Suomen viimeinen helppoheikki Matti Rahkola myy pikkuhousuja ja rukkasia satsikaupalla ja pikkutuhmilla puheilla

Aitoa vanhanajan helppoheikkiä on nykyisin vaikeaa löytää markkinoilta tai torien myyntipaikoilta. Perinnettä kuitenkin ylläpitää moneen kertaan ammattitaidostaan palkittu Matti Rahkola. Tässä miehen myyntinäyte:

torikauppa
Ostaisitko alushousut tältä mieheltä?
Ostaisitko alushousut tältä mieheltä?

Tavallisesta torimyyjästä helppoheikin erottaa päällekäyvistä, tarinankerrontaan perustuvista myyntipuheista ja satsikaupasta. Helppoheikki siis myy mieluummin ison läjän ”suurinpiirtein sopivia” tuotteita edullisesti ja tasarahalla kuin yhden parin täydellisesti istuvia hanskoja tai pikkupöksyjä.

Pikkutuhmat jutut ja imartelu

Myyntipuheet ovat useimmiten vitsailevia ja pikkutuhmia, siksi helppoheikkejä voi hyvällä syyllä kutsua entisajan stand up -koomikoiksi. Kun myyntipöytää katseleva rouva ei tunnu lämpenevän Matti Rahkolan tuotteista Sysmän torilla, mies koittaa imartelua:

– Täälläpä on kauniita naisia! Kirkassilmäisiä, sopusuhtaisia, tiukka-, kiinteä- ja sulavaperäisiä, punaeväisiä! Nyt myyvään rouvalle hyvät alushousut!

Ei toiminut tällä kertaa, mutta aikoinaan toimi. Rahkola muistelee kaihoisasti 70-80 -lukujen kulta-aikoja. Mies kerskuu tienanneensa tuolloin kuukaudessa helposti pakettiauton hinnan, kun nykyisin sellaista ei saa kahden vuodenkaan tuloilla. Rahkola myöntää, että ilman eläkettä hän ei enää eläisi työllään. Kyse onkin elämäntavasta.

– Voin elää vapaata elämää. Saan olla itseni herra, eikä kukaan ei ahdistele mistään päin.

Marketit veivät helppoheikkien elannon

Nykypäivän markkinoilla ja toreilla on edelleen kaupan monenlaista tavaraa ja vaatetta, mutta valtaosa myynnistä on ruokaa eri muodoissaan. Edulliset hansikkaat, isot karkkikassit ja työkalut ostetaan nykyisin marketeista, jollainen löytyy käytännössä joka kylästä.

Helppoheikki Matti Rahkola myy tuotteitaan markkinoilla Sysmässä kesäkuussa 2018.
"Nyt pikkuhiljaa kaikki älykkäämpi väestö alkaa hakeutua tämän pöydän läheisyyteen. Pöytä on katettu ja valmistettu!" helppoheikki haastaa Sysmän markkinoilla.YLE / Jari Pussinen

Toisin oli ennen, kun nimenomaan markkinat oli se paikka, jossa oli tukuttain tavaraa, jota muuten ei helposti saatu.

Moninkertainen mestari

Matti Rahkola on kiertänyt ympäri Suomea helppoheikkinä vuodesta 1974 alkaen. Tätä ennen ennen hän muun muassa ajoi Helsingissä paikallisbussia ja myi kodinkoneita. Helppoheikin tielle miehen aikoinaan vei halu saada vaihtelua elämään. Ammatin pätevyysvaatimukset eivät muodostuneet esteeksi.

– Kansakoulu, rippikoulu ja autokoulu, muutahan tähän hommaan ei tarvita.

Fyysistä kuntoa ja myös luovuutta kuitenkin hommassa tarvitaan. Vaikka myyntipuheet ovatkin vuodesta toiseen pitkälti samat, ne täytyy itse keksiä ja sovittaa kulloiseenkin tilanteeseen. Ja puheiden avulla pitää myös saada aikaiseksi myyntiä.

Sen lisäksi, että Rahkola on lajinsa viimeinen, hän kuuluu kiistatta ammattikuntansa eliittiin. Mies on helppoheikkien nelinkertainen Suomen- ja kaksinkertainen Pohjoismaiden mestari.

Katso Rahkolasta kertova Puoli seitsemän Alan ammatilainen -juttusarjan jakso:

Helppoheikki Matti Rahkola Sysmässä kesäkuussa 2018
Alan ammattilainen: helppoheikki Matti Rahkola. Kuvaus: YLE / Jari Pussinen

Jos satut tietämään jonkun muun alansa ammattilaisen, jota toimittajamme kannattaisi käydä tapaamassa, voi vinkin laittaa osoitteeseen totti.toivonen@yle.fi.