Vasemmistoliitto esittää veroremonttia – varallisuusvero palautettava, lentoveroa kokeiltava ja pääomaveroja porrastettava

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson syyttää kokoomusta veropopulismista eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Lahdessa.

Vasemmistoliitto
Li Andersson
Li Andersson.Berislav Jurišić / Yle

LAHTI Vasemmistoliiton kesäkokouksessa Lahdessa ei pääse pakoon verokeskustelusta, jota hallitus jatkaa budjettiriihessä. Vasemmistoliitto ei pelkästään linjaa tuloverotusta, vaan puolue esittää kokonaista verouudistusta.

– Varallisuutta ja ympäristöhaittoja pitää verottaa nykyistä enemmän. Pääomatuloveroista tulee tehdä aidosti progressiivista. Tällä hetkellä monet suurituloiset nostavat keinotekoisia pääomatuloja ja maksavat niistä alhaista veroa, puolueen puheenjohtaja Li Andersson sanoi puheessaan.

Veroremontin keskeisiä muutoksia olisivat muun muassa varallisuusveron palauttaminen, ympäristölle haitallisten tukien karsiminen ja lentoveron kokeileminen.

Puolueen johtoajatuksena on se, että ympäristölle haitallisia toimintaa verotettaisiin entistä tiukemmin ja samalla tulo- ja varallisuusverojen eroa pienennettäisiin.

Yhtälön ongelma on se, että haitta- ja ympäristöverot tasaveroina kasvattavat tuloeroja, kun taas tuloverot progressiivisina veroina tasaavat niitä.

Vasemmistoliiton mukaan nyt pitäisi tarkastella verotusta kokonaisuutena. Puheenjohtaja Anderssonilla oli terveiset myös kokoomuslaiselle valtiovarainministerille Petteri Orpolle.

– Kokoomukselle ja Petteri Orpolle tärkeintä tuntuu olevan progressiivisten tuloverojen jatkuva leikkaaminen, regressiivisten verojen lisääminen ja hyvinvointivaltion rahoituspohjan rapauttaminen.

– Budjettiriiheen tultaessa valtiovarainministerille on jälleen mielessä uusi tuloveroale. Petteri Orpon veropopulismi on haitallista ympäristölle, tasa-arvolle ja hyvinvoinnille.

Vasemmistoliiton kesäkokous jatkuu keskiviikkoon asti.