Karhunlihaa olisi nyt ennätysmäärä, mutta byrokratia mutkistaa pääsyä kaupan tiskille

Tuupovaaralaisen metsästysseuran kaksi karhua jäi myymättä Keski-Suomeen, koska lihan tarkastuspisteitä on liian vähän.

Karhun liha
Zorro-koira saaliinsa vieressä Ilomantsin Möhkössä
Jos metsästäjä haluaa myydä karhunlihan ravintolalle tai kaupalle, on lihan oltava hyväksytyn riistateurastamon tarkastamaa. Arkistokuvaa.Markku Laakkonen

Metsästäjillä on ongelmia karhunlihan myynnissä kaupoille ja ravintoloille karhunmetsästyksen ennätysvuonna. Syynä on lihan tarkastuspisteiden puute Pohjois-Karjalassa.

Joensuulainen Taisto Hiltunen oli jo löytänyt kahdelle karhulle ostajan Keski-Suomesta, mutta myynti tyssäsi teurastukseen. Maakunnan tarkastuslaitokset olivat joko liian kiireisiä karhunlihan tutkimiseen tai olivat liian kaukana lihan säilyvyyden kannalta. Metsästysseura Kokinvaaran metsäjerppien kaatamat karhut jäivät myymättä.

– Lainsäädäntö on tehnyt lihanmyynnistä niin vaikeaa, että lihaa ei saada kuluttajille asti, harmittelee 50 vuotta metsästänyt Hiltunen.

Metsästysliiton Pohjois-Karjalan piirin toiminnanjohtaja Markku Kejonen myöntää, että maakunnassa on liian vähän hyväksyttyjä riistateurastamoita.

– Olen kannustanut seuroja perustamaan yhdessä riistateurastamoja, ja ehkä niitä alkaa pikkuhiljaa syntymään. Myös kaupat voisivat lähteä näihin mukaan, että pääsisivat käsiksi riistalihaan, sanoo Kejonen.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan syitä voi olla monia siihen, että teurastamot ovat haluttomia ottaa vastaan riistaa. Tilat pitää puhdistaa riistan teurastuksen jälkeen, jos siellä käsitellään muita eläimiä.

Metsästäjä: Lihanmyynnillä ei pääse rikastumaan

Kejosen korviin ei ole kantautunut, että kyse olisi vielä kovin laajasta ongelmasta Pohjois-Karjalassa: suurin osa halukkaista on saanut lihan tarkistettua ja myytyä eteenpäin.

Kejonen kehottaa kiinnostuneita kuluttajia ostamaan karhunlihan suoraan metsästysseuroilta, sillä se vaatii metsästäjiltä vähemmän viranomaistyötä.

– Helsinkiin on ainakin myyty muutama kokonainen karhu joka vuosi, Kejonen sanoo.

Taisto Hiltunen sai juuri 20 kiloa hillaa vietäväksi Joensuuhun. Hiltunen käy joka kesä hakemassa myyntihillat pohjoisesta.
Taisto Hiltunen harrastaa myös hillan keräämistä.Meri Marjala / Yle

Metsästäjä Taisto Hiltusen mukaan karhunlihan myynti ei ole niin tuottoisaa, että sitä tehtäisiin rahan takia. Hän haluaisi, että useampi suomalainen saisi nauttia karhunlihasta.

– Onhan tämä tosi harmillista. Metsästäjiä on vain muutama tuhat, mutta lisäksi Suomessa olisi paljon hyvän riistan ja luonnonruoan ystäviä, sanoo Hiltunen.

Pohjois-Karjalan jahdissa kaadetaan tänä vuonna ennätysmäärä karhuja, 137 kappaletta.

Liha ei mene hukkaan, vaikka ei kaupan tiskiin päädykään

Miten käy Tuupovaaran metsissä kaadettujen karhujen, kun ne eivät päädykään keskisuomalaisten kulinaristien lautaselle?

– Minulla on juuri nyt rasvat uunissa: teen siitä oikein hyvää käsi- ja kenkärasvaa, sanoo Hiltunen.

– Metsästysseuran 60-vuotispäivillä sitä tarjotaan hirvenlihan kera. Karhupeijaiset ovat helmikuun viimeinen viikonloppu. Lisäksi neljä kaveria osti lihaa kotiin.