Hyppää sisältöön

Kreikka epäilee siirtolaisia auttavan kansalaisjärjestön jäseniä ihmissalakuljetuksesta ja muista rikoksista, kolme aktivistia pidätetty

Poliisin mukaan laittomaan toimintaan on sekaantunut yhteensä ainakin 30 järjestön jäsentä.

Luvattomien maahanmuuttajien hylkäämiä pelastusliivejä Lesboksen rannalla 6. elokuuta. Kuva: Aris Messinis / AFP

Kreikan poliisi ilmoitti tiistaina, että se on pidättänyt kolme kreikkalaisen kansalaisjärjestön jäsentä epäiltynä laittoman maahantulon järjestämisestä, vakoilusta ja rahanpesusta.

Viranomaiset eivät paljastaneet siirtolaisia auttavan järjestön nimeä.

Poliisi epäilee järjestön toiminnassa mukana olevan kuuden kreikkalaisen ja 24 ulkomaan kansalaisen sekaantuneen rikolliseen toimintaan.

Kolme aktivistia otettiin kiinni Lesboksen saarella, jonne suurin osa Turkista luvattomasti Egeanmeren yli Kreikkaan saapuvista siirtolaisista ja pakolaisista rantautuu.

Poliisin mukaan epäillyt antoivat suoraa apua järjestäytyneille ihmissalakuljetusorganisaatioille. Lisäksi epäillyt ottivat vastaan "huomattavan määrän" rahaa muun muassa lahjoituksina, mutta he eivät ilmoittaneet summaa viranomaisille.

Toiminta jatkui vuosia

Poliisin kertoo, että epäillyt olivat vuodesta 2015 alkaen yhteydessä siirtolaisiin ja pakolaisiin sosiaaliseen mediaan perustetuissa ryhmissä ja aktiivisesti auttoivat heitä saapumaan luvattomasti Kreikkaan.

Poliisin mukaan epäillyt seurasivat laittomasti Kreikan rannikkovartioston ja Euroopan unionin rajaviraston Frontexin radioliikennettä. He myös keräsivät salaista tietoa Turkista saapuvien siirtolaisten liikkeistä, eivätkä luovuttaneet tietoja viranomaisille.

Poliisi pääsi epäiltyjen jäljille helmikuussa, kun kaksi ulkomaalaista pidätettiin Lesboksella. He liikkuivat jeepillä, jossa oli väärennetyt armeijan rekisterikilvet.

Uutistoimisto AFP:n mukaan tapaukseen liittyvä kansalaisjärjestö olisi Emergency Response Centre International eli Erci. Järjestö ei ole toistaiseksi vastannut AFP:n haastattelupyyntöön.

Meripelastusta ja lääkintää

Ercin verkkosivujen (siirryt toiseen palveluun) mukaan se on ainoa toimija, joka hoitaa etsintä- ja pelastustehtäviä Lesboksen läheisillä merialueilla 24 tuntia vuorokaudessa ympäri vuoden.

Kansalaisjärjestö sanoo, että se on auttanut 45 000 ihmistä pääsemään turvaan. Lisäksi Erci tarjoaa lääkintäpalveluja maahantulijoille Camp Morian vastaanottokeskuksessa.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan kahdelle tuhannelle ihmiselle suunnitellussa Camp Moriassa asuu nykyään yli 8 000 ihmistä kurjissa ja väkivaltaisissa oloissa (siirryt toiseen palveluun).

Siirtolaiskriisin vilkkaimpina aikoina vuonna 2015 Lesboksen rannoille saapui päivittäin noin 5 000 siirtolaista ja pakolaista. Yhteensä saaren kautta EU:n alueelle tuli lähes miljoona syyrialaista, irakilaista ja afganistanilaista.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan tänä vuonna Turkista on saapunut meritietä pitkin yhteensä yli 19 000 siirtolaista ja pakolaista.

Lue myös:

Kreikkalaisella Lesboksen saarella uutinen turvapaikanhakijoiden vapaasta liikkumisesta ei ilahduta: "Maineemme on jo pilattu"

“Kotona minulta kysytään, enkö pelkää tulevani raiskatuksi” – Kaksi vapaaehtoistyöntekijää kertoo, miksi he ovat Lesboksen saarella