1. yle.fi
  2. Uutiset

Trumpilla ja Trudeaulla "rakentava keskustelu" vapaakauppasopimuksesta – myös Merkel ja Trump puhelinneuvotteluissa

Meksikon presidentti Peña Nieto sanoi toivovansa, että Kanada tulee mukaan uudistettuun sopimukseen mahdollisimman pian.

kauppasodat
trump ja trudeau
Presidentti Trump ja pääministeri Trudeau tapasivat Washingtonissa 13. helmikuuta 2017.Shawn Thew / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Kanadan pääministeri Justin Trudeau ovat käyneet rakentavia neuvotteluja vapaakauppasopimus Naftasta, kertoo Trudeaun kanslia.

Johtajat keskustelivat aiheesta sen jälkeen, kun Yhdysvallat ja Meksiko ilmoittivat edistyneensä keskinäisissä kauppaneuvotteluissaan.

Trump on todennut, että Yhdysvallat voisi tehdä Kanadan kanssa erillisen sopimuksen tai vaihtoehtoisesti Kanada voisi tulla mukaan Meksikon kanssa tehtyyn sopimukseen.

Meksikon presidentti Peña Nieto esitti neuvotteluissa Trumpille toiveensa, että Kanada tulisi mukaan uudistettuun kauppasopimukseen.

Nieto totesi Twitterissä keskustelleensa Trudeaun kanssa, ja kehottaneensa Kanadaa tulemaan mukaan pikaisesti neuvotteluihin kauppasopimuksen uudistamisesta.

Kanadan kauppaneuvottelija, ulkoministeri Chrystia Freeland keskeyttikin ennenaikaisesti Euroopan-matkansa ja matkustaa tiistaina Washingtoniin neuvotteluita varten.

The New York Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Yhdysvallat ja Meksiko kävivät neuvotteluja erityisesti autoteollisuuden pelisäännöistä. Jatkossa autojen osista entistä suurempi osa, 75 prosenttia arvossa mitattuna, tulisi valmistaa Pohjois-Amerikassa, jotta niitä voitaisiin myydä tullivapaasti. Lisäksi osalle autoja valmistavista työntekijöistä olisi maksettava vähintään 16 dollaria tunnissa.

Yhdysvaltain kauppaedustaja Robert Lighthizerin mukaan Yhdysvallat ja Meksiko sopivat, että jatkossa Nafta-sopimuksella olisi 16 vuoden määräaika, jota voisi pidentää kuuden vuoden välein. Sopimus ei kuitenkaan raukeaisi automaattisesti.

Kauppasopimus, Syyria ja Ukraina Merkelin ja Trumpin asialistalla

Valkoinen talo ilmoitti varhain tiistaina Suomen aikaa, että Trump on käynyt puhelinkeskusteluja myös Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa.

Johtajat keskustelivat muun muassa Yhdysvaltain ja EU:n välisestä kauppasopimuksesta. Tarkempia tietoja kauppakeskustelujen sisällöstä ei ole kerrottu julkisuuteen.

Lisäksi Trump ja Merkel puhuivat Syyriasta, erityisesti Idlibin alueen humanitaarisesta tilanteesta.

Johtajat pohtivat myös keinoja Itä-Ukrainan konfliktin ratkaisemiseksi, ilmoittaa Valkoinen talo.

Etlan Vihriälä Yhdysvaltojen ja Meksikon kauppasopimuksesta: Toteutuessaan saattaa nostaa autojen hintoja Yhdysvalloissa

Trump: Vapaakauppasopimus Nafta lopetetaan, Meksikon kanssa tehty uusi "todella hyvä" sopimus – Seuraavaksi neuvotellaan Kanadan kanssa

Uutista päivitetty kello 05.03: Lisätty tieto Trumpin ja Merkelin välisestä puhelinkeskustelusta.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi