1. yle.fi
  2. Uutiset

Trump: Vapaakauppasopimus Nafta lopetetaan, Meksikon kanssa tehty uusi "todella hyvä" sopimus – Seuraavaksi neuvotellaan Kanadan kanssa

Toistaiseksi ei ole juurikaan tietoa, mitä uusi sopimus pitäisi sisällään.

kauppasodat
Donald Trump
Donald TrumpJim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo tehneensä kauppasopimuksen Meksikon kanssa. Trumpin mukaan sopimusta tullaan kutsumaan Yhdysvaltain ja Meksikon väliseksi sopimukseksi, ja vapaakauppasopimus Nafta lopetetaan.

– Tämä on iso päivä kaupalle. Se on todella hyvä sopimus molemmille maille, Trump sanoi.

Trumpin mukaan sopimus on hyvä etenkin teollisuudelle ja maanviljelijöille. Hänen mukaansa Meksiko lupasi ostaa Yhdysvalloista niin paljon maataloustuotteita kuin mahdollista.

Trumpin mukaan seuraavaksi hän neuvottelee Kanadan kanssa. Hänen mukaansa Kanadan kanssa voitaisiin tehdä erillinen sopimus, tai sitten Kanada tulee mukaan Meksikon kanssa tehtyyn sopimukseen.

Trump kertoi asiasta maanantaina Valkoisessa talossa toimittajille. Hänellä oli puhuessaan yhteys puhelimen välityksellä Meksikon presidenttiin Enrique Peña Nietoon.

Sopimuksen sisällöstä vähän tietoa

Sopimuksen sisällöstä ja luonteesta ei toistaiseksi ole juurikaan vahvistettua tietoa. On myös epäselvää, korvaisiko uusi sopimus todella vapaakauppasopimus Naftan, jonka Yhdysvallat, Kanada ja Meksiko solmivat vuonna 1994.

Trump on kutsunut Nafta-sopimusta historian huonoimmaksi sopimukseksi. Hän lupasi kampanjansa aikana joko neuvotella sopimuksen uudelleen tai purkaa sen. Sopimuksen uudistamisesta on käyty neuvotteluja Trumpin presidenttikauden ajan.

Sanomalehti New York Timesin tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) kyseessä olisi alustava sopimus Naftan uudistamiseksi. Siinä Yhdysvallat ja Meksiko sopivat etenkin autoteollisuuden pelisäännöistä.

Jatkossa autojen osista entistä suurempi osa, 75 prosenttia arvossa mitattuna, tulisi valmistaa Pohjois-Amerikassa, jotta niitä voitaisiin myydä tullivapaasti. . Lisäksi osalle autoja valmistavista työntekijöistä olisi maksettava vähintään 16 dollaria tunnissa.

Yhdysvaltain kauppaedustaja Robert Lighthizer sanoi, että sopimus allekirjoitetaan todennäköisesti marraskuussa ja lähetetään jo perjantaina kongressin tarkasteltavaksi.

Lighthizerin mukaan Yhdysvallat ja Meksiko sopivat, että jatkossa Nafta-sopimuksella olisi 16 vuoden määräaika, jota voisi pidentää kuuden vuoden välein. Sopimus ei kuitenkaan raukeaisi automaattisesti.

Kanada ei mukana sopimuksessa

Kanada ei ole ollut mukana viime viikkojen neuvotteluissa. Meksikon presidentti Peña Nieto sanoi toivovansa, että Kanada tulee mukaan sopimukseen mahdollisimman pian, toivottavasti jo tällä viikolla.

Meksikon tulevan ulkoministerin Marcelo Ebrardin mukaan on elintärkeää, että Kanada on mukana uudistamassa kauppasopimusta. Meksikon presidentti ja ulkoministeri vaihtuvat joulukuun alussa, kun vastavalittu Andrés Manuel López Obrador nousee presidentiksi.

Myös Kanadan pääministerin Justin Trudeaun tiedottajan mukaan Trudeau ja Peña Nieto ovat sitoutuneita siihen, että kaikkia kolmea valtiota koskeva sopu Naftasta saadaan aikaiseksi.

Kanadan ulkoministerin tiedottaja taas sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että Kanada allekirjoittaa vain sopimuksen, joka on maalle hyödyksi.

Trump totesi, että hän soittaa pian Kanadan pääministerille Trudeaulle. Hänen mukaansa Yhdysvallat neuvottelee reilusti, jos Kanadakin tekee niin.

Hän sanoi toisaalta myös, että hän asettaa kanadalaisille autoille tuontitulleja, jos sopimusta ei synny. Trump on kutsunut Kanadaa toistuvasti epäreiluksi kauppakumppaniksi.

Lue myös:

Trump: Meksikon kanssa edetään mukavasti, Kanadalle lisätulliuhkaus

G7-kokouksen yllättävä päätös: ensin yksimielisyys, sitten Trumpin raivonpurkaus

Nafta-sopimuksessa vielä suuria avoimia kysymyksiä – takaraja lähestyy

Yhdysvallat irtautuu Tyynenmeren vapaakauppasopimuksesta

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi