1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. virkavirheet

Suomen historian suurimman poliisioikeudenkäynnin käsittelyä siirrettiin syksymmäksi – syynä tiukka aikataulu ja esitutkinta-aineiston laajuus

Helsingin käräjäoikeuden mukaan poliisioikeudenkäynnin pääkäsittelyä siirretään muun muassa siksi, että syytteet saaneet Keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardot ja Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja ehtivät valmistautua oikeudenkäyntiin.

Keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardot. Kuva: EPA

Helsingin käräjäoikeus on siirtänyt Suomen historian suurimman poliisirikosoikeudenkäynnin pääkäsittelyn alkua. Korkea-arvoisten poliisijohtajien tapauksen käsittelyn oli määrä alkaa syyskuun alussa, mutta käsittely siirrettiin alkamaan 2. lokakuuta.

Käsittelyä lykätään muun muassa siksi, että syytteet saaneet Keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardot ja Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja ehtivät valmistautua oikeudenkäyntiin.

Lardot sai virkarikossyytteen 13. heinäkuuta, vain päivä ennen poliisirikosoikeudenkäynnin valmisteluistunnon alkamista. Poliisihallituksen poliisiylitarkastajaa vastaan syyte nostettiin 20. elokuuta.

Jo aiemmin on nostettu syytteet ex-poliisiylijohtaja Mikko Paateroa, Helsingin ex-poliisikomentaja Jukka Riikosta, Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapiota ja entistä Helsingin huumepoliisin päällikköä Jari Aarniota vastaan. Kaikkia syytetään virkarikoksista, ja kaikki ovat kiistäneet syytteet.

Helsingin käräjäoikeuden mukaan kaikkia syytteitä on tarkoitus käsitellä yhdessä lokakuussa. Käräjäoikeuden mukaan syytteiden käsittely yhdessä on "eduksi asian selvittämiselle".

Lisäksi käsittelyn siirtämistä perustellaan esitutkinta-aineiston laajuudella.

Korkean poliisijohdon osalta kiistellään siitä, onko johdon komentoketju laiminlyönyt velvollisuutensa valvoa alaisiaan ja puuttua epäiltyihin väärinkäytöksiin.

Jutussa on kyse siitä, tyhjensikö Aarnion johtama Helsingin huumepoliisi laittomasti tietolähderekisterinsä ja jättikö se rekisteröimättä säännölliset alamaailman vinkkimiehensä vuosina 2008–2013.

Lue lisää:

KRP:n päällikkö Robin Lardot joutuu oikeuteen – Virkarikossyyte vain päivää ennen suurta poliisioikeudenkäyntiä

Syyttäjä: Poliisit puhuivat kuulusteluissa paljon passiivissa ja syyttelivät toisiaan – Suomen historian suurin poliisirikosjuttu alkoi

Virkarikoksista epäilty Robin Lardot Ylelle: Tapahtumat on selvitettävä asianmukaisesti – Ylimpään poliisijohtoon kohdistuva tietolähdetutkinta laajeni