Salamyhkäisessä kokouksessa puitiin soten kohtaloa – puoluejohtajilta kerättiin älylaitteet pois ennen tapaamista

Päivi Nerg varoitti puoluejohtajia seuraavan hallituksen haasteista, mikäli sotea ei saada tällä hallituskaudella läpi. Toinenkin palaveri on pian tulossa.

politiikka
valtioneuvostonlinna
Henrietta Hassinen / Yle

Iltalehti uutisoi (siirryt toiseen palveluun)lauantaina valtiovarainministeriön alivaltiosihteerin Päivi Nergin järjestämästä luottamuksellisesta sote-uudistuksen tilannekuvapalaverista, johon oli kutsuttu eduskuntapuolueiden ja eduskuntaryhmien puheenjohtajat.

Tarkoituksena oli painottaa sote-ratkaisun saamisen tärkeyttä.

Kutsussaan puolueiden johtohahmoille Nerg kirjoitti Iltalehden mukaan kokevansa "entistä vahvemmin, että tämä reformi ja sen pitkäjänteinen eteenpäin saaminen on suomalaisten kannalta erittäin iso henkinenkin kysymys, mutta myös palveluiden tuottamisen kannalta todella tärkeä asia."

Alle pari tuntia kestänyt kokous pidettiin tänään aamupäivällä valtioneuvoston Salaneuvos-kabinetissa. Tilaisuuden vaiteliasta luonnetta kuvaa se, että osallistuneilta puoluejohtajilta kerättiin puhelimet ja älylaitteet pois ennen kokouksen alkua.

Nerg: Haasteet eivät lopu vaaleihin

Päivi Nergin mukaan tilaisuudessa päivitettiin virkakunnan näkemys soten tilanteesta eduskuntaryhmille.

Pääviesti on, että haasteet tulevat jatkumaan kevään 2019 vaalien jälkeen myös seuraavalla hallituksella siinä tapauksessa, että uudistusta ei saada nyt hyväksyttyä.

– Kerroin missä mennään, ja tulevan hallituksen haasteet, Nerg sanoo.

Osalle kokouksen osallistujista sen motiivi jäi hämäräksi. Kysymyksiä herätti se, että virkakunta esittelee näkemyksensä, kun asia on eduskunnassa kesken.

– Mitään uutta tietoa ei tullut. Mitä tällä haluttiin viestiä, kysyy eräs osallistujista.

Nerg esitteli puoluejohtajille kolme tuttua kynnystä, joihin sote-uudistus voi kompastua: eduskunnan työaikataulujen venyminen, perustuslakivaliokunta sekä eduskunnan suuren salin äänestys.

Tuttu viesti oli sekin, että mikäli tarvetta tulee, maakuntien määrää (siirryt toiseen palveluun) voidaan jälkikäteen vähentää.

Yksi paikalla olleista arvioi, että päällimmäiseksi viestiksi jäi jo kutsun perusteella Nergin sitoutuneisuus uudistukseen.

– Tunnelma oli se, että Päivi Nerg on huolissaan, ettei tämä menekään eteenpäin.

SDP:n puoluejohtaja Antti Rinne (vas.) yhdessä vihreiden puoluejohtaja Touko Aallon ja vasemmistoliiton kansanedustaja Aino-Kaisa Pekosen kanssa vastaamassa toimittajan kysymyksiin valtioneuvoston linnan edessä maanantaina 27. elokuuta
SDP:n puoluejohtaja Antti Rinne (vas.) yhdessä vihreiden puoluejohtaja Touko Aallon ja vasemmistoliiton kansanedustaja Aino-Kaisa Pekosen kanssa vastaamassa toimittajan kysymyksiin valtioneuvoston linnan edessä maanantaina 27. elokuuta.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Kohta uusi kokous

Kokouksessa oli eduskuntapuolueiden puheenjohtajat lukuun ottamatta vasemmistoliittoa, josta paikalla oli eduskuntaryhmän puheenjohtaja.

Osallistujapulaa paikataan Nergin mukaan heti, kun sopiva kolo uudelle kokoukselle aikataulusta löytyy.

– Olen sopinut, että toinen on tulossa heti, kun saadaan ihmiset paikalle, Nerg sanoi.