Keskustele: Miehet häpeilevät helposti migreeniään: "Voivat jopa valehdella olevansa krapulassa" – mies, kerro kokemuksistasi

Migreeni on naisilla miehiä yleisempää. Se on kuitenkin alidiagnosoitu sairaus, josta yllättävän harva mies puhuu. Osallistu keskusteluun.

Osa migreenipotilaista tulee päänsäryn kanssa hyvin toimeen vähäisen särkylääkityksen avulla tai kokonaan ilman lääkkeitä, kertoo Terveyskirjasto. Kuva: AOP

Sahalaitoja näkökentässä, päänsärkyä, mielialan laskua, väsymystä, pahoinvointia ja äkillistä makean himoa. Migreenin saattaa laukaista yksilöstä riippuen vaikka alkoholi, huonosti nukuttu yö, kirkas auringonvalo, nälkä tai sopimattomat silmälasit, kertoo Terveyskirjasto (siirryt toiseen palveluun).

Migreeni johtuu useimmiten ulkoisten tekijöiden aiheuttamasta reaktiivisesta häiriöstä aivorungossa. Olitpa sitten mies tai nainen.

Migreeniä esiintyy yhdellä kymmenestä aikuisesta. Naisilla kolme kertaa yleisemmin kuin miehillä muun muassa kuukautisiin liittyvistä hormonaalisista syistä. Mutta silti migreeni on myös miesten sairaus.

– Migreeni on alidiagnosoitu. Näin voi olla erityisesti miesten osalta, arvioi neurologian osastonylilääkäri Anton Petrasov Päijät-Hämeen keskussairaalasta.

Migreeni on miehelle arka asia: se näkyy muun muassa siinä, että yhtäkään mieshaastateltavaa ei ole kesän aikana löydetty omilla kasvoillaan kertomaan sairaudesta Ylen nettijuttuun.

Nyt on sinun mahdollisuutesi kertoa migreenikokemuksistasi miehenä. Liittyykö siihen häpeää? Oletko jopa keksinyt tekosyitä, jotta sinun ei tarvitsisi paljastaa alttiuttasi migreenille? Oletko seurannut läheltä miehen kamppailua migreeninsä kanssa?

Koostamme kokemuksista nettijuttua. Suomen migreeniyhdityksestä vahvistetaan, että merkittävä osa migreeniä potevista miehistä kokee vaivan nolona. Yhdistyksen vertaistukiryhmissä ympäri Suomen on vain vähän miehiä ja useissa ei lainkaan.

– Miehet voivat jopa valehdella työnantajalle olevansa krapulassa, vaikka oikea syy olisi migreeni, paljastaa toiminnanjohtaja Sirpa Hietaranta.

Pahaan migreeniin on olemassa estolääkkeitä. Oireita helpottavat viileä, pimeä ja hiljainen ympäristö, lepo ja nukkuminen sekä kylmä kääre.

Osallistu keskusteluun jutun lopussa tai ilmoittaudu oheisella lomakkeella haastateltavaksi.

Lue lisää:

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.