1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjoismainen vastarintaliike

Rikosoikeuden professori pitää uusnatsijärjestön lakkautusta todennäköisenä: "Eivät ole irtisanoutuneet väkivallasta"

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvelee Ylen A-studiossa, että Turun hovioikeus tulee päätymään Tampereen käräjäoikeuden tapaan Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen lakkauttamisen kannalle.

Pohjoismainen vastarintaliike
Poliisihallituksen poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen ja rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio keskustelivat tiistai-illan A-studiossa Turun hovioikeudessa alkaneesta oikeudenkäynnistä, jossa käsitellään uusnatsijärjestö Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen lakkauttamista.
Uusnatsijärjestön lakkauttaminen hovioikeudessa. Mikä on äärioikeiston tila Suomessa? Markus Liimatainen juontaa.

Turun hovioikeudessa alkoi tiistaina harvinainen oikeudenkäynti, jossa puitiin uusnatsistisen Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen lakkauttamista. Illan A-studiossa pohdittiin uusnatsiliikkeen lakkauttamisen mahdollisuutta ja sitä, kuinka pitkälle sananvapaus suojaa uusnatseja.

Pirkanmaan käräjäoikeus määräsi PVL:n ja siihen liittyvän Pohjoinen Perinne -yhdistyksen lakkautettavaksi viime marraskuussa, mutta PVL valitti asiasta hovioikeuteen, joka kuluvalla viikolla käy asian läpi.

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvioi, että Turun hovioikeus tulee päätymään natsijärjestön lakkauttamiseen. Nuotio pohjaa arvionsa siihen, että Tampereen käräjäoikeuden päätös järjestön lakkauttamisen puolesta oli hänen mukaansa varsin perusteellinen.

– Siinä arvioitiin asiaa jo perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien toteutumisen näkökulmasta.

Nuotio sanoo perehtyneensä tarkkaan Tampereen käräjäoikeuden päätökseen. Hänen mukaansa päätöksessä on monia perusteita, jotka puoltavat järjestön lakkauttamista.

– Paitsi että perusteissa todetaan vihapuhe ja taustaideologia niin myös järjestön valmius väkivaltaiseen toimintaan oman agendan viemiseksi eteenpäin. Siellä on myös rotuopit ja juutalaisvastaisuus, jotka ovat eurooppalaisen äärioikeiston tunnuspiirteitä.

PVL on vedonnut puolustuksessaan sanan- ja kokoontumisenvapauteen. Nuotion mukaan ne eivät tässä yhteydessä luultavasti riitä, koska tullaan oikeuden väärinkäytön tilanteeseen.

– Ajatus on se, että kun mennään tällaisiin aatteisiin, kuten kansallissosialismiin, joissa lähdetään muuttamaan yhteiskuntajärjestelmän, oikeusjärjestyksen ja ihmisoikeuksien perusteita, tullaan oikeuden väärinkäytön tilanteeseen, jossa itse asiassa ei ole enää kyse sananvapaudesta, Nuotio perustelee.

Poliisitarkastaja: Järjestön lakkautus muuttaisi asioita

Muuttaisiko järjestön lakkautus mitään, jos sen jäsenet jatkaisivat toimintaansa maan alla? Poliisihallituksen poliisitarkastaja Timo Kilpeläisen mukaan muuttaisi, sillä poliisi pystyy valvomaan myös yksittäisiä tekijöitä.

Oleellista järjestön mahdollisessa lakkauttamisessa olisikin ennen kaikkea Kilpeläisen mukaan viesti, jonka kriminalisointi lähettäisi muualle yhteiskuntaan ja etenkin nuorille, potentiaalisille liikkeiden uusille jäsenille.

– Silloin ei voitaisi enää hankkia uusia jäseniä sekä levittää omaa aatetta ja ideologiaa näkyvästi kaduilla propagandan avulla. Nuorien saaminen mukaan vaikeutuisi selvästi.

– Se on meidän pitkän aikavälin tavoite, että otetaan kasvupohja pois tällaisilta ääriliikkeiltä, poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen sanoo.

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio sanoo, että tämän kaltaisissa tapauksissa hovioikeuden päätös on suoraan täytäntöönpanokelpoinen.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen huomauttaa, että jos yhdistys lakkautetaan, sen toiminta on lopetettava välittömästi.

– Silloin ei voi kokoontua sen nimissä eikä hankkia uusia jäseniä, hän sanoo.

Kilpeläinen perustelee poliisin aloittamia oikeustoimia natsijärjestön luonteella: koska se on avoimen rasistinen, vallankumouksellinen ja hyväksyy väkivallan käytön.

– Tällainen järjestö omaa väkivaltapotentiaalia ja väkivalta voi eskaloitua, kuten tänään on Saksassa nähty, hän sanoo.

Kilpeläisen mukaan keskeisintä on Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen suhde väkivaltaan.

– Väkivaltaa ihannoidaan, heitä palkitaan väkivallasta eikä väkivallan käyttöä tuomita, Kilpeläinen sanoo.

– Ratkaisevaa on se, että järjestö ei ole missään vaiheessa irtisanoutunut väkivallasta, Nuotio lisää.

Lue lisää:

Uusnatsijärjestö Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen lakkautuksen käsittely alkoi hovissa – Perustelee toimintansa jatkoa hyväntekeväisyydeksi kuvaillulla "suomalaisavulla"

Lue seuraavaksi