1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomen Kristillisdemokraatit (KD)

Kristillisdemokraatit: Maatalous tarvitsee kiireisesti hätäapua – "Emme saa antaa näivettyä"

Puolue vaatii muutosta myös perhepolitiikkaan.

Suomen Kristillisdemokraatit (KD)
Peter Östman ja Sari Essayah.
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah ja kansanedustaja Peter Östman kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Jyväskylässsä 28. elokuuta.Juha Sorri / Lehtikuva

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmä on parhaillaan kesäkokouksessa Jyväskylässä. Eduskuntaryhmä vaatii, että hallituksen tulee päättää kiireisesti kuivuudesta kärsineen maatalouden kriisituesta budjettiriihessään.

Hallitus pui parhaillaan ensi vuoden talousarvioesitystä pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.

Samalla puolue vaatii pitkän aikavälin parannuksia maatalouden toimintaedellytysten turvaamiseksi. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman sanoi, että Suomen huoltovarmuus on riippuvainen elinvoimaisesta maaseudusta ja maataloudesta.

– Emme saa antaa kotimaisen maatalouden näivettyä, sillä emme voi koskaan olla varmoja mihin suuntaan maailman tilanne muuttuu. Emme voi mitenkään olla varmoja ja tuudittautua sen varaan, että saamme aina hankittua edullisia elintarvikkeita ulkomailta. Voi jopa olla niin, että tulevaisuudessa tulee aikoja, jolloin emme saa elintarvikkeita ulkomailta mistään hinnasta, Östman varoitti.

Puolue vaatii muutosta perhepolitiikkaan. Puheenjohtaja Sari Essayah esitti, että ansiotuloverotuksen lapsivähennys otettaisiin taas käyttöön. Essayah myös tarjosi perhevapaauudistukseen jo aiemmin esittämäänsä "Taapero-bonus"-mallia, jossa perhe saa päättää itse siitä kuka lapset hoitaa ilman "poliitikkojen pakkokiintiöitä".

Lisäksi puolue lisäisi päiväkotien ja koulujen resursseja, jotta laadukas ja turvallinen varhaiskasvatus ja opetus pystyttäisiin turvaamaan kaikille.

Lue myös:

RKP:n viesti budjettiriiheen: Maatalous tarvitsee kriisipaketin, tiloilla ei ole varaa odottaa

Lue seuraavaksi