1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvetuotanto

Haluatko vaikuttaa turvetuotantoon ja soiden käyttöön? Kansalaisraatiin haetaan jäseniä Etelä-Pohjanmaalla

Viisitoista eteläpohjalaista pääsee perehtymään ja ottamaan kantaa eteläpohjalaisten soiden käyttöön.

turvetuotanto
Turpeennostoa Seinäjoen Kurjennevalla.
Turpeennostoa Seinäjoen Kurjennevalla heinäkuussa 2018.Anna Wikman / Yle

Etelä-Pohjanmaan liitto ja Suomen ympäristökeskus haastavat eteläpohjalaiset keskustelemaan turvetuotannosta ja soista.

Etelä-Pohjanmaan 3. vaihemaakuntakaavan teema on soidenkäyttö. EP:n liitto ja Syke hakevat noin 15 hengen kansalaisraatia (siirryt toiseen palveluun), jonka tehtävä on perehtyä kaavaehdotukseen sekä soiden käytön linjauksiin ja vaikutuksiin eri näkökulmista.

– Tavoitteena on saada raatiin mahdollisimman heterogeeninen joukko eteläpohjalaisia. Raatilaisia perehdytetään asiaan, he voivat esittää kysymyksiä ja antaa perustellun kannanoton siitä, mitä mieltä ovat kaavasta ja siinä tehdyistä ratkaisuista, sanoo ympäristösuunnittelija Mari Väänänen Etelä-Pohjanmaan liitosta.

Raatiin haetaan eri-ikäisiä ja mahdollisuuksien mukaan eri puolilta Etelä-Pohjanmaata tulevia jäseniä.

– Heillä voi olla myös erilaisia ennakkokäsityksiä soiden käytöstä ja siitä, mihin turvetuotantoa maakunnassa pitäisi ohjata tai pitäisikö suojelualuieta lisätä. Toki ennakkokäsitykset voivat muuttua raadin aikana, Väänänen sanoo.

Raadilta palautetta

Mari Väänänen on luottavainen sen suhteen, että raatiin löytyy riittävästi jäseniä. Hän arvioi aiheen olevan pohjalaisia kiinnostava.

Kansalaisraati kokoontuu kolmesti syys-lokakuussa. Kokoontumiset järjestetään samaan aikaan, kun kaavaehdotus on myös julkisesti nähtävilla.

Virallinen kaavaehdotukseen liittyvä kuulemiskierros järjestetään erikseen lokakuun aikana. Kansalaisraadiltakin toivotaan kuitenkin palautetta kaavaehdotuksesta.

– Se huomioidaan muistutusten yhteydessä yhtenä osakokonaisuutena. Ja riippuen siitä, millaisia linjauksia raati antaa, mietitään meidän kaavaratkaisua suhteessa siihen.

Kansalaisraati on osa kokeiluhanketta, jolla testataan uusia osallistumistapoja yhdessä Suomen ympäristökeskuksen kanssa.

Lue seuraavaksi