1. yle.fi
  2. Uutiset

Virkamiehet ehdottavat: Kouvolan kouluista puolet pois

Kouvolan Sanomien haltuunsa saaman raportin mukaan eniten kouluja häviäisi Myllykosken ja Inkeroisten alueelta sekä Kuusankoskelta.

koulut
Mansikkamäen kuutosluokkalaiset opettelevat koodausta luokassa
Mansikkamäen kuudesluokkalaiset opettelevat koodausta oppitunnilla.Petri Niemi/Yle

Kouvolan virkamiehet ehdottavat, että kaupungissa olisi tulevaisuudessa 18 koulua nykyisen 34 sijaan. Asiasta kertoo Kouvolan Sanomat (siirryt toiseen palveluun), joka on saanut haltuunsa kouluverkkoa käsittelevän valmistelutyöryhmän raportin.

Lasten ja nuorten palvelujen johtaja Ismo Korhonen kertoo Ylelle, että kyse on vasta luonnoksesta, jota täydennetään vielä valtuustoryhmien palautteen pohjalta. Valtuustoryhmät pohtivat parhaillaan omia kantojaan kouluverkkoon, ja esitysten pitäisi valmistua elokuun loppuun mennessä.

Kolme erilaista mallia

Luonnoksessa on lehden mukaan esitelty kolme erilaista mallia, jossa kouluja olisi joko 12, 18 tai 34. Eniten kouluja häviäisi Myllykosken ja Inkeroisten alueelta sekä Kuusankoskelta.

Luonnoksessa osa nykyisistä kouluista lakkaisi ja tilalle perustettaisiin uusia kouluja. Esityksessä ei eritellä, mitkä koulurakennukset jäisivät käyttöön ja minne uusia rakennettaisiin.

Erilaisia kouluverkkomalleja on hahmoteltu Kouvolassa viime syksystä lähtien.

Oppilasmäärät laskussa

Oppilasmäärät ovat Kouvolassa laskussa, ja koulurakennusten vanheneminen on suuri haaste. Moni 1950- ja 1960-luvuilla rakennetuista kouluista on peruskorjausiässä.

Kaikkien koulurakennusten korjaaminen edes tyydyttävään kuntoon voisi maksaa kaupungin mukaan seuraavien kymmenen vuoden aikana 100-200 miljoonaa euroa.

Kouvolassa joudutaan sen takia tarkastelemaan sitä, kannattaako korjata vai rakentaa kokonaan uusi koulu, jossa myös uudistuneen opetussuunnitelman mukainen opetus on helpompi järjestää.

Osa opettajista on ollut sitä mieltä, että Kouvolassa tulisi seinien sijaan satsata opetuksen laatuun.

Lue seuraavaksi