Presidentti Niinistö arvostelee suomalaista keskustelua Trumpin ja Putinin huippukokouksesta: Pohdimme jälleen kerran liikaa sitä, mitä muut meistä ajattelevat

Niinistön mukaan hän ei ole törmännyt presidenttivuosiensa aikana yhteenkään keskustelukumppaniin, jolle Suomen kansainvälinen asema olisi epäselvä.

Sauli Niinistö
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhuu.
Tasavallan presidentti puhuu suurlähettiläspäivillä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö arvostelee suomalaista keskustelua, joka hänen mukaansa vallitsi Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin Helsingissä heinäkuussa pidetyn huipputapaamisen yhteydessä.

Niinistö sanoi puheessaan tiistaina Helsingissä suurlähettiläspäivillä, että Helsingin tapaamisen yhteydessä päädyttiin ”paikka paikoin taas perisuomalaiseen murehtimiseen”. Hänen mukaansa keskusteluissa mietittiin, että ”mitäköhän nuo muut meistä oikein ajattelevatkaan?”.

– Tästä helmasynnistämme luulin jo ajat sitten päästyn eroon, Niinistö päivitteli.

Niinistön mukaan hän ei ole törmännyt runsaan kuuden presidenttivuotensa aikana yhteenkään keskustelukumppaniin, jolle Suomen kansainvälinen asema olisi jotenkin epäselvä. Niinistö muistutti, että ellei Suomi itse kyseenalaista asemaansa eivät sitä muutkaan tee.

– Mutta jos aina säpsähdämme yksittäisiä julkisuuteen tulevia puolueettomuus- tai suomettumisheittoja, niin perusteettomia kun ne ovatkin, päädymme helposti vain vahvistamaan niitä, Niinistö sanoi.

"Venäjä-suhteessa ei mystiikkaa"

Murehtimisen sijaan Niinistö sanoi kaipaavansa vahvempaa itsetuntoa ja luottamusta siihen, miten Suomi kertoo tarinansa. Ainekset siihen ovat hänen mielestään hyvät.

– Tarina on meidän omassa vallassamme kaukana mistään harmaasta alueesta.

Niinistö myös totesi, että Suomen Venäjä-suhteessa ei ole mitään mystiikkaa "eikä sitä siinä ole muidenkaan mielestä".

– Pikemminkin suora keskusteluyhteytemme Venäjään herättää kumppaneissamme kiitosta ja kiinnostusta. Muut ovat myös paljon kyselleet meiltä apua oman Venäjä-suhteensa avaamiseen, Niinistö sanoi.

Lue myös:

Analyysi: Presidentti hillitsee jo puheita myyttisestä Putin-suhteesta – Niinistön asema ulkopolitiikan johtajana vahva

Niinistö purki somessa tuntojaan huippukokous-ruljanssin jälkeen: "Korviini jäi soimaan erityisesti erään amerikkalaissenaattorin sanat"

Niinistö Trumpin ja Putinin tapaamisesta: "Puhuimme Euroopan merkityksestä ja Itämeren sotilaallisesta harjoitustoiminnasta"