1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. peruna

Hellekesä sai potut villiintymään – itävät jo

Poikkeuksellinen kesä sai perunat itämään reippaasti etuajassa. Normaalisti ituja muodostuu vasta talvella.

peruna
Itäviä uusia perunoita kädellä
Pasi Satta

Kolarin Pasmajärvellä asuva Pasi Satta yllättyi, kun havaitsi puikulapottuja nostaessaan, että perunat työnsivät esiin ituja. Normaalisti ituja alkaa muodostua perunoihin vasta kasvukautta seuraavan talven aikana.

– Yleensä uudet perunat ovat sileitä ja hyvän muotoisia, mutta näissä on ituja jo ja jotkut kasvattavat jopa uutta mukulaa, omaan käyttöön perunaa kasvattava Satta sanoo.

Satta ei ole koskaan aiemmin törmännyt vastaavaan ilmiöön.

– Toivottavasti sen verran tulee puhtaita perunoita, että saisi talveksi ruokaperunat ja ensi kesäksi uudet siemenet.

Kuivuus sai perunat vaipumaan lepotilaan

Luonnonvarakeskuksen LUKE:n mukaan ilmiön syy on kuluneen kevään ja kesän harvinaisen pitkään jatkunut kuumuus ja kuivuus.

– Perunat ovat ensin vaipuneet lepotilaan ja sitten uudestaan lähteneet kasvamaan ja kun on sitten tullut vettä ja sopivasti lämpöä, niin ne ovat tuumanneet, että tästähän pitää saada uusia mukuloita, Luonnonvarakeskuksen tutkija Antti Hannukkala sanoo.

Peruna on paljon vettä vaativa kasvi ja jo reilun viikon kuivuuden jälkeen peltoa kannattaisi kastella.

– Ammattiviljelijöitä tilanne tuskin haittaa, sillä he kastelevat peltojaan ja satonäkymien pitäisi olla pääosin melko hyvät, Hannukkala sanoo.

Olen joskus kuullut kansan suusta sanonnan, että peruna ei tarvitse vettä kuin kattilassa.

Pasi Satta

Tässä vaiheessa kesää muodostuvista iduista ja mukuloista peruna ei hyödy, vaan päinvastoin luovuttaa ravinteitaan uusille iduille ja mukuloille. Uusista mukuloista ei enää myöskään ehdi muodostua syötäviä perunoita. Itävä peruna alkaa myös muodostaa lievästi myrkyllistä solaniinia.

– Jonkin verran itämisen aikana solaniinia kehittyy, mutta maan alla siitä ei ole mitään haittaa. Ne ovat periaatteessa myös syötäviä, jos ne eivät ole vihertyneet, Hannukkala sanoo.

Itäneitä uusia perunoita elokuussa 2018.
Ituja uusissa perunoissa. Ilmiö on harvinainen.Pasi Satta

– Jos perunat kuitenkin pääsevät valon kanssa tekemisiin, solaniinin määrä kasvaa ja perunat vihertyvät jo muutamassa päivässä, eikä niitä silloin kannata missään nimessä syödä, Hannukkala huomauttaa.

Ilmiö erittäin harvinainen pohjoisessa

Hannukkalan mukaan perunan ennenaikainen itäminen on Etelä-Suomessa "säännöllisen epäsäännöllinen" ilmiö, mutta pohjoisessa erittäin harvinainen. Toistaiseksi ilmiön laajuudesta ei ole tietoa.

Pasmajärvellä perunaa viljelevä Pasi Satta ei tiedä ainakaan omalta kylältään toista vastaavaa tilannetta, missä perunat olisivat alkaneet itämään jo kesällä.

– Tämä on kuuma ja kuiva paikka, jossa aurinko paistaa peltoon heti aamusta kuumasti. Olen joskus kuullut kansan suusta sanonnan, että peruna ei tarvitse vettä kuin kattilassa, mutta tässä nyt on hyvä esimerkki että se ei ihan pidä paikkaansa, Satta nauraa.

Lue seuraavaksi