Mikko Kekäläisen blogi: Puoli seitsemän on huono ohjelma

Perinteisessä mielessä median ydintehtävä on vahtia vallanpitäjiä ja viranomaisia, tehdä epäkohtia näkyväksi kysyen ja kyseenalaistaen ja siten pyrkiä turvaamaan yhteiskunnan toimiminen, kirjoittaa Puoli seitsemän -ohjelman juontaja Mikko Kekäläinen.

Puoli seitsemän
Mikko Kekäläinen
Yle kuvapalvelu

Auts.

Olen yhdeksän vuotta tehnyt Ylellä työkseni ohjelmaa, joka ei etsi eikä pyri oikaisemaan epäkohtia. Me emme vaadi vallanpitäjiä tilille tekemisistään. Monella perinteisellä hyvän journalismin mittarilla arvioituna me olemme huono ohjelma.

Puoli seitsemän on siitä huolimatta onnistunut vakiinnuttamaan paikkansa osana suomalaisten arki-iltoja ja somesyötteitä. Katsojalukumme television ääressä sekä sosiaalisen median seurantamme on kasvanut tasaisesti koko olemassaolomme ajan. Teimme katsojaennätyksemme, hieman alle 700 000 katsojaa, viime tammikuussa. Miten me sitten olemme asemamme saavuttaneet, jos emme perinteisellä hyvällä journalismilla?

Ohjelmamme kantava idea on hyväntuulisuus.

Hymyilemällä. Yksinkertaisesti, hymyilemällä. Ohjelmamme kantava idea on sen syntymän hetkistä saakka ollut hyväntuulisuus. Käsittelemme niin kepeitä kuin syvältä koskettaviakin aiheita, mutta lähestymistapamme on aina lämpö ja empatia. Saamme valtavat määrät palautetta, jossa meitä kiitellään siitä, että olemme illasta toiseen niin iloisia.

Ymmärrämme sen, että olemme onnekkaita saadessamme olla iloisia ja hyväntuulisia. Monilla ohjelmilla ei ole samaa etuoikeutta; jutella mukavia asioita mukavien ihmisten kanssa ja kutsua myös sadattuhannet muut suomalaiset jakamaan mukavia tuokioitamme. Joidenkin on selvitettävä ne epäkohdat ja kysyttävä epämiellyttävät kysymykset. Suuri kunnioituksemme heille!

Tämä nolottaa edelleen, mutta olen ottanut virheestä opikseni.

On kyllä joitakin tapauksia, joissa mukavuutemme on oikeasti luistanut huonon toimittajuuden puolelle. Kaikkein noloimpana omakohtaisena esimerkkinä muistan sen, kun puhuimme sittemmin Hollywoodin kirkkaisiin valoihin nousseen Jasper Pääkkösen kanssa hänen rakkaasta harrastuksestaan, perhokalastuksesta.

Yhtenä aiheena oli kovasti keskustelua herättävä catch and release –pyyntitapa, jossa kala päästetään takaisin veteen, kun se on ensin pyydystetty. Minun olisi pitänyt ottaa esille myös catch and release –kalastuksen mahdolliset haittapuolet. Istuin kuitenkin hymy korvissa kuuntelemassa Jasperin sangen vahvoja kannanottoja kysymättä kertaakaan, että mitähän se mahtaa kala tuumata siitä, kun se ensin kiskotaan veneeseen selfie-euraksi ja huvin päätteeksi heitetään reikä poskessa takaisin veteen. Kun joidenkin tutkimusten mukaan kalaankin saattaa sattua. Tämä nolottaa edelleen, mutta olen ottanut virheestä opikseni.

Toinen vanha tapaus, jossa Puoli seiskan mukavuusalueen rajat tulivat vastaan, oli kun laulaja Tero Vaara oli kutsuttu ohjelmamme vieraaksi vuonna 2011. Tero Vaara otti noihin aikoihin kärjekkäästi kantaa maahanmuuttoon liittyviin kysymyksiin. Päädyimme peruuttamaan vierailun juuri sillä perusteella, että Puoli seitsemän on hyvänmielen ohjelma, jonne ei tulla puhumaan ikäviä kenestäkään. Tapauksesta kirjoitti pari vuotta myöhemmin mm. Ilta-Sanomat. (siirryt toiseen palveluun)

Me olemme kiva ohjelma ja puhumme kivoja juttuja.

Siitä, oliko ratkaisumme oikea vai väärä, reilu vai epäreilu, voi esittää lukemattomia mielipiteitä. Mutta ainakin ratkaisu oli linjamme mukainen; me olemme kiva ohjelma ja puhumme kivoja juttuja.

Joskus itselläkin on vähän sylikoiran olo, mutta sylikoiriakin tarvitaan. Niistä on iloa ja seuraa, eivätkä ne räksytä sinulle. Nyt, satoja lähetyksiä jälkeenpäin ja ohjelmamme konseptinkin elettyä ajassa, tahtoisin ajatella, että myös Tero Vaara voisi istahtaa pinkille sohvallemme puhumaan uudesta biisistään ja kertomaan, että mitäs mielessä nyt on päällimmäisenä.

Joskus minusta tuntuu yllättävältä, kuinka paljon ihmisille merkitsee se, että olemme hyväntuulisia. Iloisuudella tuntuu olevan todella kova kysyntä. Vaikuttaa siltä, että hyväntuulisuus ja iloisuus ovat jonkinlaisia niukkuushyödykkeitä, joita nykyelämässä on vain vähän saatavilla. Ja kuitenkin ne ovat asioita, jotka eivät maksa yhtään mitään.

Me emme jatkossakaan lupaa tiukkaa analyysiä yhteiskunnan tilasta. Me emme jahtaa vallan väärinkäyttäjiä emmekä etsi ongelmia ja syyllisiä toinen toisensa perään. Me lupaamme olla mukavia, koska mukavana olemisella on tässä räjähdysherkässä maailmassa aivan erityinen tehtävä.

Mikko Kekäläinen on Puoli seitsemän –ohjelman juontaja. Puoli seitsemän TV1:llä maanantaista perjantaihin klo 18.30.

yle.fi/puoliseitseman (siirryt toiseen palveluun)