Talon Jämijärvelle rakentanut perhe tietää, ettei saa koskaan talosta rahojaan takaisin – Kiinteistönvälittäjä: "Ei kaupungeissakaan enää ole varmaa, että omakotitalosta saa voittoa"

Muuttotappio kuristaa maaseutupaikkakuntia. Omakotitalo maksaa esimerkiksi Jämijärvellä 30 000 euroa vähemmän kuin vielä pari vuotta sitten.

kiinteistökauppa
Jämijärveläinen Krista Koskinen trampoliinilla lastensa kanssa.
Mari Kahila / Yle

Pihasta löytyneet kolme neliapilaa todistivat, että päätös oli ollut oikea. Krista Koskinen ja Tero Kuronen olivat juuri ostaneet kahden hehtaarin tontin Tykköön kylältä, Jämijärveltä. Kristan äiti saapui katsastamaan tonttia ja löysi apilat. Ne ovat nyt kehystettyinä viisi vuotta sitten rakennetun omakotitalon seinällä.

– Viihdymme täällä mainiosti. Täällä on yllin kyllin tilaa niin perheen lapsille kuin hevosillekin. Tonttikin oli törkeän halpa, kun vertasimme hintoja esimerkiksi Vihdin hintoihin, toteaa kaksilapsisen perheen äiti Krista Koskinen.

Krista Koskinen lastensa kanssa ruokapöydässä.
Krista Koskinen on tyytyväinen Jämijärven palveluihin. 4-vuotias Iida käy päiväkodissa Jämijärven keskustassa ja 8-vuotiaan Erkin koululle on matkaa vain kilometri.Mari Kahila / Yle

Jämijärvi (siirryt toiseen palveluun) on muuttotappiokunta. Vuosina 2015–2017 kunnan muuttotappio oli 80 asukasta. Se on suuri luku vajaan 2 000 asukkaan kunnassa. Uusia omakotitaloja ei kuntaan monta ole viime vuosina noussut. Omakotitalojen hinnat ovat sukeltaneet viime vuosina siinä määrin, että menossa ovat ostajan markkinat.

45 vuotta Pohjois-Satakunnan alueella kiinteistökauppaa tehnyt Paavo Tuori esittelee huhtikuussa myyntiin tullutta omakotitaloa. Jämijärven keskustassa sijaitsevaa sadan neliön taloa kaupataan 84 000 euron hintaan.

– Pari vuotta sitten tällaisesta talosta olisi saanut jopa 20 000–30 000 euroa enemmän. Hinnat ovat tippuneet vauhdilla, sanoo Kankaanpään Laki ja Kiinteistön kiinteistönvälittäjä Paavo Tuori.

Paniikista ja pakkomyynneistä ei vielä tietoa

Jämijärvelle talon rakentaneet eivät todennäköisesti tule koskaan saamaan rahojaan takaisin. Tätä mieltä on kiinteistönvälittäjä Paavo Tuori. Hänen mukaansa Jämijärven kiinteistökauppa ei ole täysin jäissä, mutta jähmeästi se käy.

Kiinteistönvälittäjä Paavo Tuori avaa myynnissä olevan omakotitalon ovea.
Kiinteistönvälittäjä Paavo Tuori avaa huhtikuussa myyntiin tulleen omakotitalon ovea. Samasta talosta olisi voinut pari vuotta sitten pyytää jopa 30 000 euroa enemmän.Mari Kahila / Yle

– Ei täällä vielä ole paniikkia päällä, vaikka myyntiajat ovatkin venyneet ja hinnat laskeneet. Pakkomyyntejä ei ole vielä jouduttu tekemään, eikä toivottavasti tehdäkään.

Krista Koskinen ei kanna huolta kotinsa jälleenmyyntiarvosta.

– Emme me täältä ole mihinkään lähdössä. Täällä on kaikki palvelut, mitä tarvitaan – pankista ja apteekista lähtien.

Talo voi menettää arvoaan kuten autokin

Varsinais-Suomen puolella muuttotappiolistauksen kärjessä on Marttila (siirryt toiseen palveluun). Parin viime vuoden yhteenlaskettu muuuttotappioluku on 58 asukasta. Juhannuksena Marttila sai neljä uutta asukasta, kun Saija ja Timo Hurme muuttivat Pöytyältä kahden poikansa kanssa uuteen omakotitaloonsa. Hurmeetkaan eivät kanna huolta, vaikka talosta ei saisi tulevaisuudessa myyntivoittoa.

Timo ja Saija Hurme kotinsa rappusilla.
Timo ja Saija Hurme rakensivat talonsa Marttilaan "loppuiän kodiksi".Paula Collin / Yle

– Rakensimme tämän sillä idealla, että tämä on meidän loppuiän koti. Jos tulisi joku pakottava tarve myydä talo, olemme ottaneet tietoisen riskin, ettei taloa todennäköisesti saa ainakaan nopeasti kaupaksi, Hurmeen pariskunta kertoo.

Kiinteistökauppa on piristynyt Marttilassa tänä vuonna. Omakotitaloja on myyty enemmän kuin parina viime vuonna. Turun imu alkaa ulottua pikkuhiljaa lähellä oleviin maaseutukuntiin. Omakotitalojen hinnat ovat Marttilassa noin 40 prosenttia alhaisemmat kuin Turussa.

Omakotitalon rakentaminen on perinteisesti mielletty hyväksi sijoitukseksi. Ennen oli lähes varmaa, että talosta sai voittoa viiden vuoden päästä rakentamisesta. Tämä on kuitenkin muuttumassa.

Kiinteistönvälittäjä Mauno Heinonen työpöytänsä ääressä.
Kiinteistönvälittäjä Mauno Heinosen mukaan talokauppoja voi jo verrata auton hankintaan.Paula Collin / Yle

– Ei kaupungeissakaan enää ole varmaa, että omakotitalosta saa voittoa. Ajat ovat muuttuneet. Talon ostoa voi jo verrata auton hankintaan. Ei voi olettaa, että talosta saisi saman hinnan kuin se oli uutena. Toki mikäli taloa huolletaan ja pidetään kunnossa, kyllä siitä pääosin hankintakustannukset saa takaisin, toteaa kiinteistönvälittäjä Mauno Heinonen Turun seudun OP-Kiinteistökeskuksesta.

Asumiskustannuksissa voi säästää kymppitonneja

Lähes 70 prosenttia suomalaisista haaveilee omakotitalosta. Pääkaupunkiseudulla monella se myös jää haaveeksi, sillä hinnat ovat karanneet keskituloisenkin ulottumattomiin. Suomen Omakotiliiton toiminnanjohtaja Kaija Savolainen näkee muuttotappiokuntien kiinteistökaupassa sekä negatiivisia että positiivisia puolia.

– Taloa myyvälle alhaiset myyntihinnat voivat olla iso menetys, mutta kuntaan muuttavalle tarjolla voi olla hyvinkin edullisia omakotitaloja.

Myynnissä oleva omakotitalo Jämijärvellä.
Myynnissä oleva omakotitalo Jämijärvellä.Mari Kahila / Yle

Muuttotappiokunnissa kannattaisi Savolaisen mielestä kääntää katse omakotitalojen arvosta vuosittaisiin asumismenoihin. Omakotiliiton selvitysten (siirryt toiseen palveluun) mukaan esimerkiksi Espoossa asumismenot ovat 25 500 euroa vuodessa, kun taas Kouvolassa selviää noin 10 000 eurolla.

– Raha-asiat eivät ole puheenaiheena niin mukavia kuin sisustus tai puutarhanhoito, mutta niistä pitäisi puhua kodeissa enemmän. Toki kodissa on kaikista tärkeintä viihtyä, olivat asumiskustannukset tai talon hinta-arviot mitä tahansa, Omakotiliiton toiminnanjohtaja Kaija Savolainen toteaa.