Suomen Afganistanin-suurlähettiläs: "Sota ei ole niin kuumaa kuin voisi kuvitella"

Afganistanin turvallisuustilanne on hieman parantunut Kabulissa ja joissakin kaupungeissa, sanoo Suomen Afganistanin-suurlähettiläs Hannu Ripatti.

Afganistan
Afganistan.
Rakennus palaa Afganistanissa. Kuva ei liity uutistapaukseen.Noorullah Shirzada / AFP

Afganistanin epävakaisuus on samaan aikaan lisääntynyt, kun Taliban-liike on laajentanut toimintaansa uusille alueille. Suomen Afganistanin-suurlähettilään Hannu Ripatin mukaan taistelut eivät kuitenkaan ole kovin voimakkaita.

– Mediataistelut ovat usein rajumpia, hän kuvasi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Ripatin mukaan hyvin karkea yleistys on se, että Taliban-liikkeen hallussa on kuudesosa maasta, hallituksen kaksi kuudesosaa ja lopuista alueista taistellaan. Taliban voi toimia näillä alueilla, mutta ei pitää niitä hallussaan.

"Afganistanissa on monta todellisuutta"

Suurlähettiläs Hannu Ripatti otti kantaa myös suomalaisasiantuntijoiden toisistaan poikkeaviin arvioihin Afganistanin turvallisuustilanteesta.

Samalla kun turvallisuus lisääntyy, terroristisolujen toiminta tehostuu. Ne eivät hänen mukaansa ole toisiaan poissulkevia kehityskulkuja.

– Sota ei kuitenkaan ole kauhean kuuma. Viime vuosina afganistanilaisia siviiliuhreja on ollut vähemmän kuin liikenteessä kuolleita, Ripatti vertasi.

Ihmiset osallistuivat hautajaisiin päivä itsemurhahyökkäyksen jälkeen.
Arkistokuvaa AfganistanistaJawad Jalali / EPA

Suomessa Afganistan on esillä turvapaikanhakijoiden palautusten takia. Monet ovat sitä mieltä, että Afganistan on liian vaarallinen maa palauttaa ihmisiä.

Ripatin mukaan Afganistan ei ole yhtä vaarallinen paikka tavallisille afganistanilaisille kuin ulkomaalaisille ja rikkaille, jotka ovat vaarassa joutua siepatuiksi.

Kuitenkin shiiojen eläminen alueilla, joilla Isis toimii, on vaikeaa.

– Isis on ilmoittanut iskevänsä jatkossakin vääräuskoisia vastaan. Iso osa siviiliuhreista on shiioja vastaan tehdyistä iskuista, Ripatti kuvasi.

Ripatti myönsi, että kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden palautuksissa täytyy tehdä hyvin tapauskohtaista harkintaa.

"Vaalit ovat tärkeitä askelia"

Afganistanissa on tarkoitus järjestää parlamenttivaalit lokakuussa. Ripatin mukaan vaalit todennäköisesti järjestetään, mutta vielä on epävarmaa, minkälaiset vaalit niistä tulee. Vaalit ovat kuitenkin tärkeitä askelia kohti rauhanneuvotteluja.

– Jos ensi kevään presidentinvaalien jälkeen on yleinen rauhantahto myös poliitikkojen kesken, silloin rauhanneuvotteluissa voidaan päästä pitkällä seuraavien 18 kuukauden aikana, Ripatti totesi.