Hyppää sisältöön

Kotiinpaluu koko Suomea järkyttäneen bussionnettomuuden jälkeen: "Heti kun herää, tulee mieleen, että itsellä ei ollut vielä vuoro lähteä"

Veikko Sädesuo pääsi ensimmäisten joukossa ulos bussista. Hän odotti pelonsekaisin tuntein, missä vaimo on.

Veikko ja Kristi Sädesuo.
Neljä kuoli onnettomuudessa perjantaina. Moni loukkaantui vakavasti ja osa on edelleen Kuopion yliopistollisessa sairaalassa. Turmabussissa matkaa tehnyt pohjoisruotsalainen karaokekerho oli kuin yhtä perhettä. Osa menetti puolisonsa ja kaikki surevat poismenneitä ystäviään.

Portaiden pielissä liehuvat Ruotsin ja Suomen liput. Pariskunta Veikko ja Kirsti Sädesuo ovat nukkuneet kotonaan nyt kaksi yötä Kuopion traagisen bussionnettomuuden jälkeen. Ajatukset ovat yhä viime perjantain tapahtumissa.

Veikko Sädesuo oli ryhmämatkan vetäjä. Hän kertoi matkalla useat vitsit, kuten niin monta kertaa ennenkin karaokeryhmän yhteisillä retkillä.

Onnettomuuden jälkeen poliisi ja tutkijat ovat kysyneet, istuiko hän etuosan taittopenkillä, kuten ryhmänvetäjät usein istuvat.

Ei istunut.

Jos olisi istunut, hän ei olisi enää kertomassa tarinaansa. Tunnelma oli perjantaina aamulla vielä odottava ja iloinen. Retki Kuopioon oli ryhmän syksyn ensimmäinen. Heidän tarkoituksenaan oli laulaa karaokea ja nähdä tangokuningatar Erika Vikman perjantai-iltana, mutta niin ei koskaan käynyt.

Jokin meni pieleen vain muutama kilometri ennen määränpäätä.

Veikko oli myös heti siinä lähellä ja se otti minusta kiinni.

Kirsti Sädesuo

Ryhmänvetäjä muistaa, kuinka kuljettaja oli huutanut rampilla, että nyt menivät jarrut. Ihmiset tarttuivat penkkien kahvoihin ja huusivat.

– Henkilöautot lensivät kuin tikkuaskit, Veikko Sädesuo kertoo.

Hänen vaimonsa Kirsti Sädesuo istui bussin etuosassa ystävättärensä kanssa.

– Ystäväni huusi ja sitten lennettiin. Rysäys maahan oli valtava, ja jäimme roikkumaan turvavöistä, Kirsti Sädesuo kertoo.

Neljä kuoli onnettomuudessa, moni loukkaantui vakavasti ja osa on edelleen Kuopion yliopistollisessa sairaalassa. Pohjoisruotsalainen karaokekerho oli kuin yhtä perhettä. Osa menetti puolisonsa, ja kaikki surevat poismenneitä ystäviään.

Kirsti ja Veikko Sädesuo pääsivät kotiin Kuopion yliopistollisesta sairaalasta sunnuntaina. Kuva: Minna Aula / Yle

"Pahin asia oli, kun mietin missä vaimo on"

Ensimmäiset Kuopion turmabussin kyydissä olleet pääsivät palaamaan koteihinsa sunnuntaina. Veikko ja Kirsti Sädesuo kertovat, että heille tarjottiin ensin linja-autokyytiä, mutta he kieltäytyvät. Matka taittui lopulta junalla, ja he olivat kotonaan myöhään sunnuntaiyönä.

Onnettomuusbussin nopeus oli risteysalueella lähempänä sataa kilometriä tunnissa. Silminnäkijät ovat kertoneet, että bussi ajoi risteyksessä kahdella renkaalla. Bussi putosi sillalta junaradalle kyljelleen. Veikko Sädesuo sai irrotettua itsensä turvavöistä ja pyrki ulos linja-autosta. Bussin ulkopuolelta häntä kohti ojentui käsi ja joku pyysi tarttumaan siihen.

Mies loukkasi onnettomuudessa pohkeensa mutta pystyi kävelemään nilkuttaen. Hän jäi odottamaan pelonsekaisin tuntein, milloin vaimo tulee ulos bussista.

– Pahin asia oli, kun odotin, että ihmisiä kannetaan ulos bussista. Koko ajan mietin, että missä vaimo on, Sädesuo sanoo.

Hän yritti jopa päästä takaisin bussiin etsimään vaimoaan, mutta pelastajat estelivät häntä. Lopulta linja-autosta talutettiin ulos vaaleahiuksinen nainen verissä päin.

Mies koetti lohduttaa kyydissä olleita, joista osa sai todella pahoja vammoja. Yhden miehen koko korva oli irronnut, ja joku lensi ulos ikkunasta.

– Jokainen sai kolhuja, kukaan meistä ei selvinnyt ilman, Sädesuo sanoo.

Veikko ja Kirsti Sädesuo kotiportaillaan. Kuva: Minna Aula / Yle

Ajatukset poismenneissä ystävissä

Matkustajat olivat huomauttaneet kyydin aikana kuljettajan ajotyylistä. Veikko Sädesuo kertoo kysyneensä kuljettajalta viimeisen pysähdyksen jälkeen, oliko tämä väsynyt.

– Hän käänsi päänsä minua kohti ja sanoi, ettei siitä ole kysymys, Sädesuo kertoo.

Pariskunta on kiitollinen, että molemmat ovat elossa.

Ensimmäisenä onnettomuuspaikalla oli läheisen autoliikkeen työntekijöitä. He auttoivat myös Kirsti Sädesuon ulos linja-autosta.

– Ripeitä poikia tuli auttamaan ja he huusivat, että onko puukkoa, että saa turvavyöt poikki. Pojat taluttivat minua pois ja sanoin, että menkää auttamaan muita, mutta he veivät perille asti.

– Veikko oli heti siinä lähellä ja otti minusta kiinni ja vei nurmikolle, Kirsti Sädesuo kertoo.

Kivut jäävät osalle loppuiäksi

Veikko ja Kirsti Sädesuo kertovat, että he ovat saaneet sairaalaan uusia vaatteita, hygieniatarvikkeita ja kaikkea tarvitsemaansa.

– Ei voi uskoa, että näin paljon on avunantajia, jotka haluavat auttaa, Veikko Sädesuo sanoo.

Molemmilla on edelleen kovia kipuja ja pahoja mustelmia.

– Me olemme päässeet aika vähällä. Kaikilla on kipuja ja joillakin kivut tulevat kulkemaan elämän loppuun saakka mukana, Sädesuo kertoo.

Poismenneiden ystävien muistaminen saa Kirsti Sädesuon kyyneliin. Karaokeperhe aikoo kokoontua puhumaan tapahtuneesta heti kun se on mahdollista. Karaokekokoontumiset jäävät tauolle ainakin pariksi kuukaudeksi ja jatkoa mietitään sen jälkeen.

– Tunsimme toisemme monen vuoden ajalta ja tulemme kaipaamaan poismenneitä joka hetki ja juttelemaan asiat monta kertaa läpi. Ajatukset ovat tapahtuneessa yöllä ja päivällä. Heti kun herää, tulee mieleen, että itsellä ei ollut vielä vuoro lähteä, Veikko Sädesuo sanoo.

Lue myös:

Kuopion bussiturma: Nämä 5 kysymystä ovat vielä vastausta vaille

Kuopion turmabussin kyydissä ollut Aimo Suomela menetti tragediassa ystäviään: "Ajattelin, että tästä ei selviä"

Kuuntele:

Veikko ja Kirsti Sädesuon haastattelu: Ajatukset ovat yhä perjantain onnettomuudessa