1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Politiikasta on tullut pinnallista, sanoo eduskunnan jättävä Seppo Kääriäinen: "Haetaan hyviä otsikoita"

Yli 30 vuoden jälkeen eduskunnan jättävä konkaripoliitikko ei kaunistele puhuessaan nykymenosta.

politiikka
Keskustan iisalmelainen kansanedustaja Seppo Kääriäinen.
Toimittaja Keijo Salokangas tapasi Kääriäisen tämän kotona Iisalmen Kirmalla.

Kun eduskunnassa vuodesta 1987 yhtäjaksoisesti toiminut Seppo Kääriäinen ilmoitti jättävänsä kansanedustajan tehtävät tämän vaalikauden jälkeen, tuli keskustan paikallisille vaikuttajille miettimisen paikka.

Vaikka Kääriäisellä on ikää jo 70 vuotta, moni odotti, että hän olisi lähtenyt vielä yksiin vaaleihin. Näin konkariedustaja ainakin itse tulkitsee tuntoja puolueen sisältä. Viisissä viimeisissä eduskuntavaaleissa iisalmelainen on haravoinut puolueelle vähintään 5 900 ääntä kussakin, yleensä tuntuvasti enemmän.

– Varmasti yleinen lähtökohta oli, että Kääriäinen on ehdokkaana, hän miettii.

Kääriäinen ei ole ehdokkaana. Yksi syy siihen löytyy keskustan sisältä. Puolueessa on hänestä ollut jo pitkään tarvetta siihen, että kokeneemmat "ymmärtävät siirtyä sivuun" ja uudet ottavat vastuun.

Toinen syy löytyy muuttuneesta politiikasta. "Lähes 50 vuotta sylkykuppina riittää", hän kirjoitti blogissaan luopumispäätöksestä (siirryt toiseen palveluun), eikä sanavalinta varmasti jäänyt huomaamatta. Silloin Kääriäinen ei halunnut avata kirjoitustaan enempää, mutta nyt hän on siihen valmis.

– Politiikasta on tullut lyhyttempoista, hetkellistä, jossa haetaan kohahduksia ja hyviä otsikoita, hän kertoo Ylelle ja viittaa toisen luopuvan kansanedustajan, Tapani Töllin kommentteihin Helsingin Sanomissa (siirryt toiseen palveluun).

– Tämä on tavallaan vaalikampanjaa joka hetki. Yhä vaikeutuvien asioiden syvällinen käsittely ja siihen liittyvä keskustelu ovat jääneet. Politiikan pinnallistuminen ja karnevalisoituminen ovat jotain, josta en kyllä pidä.

Kääriäisen mielestä politiikan pinnallistuminen haittaa jo päätöksentekoa, ainakin, kun päätöksiä tehdään julkisuutta varten. Vaikeista asioista tehtävät ratkaisut ovat usein aluksi epämiellyttäviä. Mutta usein niistä koituu kaikille pidemmän päälle vain hyvää, hän uskoo.

– Mutta kun toimitaan julkisuutta varten ja haetaan pisteitä omaan konttiin vaaleja varten, siitä kärsii vakava päätöksenteko.

Katso Seppo Kääriäisen koko haastattelu artikkelin pääkuvana olevalta videolta.

Lue seuraavaksi