Maahanmuuttokriittiset Salvini ja Orbán tapasivat Milanossa – Toinen vaati rajoja kiinni, toinen rajoja auki

Populistijohtajat lupasivat tiivistää yhteistyötään tiukemman maahanmuuttopolitiikan aikaansaamiseksi.

maahanmuuttopolitiikka
Unkarin pääministeri Viktor Orbán ja Italian sisäministeri Matteo Salvini tapasivat Milanossa.
Unkarin pääministeri Viktor Orbán ja Italian sisäministeri Matteo Salvini tapasivat Milanossa.Daniel Dal Zennaro / EPA

Unkarin pääministeri Viktor Orbán on tavannut Italian sisäministerin Matteo Salvinin Milanossa.

Maahanmuuttovastaisuudestaan tunnetut populistijohtajat vannoivat tiivistävänsä yhteistyötään tiukemman maahanmuuttopolitiikan edistämiseksi Euroopan Unionissa.

Orbánin ja Salvinin vaatimukset keskenään ristiriitaisia

Salvini vaati muita EU-maita ottamaan vastaan turvapaikanhakijoita Italiasta. Lisäksi hän vaati Ranskaa ja Saksaa avaamaan Italian vastaiset rajansa, jotta siirtolaiset pääsevät pois Italiasta.

Salvinin mukaan neuvottelut Saksan kanssa ovat edenneet siihen pisteeseen, että Saksa avaa pian rajansa.

Orbán puolestaan vaati tiukempaa rajapolitiikkaa ja siirtolaisten sekä turvapaikanhakijoiden palauttamista kotimaihinsa. Hän vaati kokonaan uutta Euroopan komissiota ja parlamenttia, jotka keskittyisivät Euroopan rajojen valvontaan.

Orbán sanoi ymmärtävänsä Italian politiikkaa, mutta kutsui sen vaatimuksia siirtolaistaakan jakamisesta järjettömiksi.

Unkarin poliisi ampui vesitykillä mieltään osoittavia maahanmuuttajia Horgošin rajanylityspaikalla Serbian rajalla 16. syyskuuta 2015.
Unkarin poliisi ampui vesitykillä mieltään osoittavia maahanmuuttajia Horgošin rajanylityspaikalla Serbian rajalla 16. syyskuuta 2015.Tamas Soki / EPA

Orbán kertoi kuitenkin pitävänsä Salvinia sankarinaan, koska tämä on onnistunut pysäyttämään siirtolaisten saapumisen Italiaan meriteitse. Orbán myös kutsui Salvinia "kohtalonkumppanikseen".

Lukuisat ihmisoikeusjärjestöt (siirryt toiseen palveluun)ovat arvostelleet Unkarin rajapolitiikkaa. Maa on rakentanut eteläiselle rajalleen muurin, joka estää turvapaikanhakijoiden pääsyn maahan.

Amnesty International kertoo Unkarin pidättäneen laittomasti satoja turvapaikanhakijoita ja käyttäneen väkivaltaa heitä kohtaan.

Euroopan komissio on haastanut Unkarin oikeuteen turvapaikanhakijoiden kohtelusta.

Salvini ylisti Unkarin talouspolitiikkaa

Populistijohtajien tapaaminen keskittyi odotetusti maahanmuuttopolitiikkaan, mutta Orbán ja Salvini keskustelivat myös talouspolitiikasta.

– Unkarin talouspolitiikkaan kannattaa tutustua. Maa on osoittanut, että talouskasvua saadaan aikaan investoimalla ja lisäämällä menoja, ei vain leikkaamalla ja tekemällä uhrauksia, Salvini totesi.

Johtajat kertoivat tiivistävänsä yhteistyötä perustamalla uuden, vasemmiston-vastaisen allianssin (siirryt toiseen palveluun), jonka tehtävänä on ajaa valtioiden suvereniteettia.

Kahden maahanmuuttovastaisen populistijohtajan tapaaminen sai kaupungissa aikaan mittavia mielenosoituksia. Järjestäjien mukaan (siirryt toiseen palveluun) niihin osallistui 15 000 ihmistä.