1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Puoli seitsemän

“Tämä kissa ei näe mitään”, totesi eläinlääkäri – Tuiskun tarina osoittaa, ettei sokeus ole lemmikille lopetuskäsky

Näkövammainen lemmikki voi elää hyvää elämää. Omistajansa tuella rohkeaksi oppinut kollikissa Tuisku kartoittaa ympäristöään nuuhkimalla kovaäänisesti.

Jos Tuisku saisi päättää, se ulkoilisi kaksi kertaa päivässä. Kuva: Jari Pussinen / Yle

Tiina Koistinen katsoi valokuvaa pienestä kissanpennustaan. Jokin oli pielessä. Pentu oli kissanpennuille tyypilliseen tapaan suloinen, mutta sen silmät eivät näyttäneet normaaleilta.

Myöhemmin Tiinan epäilykset vahvistuivat, kun Tuiskuksi nimetty kissa ei reagoinut leluihin, joista ei lähtenyt ääntä. Käynti eläinten silmäsairauksiin erikoistuneella lääkärillä selvitti asian lopullisesti - Tuisku oli täysin sokea.

Alkujärkytyksen jälkeen Tiina sai huomata, että elämä sokean kissan kanssa oli jokseenkin tavallista. Tiinan kokemuksen vahvistaa eläinlääkäri Elina Pietilä, joka kertoo, että lemmikki voi usein elää hyvää elämää näkökyvyn puuttumisesta huolimatta.

– Jos eläimen hermorakenne on hyvä ja se on itsevarma, niin se oppii käyttämään muita aistejaan ja rohkaistuu liikkumaan ainakin tutussa ympäristössä ja seurassa.

Tuiskulla ympäristön kartoittaminen on helposti kuultavissa – se nuuhkii tehokkaasti ja kovaa. Tuhinasta tietää, missä Tuisku kulkee.

Lemmikit kompensoivat puuttuvaa näköä samalla tavalla kuin ihmiset. Niiden muut aistit, kuulo-, haju- ja tuntoaisti, herkistyvät. Erityisenä apuna ovat naamassa olevat tuntokarvat, jotka helpottavat esimerkiksi erilaisen ilmavirran havaitsemista esineiden kohdalla.

Tuiskun arkea voi seurata sen omistajan ylläpitämällä Instagram-tilillä. Kuva: Kuvakaappaus Instagramista

Tuisku elää tavallista kissan arkea

Tiina sai myöhemmin kuulla, että Tuisku on todennäköisesti syntynyt sokeana. Miltei kahdeksankiloisen nuoren kollin emäntä uskoo, ettei Tuisku ole kärsinyt sokeudestaan.

– Tuiskun elämä on ihan tavallista kissan elämää. Meillä oli aikaisemmin näkevä kissa, eikä Tuiskun elämä poikkea sen elämästä millään tavalla.

Tiina muistaa, että Tuiskun kaksi vuotta sitten saama diagnoosi oli helpotus.

– Olin surullinen ja helpottunut. Helpottunut siksi, että kyseessä ei ollutkaan mikään vakavampi sairaus, vaan Tuisku saisi elää aika tavallista elämää.

Nyt kotipuistonsa kuningas Tuisku tekee omistajansa ylpeäksi joka päivä.

– Joka päivä olen yllättynyt ja ylpeä siitä, kuinka mahtava ja taitava Tuisku on.

Tiina ja Tuisku käyvät tarkistuttamassa Tuiskun silmät vuosittain. Jos omistaja epäilee, että lemmikin näössä on vikaa, kannattaa se viedä eläinten silmäsairauksiin erikoistuneelle lääkärille.

Kaikki lemmikit eivät pärjää sokeutensa kanssa yhtä hyvin kuin Tuisku. Jos lemmikin leikkisyys, liikuskelu kotona ja virkeys eivät kohene kuukausienkaan kuluessa sokeuden toteamisesta, voi elämä olla sille liian stressaavaa.

Katso tv-juttu Tuiskun elämästä Yle Areenasta:

Kissa istumassa pensaan alla