Rovaniemen bussiaikatauluja muutetaan palauteryöpyn seurauksena – osa koululaisista ei enää ehdi tunneille

Koulupäivän alkuun ja loppuun paremmin sopivat aikataulut tullevat voimaan vielä syksyn aikana.

Rovaniemi
Mari Hyrkäs ja Minja-tytär
Mari Hyrkäs kertoo, että bussiaikataulut tarkistettiin kun pohdittiin Minjan hakeutumista musiikkiluokalle. Uusien aikataulujen myötä tunneilta myöhästyminen näyttää väistämättömältä sitten kun pyörä vaihtuu bussiin.Annu Passoja / Yle

Musiikkiluokat houkuttelevat Lapin yliopiston harjoittelukouluun oppilaita eri puolilta Rovaniemeä. Elokuussa voimaan astuneet paikallisliikenteen aikataulut ovat saaneet koululaiset hengästymään.

– Kun bussit tulevat tuonne Ruokasenkadulle aamulla, niin oppilaiden täytyy tulla juoksemalla ehtiäkseen tunnille ja sehän aiheuttaa katujen ylityksessä vaaratilanteita. Iltapäivällä taas koulu päättyy meillä viittä vaille tasan ja bussit ovat kerinneet jo lähteä Ruokasenkadulta, ja siinä tulee pienellekin oppilaalle tunnin odotus, kertoo rehtori Heikki Ervast.

Aikatauluongelma ei koske kaupungin järjestämiä koulukuljetuksia, vaan omin rahoin reittibussilla matkustavia. Heihin kuuluu Saarenkylässä asuva, mutta musiikkiluokkaa harjoittelukoulussa käyvä kolmasluokkalainen Minja. Tyttö vaihtaa pyörän bussiin sitten kun lumi peittää pyörätiet.

– En mä ainakaan ehdi viidessä minuutissa. Varmaan tulisin viisi yli koululle, Minja aprikoi ja varautuu siis myöhästymisiin.

Koulutkin ovat muuttaneet aikataulujaan

Koululaisten vanhemmilta on sadellut kitkerää palautetta kaupungin vastuuvirkamiehelle. Joukkoliikenneinsinööri Hannu Kumpula kertoo, että viestejä on tullut lähemmäs parisataa.

– Kun tällainen iso muutos tulee, niin siinä ei välttämättä ole kaikkia asioita hoksittu ottaa huomioon. Eikä kaikista asioista ole ollut tietoa, vaikka on pyydetty ja koitettu selvittää, Kumpula toteaa.

Hannu Kumpula
Joukkoliikenneinsinööri Hannu Kumpula kertoo, että joidenkin reittien aikatauluja viilataan vielä syksyn aikana.Annu Passoja / Yle

Kyse ei kuitenkaan ole siitä, että kouluja ei olisi kuultu kun aikatauluja suunniteltiin. Työryhmässä on ollut mukana myös koulutoimen edustaja.

– Me olemme selvittäneet kaikkien koulujen alkamis- ja päättymisajat, mutta ne lähtötiedot eivät ole pitäneet kaikilta osin paikkansa. Koulut eivät olekaan toimineet niiden aikataulujen mukaan, mitä meille on ilmoitettu. Viimeisiä koulun alkamisaikojen vaihdoksia on tehty koulujen alkamisen jälkeen, katsomatta miten bussivuorot menee, Kumpula sanoo, mutta lisää ettei halua syyttää ketään.

Muutokset voimaan ennen lumia

Paikallisliikenteestä järjestämisvastuun tänä kesänä ottanut kaupunki aikoo nyt muuttaa joitakin aikatauluja sopimaan paremmin koulujen alkamis- ja päättymisaikoihin. Kumpula arvioi, että muutoksia tulee noin viiteen reittiin ja tarkoitus on saada muutokset voimaan ennen talvea.

Lisävuoroja ei ole luvassa eikä sitä, että kukaan ei joudu enää odottamaan.

– Kovin pientä matkustajamäärää varten ei kannata kallista liikennettä järjestää. Joukkoliikenne on joukkojen kuljettamista varten.

Eniten palautetta on tullut Vennivaaran ja Ylikylän lisäksi Koskenkylästä, jossa bussista ei ole apua esimerkiksi Hanna Korhosen 10-vuotiaalle lapselle. Hänen koulumatkansa Koskenkylän koululle on 4,5 kilometriä.

– Kahdeksaksi ei pääse ollenkaan bussilla ja yhdeksäksi kun menee, niin odotusaika koululla on 45 minuuttia, Korhonen kertoo. Viime lukukaudella koululle pääsi sekä kahdeksan että yhdeksän aamuina.

Rahalla koulutaksin kyytiin

Erikoista Koskenkylän tilanteessa on, ettei kaupungin teknisellä osastolla eikä Kumpulalla ollut tietoa aiemmin ajetuista aamubusseista, koska ne eivät olleet paikallisliikenteen reittiliikennettä eivätkä näkyneet missään aikatauluissa.

Kumpula on jälkikäteen saanut selville, että kyse oli koulutoimen Kutilan Liikenteeltä tilaamista vuoroista, joilla omalla kustannuksella matkanneet koululaiset pääsivät aamulla kouluun. Näitä vuosikausia ajettuja vuoroja ei tämän lukukauden alkaessa enää ajettu, vaan Koskenkylään kulkee aamulla vain yksi reittiliikenteen vuoro.

Koskenkylässä ongelma on ainakin Korhosten perheen kohdalla saamassa ratkaisunsa niin, että 10-vuotias saa maksua vastaan hypätä samaan koulutaksiin, joka poimii perheen 8-vuotiaan. Kakkosluokkalaisille koulukuljetus järjestetään, kun matka on yli 3 kilometriä.

Saarenkylässä asuvan kolmasluokkalaisen Minjan äiti toivoo, että Saarenkylän bussitkin sovitellaan paremmin koululaisten lukujärjestykseen.

– Kyllä me luotetaan ja uskotaan, että jotain muutosta tähän tulee. Olemme myös varautuneet, että meidän vanhempien täytyy jollain tavoin kuskata. Eiköhän me jotain keksitä, Mari Hyrkäs toteaa.