1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. budjetit

Petteri Orpon budjettiurakka helpottumassa – Tuloveroale hoitunee valtaosin työmarkkinajärjestöjen avulla

Pääministeri Juha Sipilän mukaan veroratkaisujen painopiste ensi vuodelle on silti pieni- ja keskituloisissa palkansaajissa. Hallituksen budjettiriihi alkaa tiistaina.

budjetit
Valtiovarainministeri Petteri Orpo Suomen ulkomaanedustustojen suurlähettiläiden vuosittaisessa kokouksessa Helsingissä 27. elokuuta
Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan tuloveroale valtaosin työttömyysvakuutusmaksun alennuksena ei silti lisäisi liikkumavaraa budjetin menoihin, esimerkiksi maatalouden kriisipakettiin tai työllisyyden parantamiseen.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Työnantajien ja palkansaajien keskusjärjestöt valmistelevat yhteistä ehdotustaan ensi vuoden työttömyysvakuutusmaksusta. Sekä palkansaajien että työnantajien maksuja on tarkoitus alentaa.

Esitys alennuksen suuruudesta valmistuu tiistaina aamupäivällä, juuri ennen hallituksen budjettineuvottelujen alkua.

Ylen saamien tietojen mukaan työttömyysvakuutusmaksun alennuksen neuvotteluhaarukka oli maanantaina iltapäivällä 0,6 – 0,8 tai 0,9 prosenttiyksikköä. Kuntatyönantajien vaatimus on ainakin 0,8 prosenttiyksikön alennus.

Alennus jakautuisi puoliksi, neuvotteluhaarukan mukaisesti sekä työntekijöille että työnantajille maksuhelpotus olisi 0,3 – 0,4 tai 0,45 prosenttiyksikköä.

Oli lopputulos mikä tahansa neuvotteluhaarukasta, kattaisi se ainakin valtaosan siitä noin 300 miljoonan euron tuloveroalesta, josta valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) on puhunut. Siis siitä, että kenenkään verotus ei kiristy vuonna 2019 ja kilpailukykysopimuksen maksukorotus hyvitetään palkansaajille.

Kilpailukykysopimuksen vuoksi työntekijöiden eläkemaksu nousee ensi vuonna 0,4 prosenttiyksikköä. Työnantajan maksama eläkemaksu alenee vastaavasti.

Sipilä: Veroalen painopiste pieni- ja keskituloisissa

Päähallituspuolue keskusta on puhunut verohelpotusten kohdistamisesta pieni- ja keskituloisille, kunnallisveron perusvähennystä korottamalla.

Työttömyysvakuutusmaksun alennus ei painottuisi erikseen pienituloisille. Neuvoteltavaa jäisi siis edelleen hallituksen budjettiriiheen.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi maanantaina suurlähettiläspäivien yhteydessä, että hallituksella on jo pitkälle yhteisymmärrys veroratkaisuista.

– Painopiste on pieni- ja keskituloissa ja keinona kunnallisveron perusvähennys. Sitten katsotaan tarpeen mukaan koko asteikon keventämistä.

Orpo: Työttömyysvakuutusmaksun alennus helpottaa

Petteri Orpo myöntää, että työttömyysvakuutusmaksun alennus tekisi hallituksen työn helpommaksi. Siis sen tavoitteen saavuttamisen, ettei kenenkään tuloverotus kiristyisi vuonna 2019. Toimittajat kysyivät Orpolta veroista suurlähettiläspäivien yhteydessä.

Mitä suurempi työttömyysvakuutusmaksun alennus on, sitä vähemmän hallituksen pitäisi löytää tuloveroalen rahoitukseen kulutus- ja haittaverojen korotuksia.

Jakovara ei Orpon mielestä kuitenkaan lisäänny

Orpon mielestä työttömyysvakuutusmaksun alennus ei tuo lisää pelivaraa uusiin budjettimenoihin, kuten esimerkiksi työllisyys- ja kasvuhankkeisiin tai maatalouden kriisipakettiin.

– Jos alennamme veroja, se on tulopuolelta pois.

– Menopuolella meillä on tiukka menokatto. Jos lisäämme maatalouteen tai työllisyyteen ja kasvuun, ne on menopuolen menoja. Ne täytyy saada tiukkaan kehykseen mahtumaan, Orpo sanoo.

Akava ja työnantajat nyt samassa rintamassa

Työttömyysvakuutusmaksun alennuksen neuvottelutilanne ei noudata perinteistä rintamalinjaa työnantajajärjestöt vastaan palkansaajajärjestöt.

Nyt työnantajat sekä korkeakoulutettujen palkansaajien Akava haluaisivat suuremman maksualennuksen, SAK ja STTK pienemmän.

Akava haluaa varmistaa, että kilpailukykysopimuksessa sovittu työeläkemaksun korotus hyvitetään palkansaajille, jos ei valtion budjetin kautta niin työttömyysvakuutusmaksun alennuksena.

Työttömyysvakuutusmaksuilla rahoitetaan ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Maksu näkyy työntekijän palkkakuitissa verojen tapaan.

Työntekijät ovat tänä vuonna maksaneet työttömyysvakuutusmaksua 1,9 prosenttia palkasta, yksityiset työnantajat 0,65 prosenttia. Jos yritys maksaa palkkoja yli kaksi miljoonaa euroa, ylimenevästä osasta työttömyysvakuutusmaksu on 2,6 prosenttia.

Lue seuraavaksi