Lastentarhanopettajien 3 000 euron palkkatoive jää haaveeksi monessa kunnassa: "Ei onnistu ainakaan nopealla aikataululla, vuosia menee"

Suuri osa lastentarhanopettajista vaati viime keväänä palkkoihinsa roimaa korotusta.

varhaiskasvatus
Lapsen kädet tekemässä hiekkakakkua
Sari Törmikoski / Yle

Lastentarhanopettajat jäävät ilman roimia palkankorotuksia monessa kunnassa, esimerkiksi Kouvolassa ja Kotkassa.

Kouvolassa noin 110 lastentarhanopettajaa, erityislastentarhanopettajaa ja päiväkodin johtajaa osallistui keväällä valtakunnalliseen kampanjaan, jossa vaadittiin palkan korottamista 3 000 euroon.

Poikkeuksellinen Ei leikkirahaa -liike sai alkunsa, kun Yle uutisoi pääkaupunkiseudun kuntien tehneen epävirallisen "herrasmiessopimuksen" siitä, että lastentarhanopettajien palkoilla ei kilpailla.

Palkankorotuksiin on näytetty vihreää valoa ainakin Vantaalla, joka nostaa lastentarhanopettajien palkkoja 145 eurolla ensi vuoden alusta. Myös Helsinki ja Espoo harkitsevat korotuksia.

Hyvinkäällä lastentarhanopettajien palkkoja korotetaan syyskuun alusta alkaen noin 70 eurolla kuussa. Korotuksen jälkeen lastentarhanopettajien palkka nousee kaupungissa vähän yli 2500 euroon.

– Tavoitteemme on edelleen se 3000 euroa, hyvinkääläinen varhaiskasvatuksen opettaja Sari Sirniö sanoo.

Kouvolan kaupunki on vastikään lähettänyt kaikille korotusta vaatineille vastauksen. Sen mukaan kaupunki tarkastelee varhaiskasvatuksen henkilöstön palkkausta ja mahdollisia palkkausepäkohtia siinä vaiheessa, kun neuvotellaan kunta-alan ensi vuoden alusta alkaen käytettävästä paikallisesta järjestelyerästä.

Se on suuruudeltaan 1,2 prosenttia palkkasummasta.

Maksaisi yli kaksi miljoonaa

Edellisen kerran Kouvolan kaupunki korjasi palkkoja toukokuussa, jolloin pienipalkkaisimpien lastentarhanopettajien kuukausipalkka nousi noin 30 eurolla.

Nykyisin lastentarhanopettajien palkkahaitari on Kouvolassa noin 2 330 eurosta noin 2 650 euroon.

Kaupungin arvion mukaan palkkojen korottaminen jopa 700 eurolla kuukaudessa maksaisi kaikkine kuluineen yli kaksi miljoonaa euroa vuodessa. Varhaiskasvatuspäällikkö Helena Kuusisto on sitä mieltä, ettei kaupunki mitenkään pysty korottamaan palkkoja ainakaan lähitulevaisuudessa.

– Ei onnistu ainakaan nopealla aikataululla eikä puolessakaan vuodessa. Vuosia menee, arvioi Helena Kuusisto.

Liitto penää korotuksia

Lastentarhanopettajaliitto katsoo, että kuntien olisi syytä herätä palkankorotuksiin viimeistään nyt, kun uusi varhaiskasvatuslaki astuu voimaan syyskuun alussa. Uuden lain (siirryt toiseen palveluun) on tarkoitus vahvistaa varhaiskasvatuksen laatua nostamalla henkilöstön koulutustasoa ja selkiyttämällä tehtävänimikkeitä.

– Jos haluaa olla hyvä työnantaja ja saada korkeasti koulutettuja henkilöitä vakituisiin töihin, nyt on aika toimia, Lastentarhanopettajaliiton hallituksen puheenjohtaja Anitta Pakanen sanoo.

Kattavaa tietoa eri kaupunkien ratkaisuista koko maan osalta ei vielä ole, sillä palkkapäätökset ovat monessa kunnassa kesken.

Kotkassa neuvottelut käynnissä

Myös Kotkassa kymmenet lastentarhanopettajat vaativat keväällä palkkojen korottamista 3 000 euroon. Lastentarhanopettajien palkat ovat nykyisin Kotkassa noin 2 350 eurosta alle 2 500 euroon.

Roimat palkankorotukset on ainakin toistaiseksi unohdettu myös Kotkassa.

Neuvottelut palkkojen nostamiseen ovat käynnissä paikallisen Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön kanssa. Lastentarhanopettajat vaativat tällä hetkellä noin 150 euron korotuksesta kuukausipalkkaan.

– Jotta saataisiin jonkinlainen alku järkevään, kilpailukykyiseen palkkaan, olisi palkan oltava vähintään 2 500 euroa, sanoo JUKO ry:n pääluottamusmies Minna Paavola.

Kotkassa on 126 lastentarhanopettajan vakanssia.

– Lopullinen ratkaisu saadaan syksyn aikana, kun kaupungin ensi vuoden talousarvio valmistuu, sanoo Kotkan henkilöstöjohtaja Minna Uusitalo.