Koululaisten iltapäivähoito käynnistyy Lapualla mahdollisimman nopeasti – "Joudumme käyttämään luovuutta toiminnan järjestämisessä"

Lapuan kaupunginvaltuusto antoi koululaisten ip-toiminnalle määrärahan loppuvuodeksi.

Aamu- ja iltapäiväkerhot
Iltapäivätoiminnassa lapsi voi esimerkiksi piirtää.
Koululaisten iltapäivätoiminta halutaan saada Lapualla käyntiin mahdollisimman pian.Kimmo Hiltunen / Yle

Koululaisten iltapäivätoiminta käynnistynee Lapualla ehkä jo parin viikon kuluttua syyskuun puolivälissä.

Lapuan kaupunginvaltuusto päätti maanantaina yksimielisesti määrärahasta kaupungin järjestämän ip-toiminnan aloittamiseksi. Määräraha mahdollistaa toiminnan täksi vuodeksi.

– Kyllä valtuuston henki oli selkeästi iltapäivähoidon aloittamisen puolesta, sanoo valtuuston puheenjohtaja Esa Rintala.

Toiminnan muodot selviävät tulevien viikkojen aikana. Mahdollista on, että oppilaat kootaan suuremmiksi ryhmiksi ip-toimintaa varten, eikä toimintaa siis välttämättä järjestetä lasten lähikouluilla.

Luovia ratkaisuja

Lapuan sivistyslautakunta kokoontuu seuraavan kerran 5. syyskuuta. SIlloin on tarkoitus käydä läpi suunnitelmat ja käytännön asiat iltapäivätoimintaan liittyen.

Sivistysjohtaja Mika Kamusen mukaan on mahdollista, että toiminnan järjestämisen tavat vaihtelevat hiukan esimerkiki koulusta riippuen. Tavoite on, että ensimmäiset koululaiset olisivat toiminnan piirissä jo syyskuun puolivälissä.

– Joudumme käyttämään luovuutta toiminnan järjestämisessä. Käärimme hihat, että saadaan tämä asia mahdollisimman pian järjestettyä, Kamunen sanoo.

Kaikkien etu, että yksityiset reagoivat

Lapua ulkoisti koululaisten iltapäivätoiminnan vuonna 2015.

Toimintaa on hoitanut yksityinen yrittäjä tähän syksyyn asti. Yrittäjä luopui toiminnasta kesällä ja nyt elokuussa lapualaiskoululaisille ei ole ollut tarjolla iltapäivätoimintaa ollenkaan.

– Kaupunki voi halutessaan toimia nollatuloksella tai vähän tappiollakin. Julkisena toimijana meillä on pelivaraa, sanoo Rintala.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja kiittelee kuntalaisia, jotka nostivat iltapäivätoiminnan merkityksen esille.

– Tällä kertaa se oli kaikkien etu, että yksityiset reagoivat tähän niin voimakkaasti.

Ensi vuoden määrärahat budjettiin

Nyt tehty päätös mahdollistaa ip-toiminnan loppuvuodeksi. Ensi vuoden määräraha päätetään ensi vuoden budjettikäsittelyn yhteydessä.

Rintala arvelee, että toiminnan tarjoamiseen ensi vuonnakin suhtadutaan valtuustossa nyt myönteisesti. Hän kuitenkin toivoo perheiden myös käyttävän kerhoa.

– On monesti käynyt niin, että syksyllä lapsia on hoidossa, mutta keväällä, kun lapset kasvaa ja kehittyy, ryhmät pienenevät, Rintala sanoo.