1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työvoimapula

Lapin Yrittäjien lääkkeet työvoimapulaan: Lappilaisten verotuksen keventäminen ja työperäisen maahanmuuton edistäminen

Yrittäjäjärjestön mukaan ongelmat työvoiman saatavuudessa estävät yritysten kasvua ja jopa toiminnan ylläpitoa. Järjestön mukaan käyttöön pitäisi ottaa syrjäseutuvähennys.

työvoimapula
TE-toimiston logo ovessa.
Yle

Lapin Yrittäjät esittää työvoiman saatavuuden edistämistä. Järjestön mielestä Lapissa työntekijöiden verotusta pitäisi keventää syrjäseutuvähennyksellä.

– Syrjäseutuvähennys tuloverotuksessa lisäisi syrjäisillä seuduilla olevien avointen työpaikkojen houkuttelevuutta, nostaisi Suomen työllisyysastetta ja maksaisi huoltotaseen paranemisen myötä pitkällä aikavälillä itsensä, kirjoitetaan järjestön tiedotteessa.

Järjestö haluaa helpottaa myös ulkomaisen työvoiman saantia. EU:n ulkopuolelta tulevien työntekijöiden tarveharkinta olisi purettava ja edistettävä myös EU:n sisäisen työvoiman liikkumista.

– Työvoiman saatavuuteen liittyvät ongelmat johtuvat osittain yhteiskuntajärjestelmäämme rakennetuista kannustinloukuista. Niin kauan, kun näitä kannustinloukkuja ei saada lainsäädännön kautta purettua, on työvoimapulaa helpotettava osaltaan työperäiseen maahanmuuttoon liittyvillä toimenpiteillä, järjestö perustelee.

"Nelostien remontti tulee saattaa kiireellisenä loppuun"

Järjestö esittää myös kilpailun tasaamista nostamalla lappilaisten yritysten kuljetustuki Ruotsin ja Norjan tasolle. Yrittäjien mukaan Lapissa kuljetustuesta hyötyvät muun muassa betoni-, puu- ja muovijalosteita valmistavat pk-yritykset.

Lisäksi järjestö toivoo, että valtion budjettiriihessä huomioitaisiin Lapin liikennehankkeet. Järjestö nostaa esiin muutaman hankkeen, joiden rahoitus on jäänyt eri syistä toistaiseksi toteutumatta.

– Nelostien remontti välillä Kemi-Oulu tulee saattaa kiireellisenä loppuun. Valtatie 21 tulee peruskorjata ja leventää Kilpisjärvelle saakka. Valtion vuoden 2019 budjettiin varataan määräraha Laurila-Tornio-välisen rataosuuden sähköistämiseksi.

– Varataan määräraha Kemin sataman väylän syventämiseksi vuonna 2019. Yrittäjäjärjestö haluaisi myös, että elokuva- ja tv-tuotantojen kannustintuki nostetaan kansainväliselle tasolle pysyvänä tukena.

Lue seuraavaksi