"The Kid" eli Chaplinin poika saa mykkäelokuvien ystävän edelleen kyyneliin

Pikkupoikana kauhusta kiinnostunut Kari Glödstaf hurahti historian kiinnostuksen kautta mykkäelokuviin. "1000 Mykkäelokuvaa" -kirja kahlaa läpi mykkäelokuvien tuotantoa 40 vuoden ajalta.

"The Kid" on yksi Chaplinin menestyneimmistä elokuvista. Elokuva on liikuttanut ihmisiä vuodesta 1921 saakka. Kuva: Yle

Charles Chaplinin uran ensimmäinen pitkä elokuva "The Kid" saa konepajalla työskentelevän miehen nieleskelemään joka kerran. Lapsenryöstökohtaus ja tunteikas jälleennäkeminen kulkurin kanssa saa tunteet pintaan ilman sanoja.

Lappeenrantalaista Kari Glödstafia on aina kiinnostanut tutkia historiaa ja menneitä maailmoja. Mykkäelokuvassa yhdistyvät kuvakerronnan taito sekä musiikin ja kuvan yhdistäminen ainutlaatuisella tavalla.

– Parhaimmillaan se on aivan loistavaa, mutta pahimmillaan ihan hirveää, nauraa Kari Glödstaf.

Mykkäelokuvassa näyttelijöiden välinen suora vuoropuhelu puuttuu kokonaan. Mykkäelokuvassa ohjaajan ja näyttelijän yhteistyön merkitys korostuu erityisen paljon.

– Näyttelijän pienet ilmeet ja eleet ovat isossa roolissa, Ihmisen kasvoilla ja silmillä pystyy ilmaisemaan äärettömän paljon, pohtii Kari Glödstaf.

Kari Glödstafin teos kattaa mykkäelokuvia vuosilta 1895-1933. Kuva: Foto Karelia

Mykkäelokuvan perinnön voi nähdä

Mykkäelokuvan kuvakerronnan pitää kuljettaa tarinaa niin, että kaikki ymmärtävät mistä on kyse. 1920-luvulla mykkäfilmit joutuivat taipumaan äänielokuvan tieltä. Mykkäfilmien ajan perintö on silti edelleen nähtävissä.

– Leikkaussäännöt ja lähikuvat kehitettiin mykkäkaudella. Mykkä elokuva ei tarkoita sitä, että se olisi jotenkin primitiivinen. Entisen ajan mestareilla on minusta paljon yhteistä tämän ajan elokuviin, sanoo Glödstaf.

Buster Keaton oli yksi aikansa menestyneimpiä näyttelijöitä. Keatonin tavaramerkki oli ilmeettömät kasvot, joista hän sai lempinimen "The Great Stone Face". Kuva: Yle Kuvapalvelu

Vuonna 2007 valmistunut amerikkalaiselokuva There Will Be Blood nojaa vahvaan tarinankerrontaan ja vahvoihin kuviin. Tanskalaisen Lars von Trierin Melancholiassa on taas useita yhtäläisyyksiä tanskalaiseen mykkäelokuvaan Maailmanloppu, joka valmistui 1916.

Elokuvateollisuus kansainvälistyi nopeasti

Filmistudiot olivat suuria ja filmitähdet valovoimaisia jo 1900-luvun alussa. Charles Chaplinista tuli maailmankuulu aikana, jolloin tieto kulki tähän päivään verrattuna tähtitieteellisellä hitaudella. Silti elokuvateollisuudesta tuli nopeasti kansainvälistä touhua.

– Elokuvat olivat jo silloin suosittua ajanvietettä, ja studiot satsasivat markkinointiin. Suomeen uutuuselokuvat tulivat sinä aikana noin vuoden kuluttua ensi-illasta. Ruotsista tietysti vähän aikaisemmin, kertoo Kari Glödstaf.

Mykkäelokuvista innostunut mies sanoo, että jos on jostain kiinnostunut, kannattaa tuntea myös taustat. Universaaleihin tarinoihin ei pure aika, tekninen kehitys tai uudet trendit.

– Kun tarina kantaa, viihdyttää, pitää otteessaan ja herättää ajatuksia, se on hyvä elokuva. Äänellä tai ilman. Vaikka puitteet ovat paremmat nyt, ovat tunteet hyvin samanlaisia kuin silloin.