääkäripäivystyksen siirtämisestä Acutan viereen – terveyspalveluista etsitään satojen tuhansien säästöjä

Tampereen yliopistollisen sairaalan ensiapuun Acutaan tulee potilaita, jotka olisi halvempi hoitaa terveyskeskuksessa.

terveyspalvelut
Acuta
Marko Melto / Yle

Tampereella pohditaan Hatanpään lääkäripäivystyksen siirtämistä Tampereen yliopistollisen sairaalan ensiavun, Acutan, lähelle. Syynä on se, että nyt Acutaan tulee potilaita, joille riittäisi terveyskeskustason hoito. Kaupunki uskoo, että potilaat olisi helpompi ohjata oikeaan paikkaan, jos se olisi vieressä eikä toisella puolella kaupunkia.

Tampereen terveyspalveluista vastaavan apulaisylilääkäri Jukka Karjalaisen mukaan Acutan ruuhkiin vaikuttaa myös se, että kaupungin omat terveyskeskuspalvelut eivät ole riittäviä.

– Ihmiset ovat jääneet ilman aikoja ja joutuvat sitten hakeutumaan kenties yksityiselle puolelle tai odottamaan asiansa kanssa liian kauan – tai sitten menemään Acutaan, joka ei Tampereen kaupungin kantilta ole aina paras vaihtoehto, jos asia olisi hoidettavissa omilla voimilla terveysasemilla tai vaikkapa kiirevastaanotolla.

Hyvinvointipalveluiden johtaja Taru Kuosmanen arvioi, että omaa toimintaa parantamalla voisi löytyä jopa 400 000 euron säästöt.

– Meillä on käyty läpi sitä, paljonko tamperelaiset käyttävät Acutan palveluita. On selkeästi olemassa asiakasjoukko, joka tulee Acutaan, kun he eivät ole niitä perusterveydenhuollon palveluita syystä tai toisesta saaneet. Acutan päivystys on kalliimpaa kuin se, että asiat hoidettaisiin omassa perusterveydenhuollossa.

Tampereen tilannetta on hieman parantanut viime vuonna avattu Hatanpään kiirevastaanotto, joka voi iltaisin hoitaa noin parikymmentä asiakasta. Asiakkaat saavat ajat terveyspalveluiden neuvonnan kautta. Se ei kuitenkaan auta kaikkia, jotka voitaisiin hoitaa yleislääkäritasoisesti, sillä käytössä ei iltaisin ole laboratoriota eikä röntgentutkimuksia.