1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Puoli seitsemän

Ville Ranta muistelee Muhammed-sarjakuvakohua 12 vuotta sitten: "Nyt minua voisi pelottaa enemmän"

Sarjakuvataiteilija Ville Ranta joutui kohun keskelle keväällä 2006. Tanskalainen Jyllands-Posten oli julkaissut 12 Muhammed-pilapiirrosta ja reaktiona oli mielenosoituksia ja tappouhkauksia. Suomessa oltiin hiljaa ja Ranta päätti tehdä asiasta sarjakuvan.

Puoli seitsemän
Ville Ranta muistelee Muhammed-sarjakuvakohua 12 vuotta sitten – "Nyt minua voisi pelottaa enemmän"
Ville Ranta muistelee Muhammed-sarjakuvakohua 12 vuotta sitten – "Nyt minua voisi pelottaa enemmän"

Ville Ranta oli seurannut Tanskan Muhammed-pilapiirroskohua, ja se oli jäänyt vaivaamaan. Ensimmäistä kertaa piirtäjät olivat maailmanpoliittisen paineen alla. Eniten Rantaa ärsytti, että Suomessa ei ollut pilapiirtäjiä, jotka olisivat uskaltaneet ottaa tilanteeseen kantaa.

Samaan aikaan Suomen valtionjohto esitti pyynnön lehdistölle, että asiaa ei käsiteltäisi piirroksin, eikä tanskalaisia piiroksia näytettäisi suomalaiselle yleisölle.

– Mehän elettiin vielä varhais-internetin aikaa, että oikeasti pystyttiin blokkaamaan asioita, eikä suurin osa ihmisistä osannut hakea niitä netistä. Tämä provosoi minut piirtämään Muhammed-sarjakuvaesseen.

Rannan sarjakuvaessee julkaistiin pienen Kaltio-kulttuurilehden nettisivuilla. Seurauksena lehden hallitus erotti päätoimittajan ja sulki verkkosivut.

Jos se tilanne tulisi nyt vastaan, minua saattaisi pelottaa enemmän. Silloin minä ajattelin, että tottakai minä piirrän!

Ville Ranta

Kun Ranta nyt muistelee kahdentoista vuoden takaisia aikoja, hän pitää suurena syynä Muhammed-esseen tekemiseen nuorta ikäänsä. Hän oli tuolloin 27-vuotias.

– Jos se tilanne tulisi nyt vastaan, minua saattaisi pelottaa enemmän. Silloin minä ajattelin, että tottakai minä piirrän!

Kohun seuraus Rannalle oli, että työtilauksia peruttiin jonkin aikaa. Kuitenkin jo muutama kuukausi kohun jälkeen töitä alettiin tarjota entistä enemmän ja Rannan varsinainen ura poliittisena pilapiirtäjänä alkoi.

Tanskassa osa pilapiirtäjistä yhä poliisivartiossa

Tanskan Muhammed-pilapiirroskohusta on aikaa jo yli kaksitoista vuotta, mutta osa piirtäjistä on yhä ainakin ajoittain poliisivartiossa, kertoo Ranta.

Viime syksynä Ranta oli Tanskan pilapiirtäjäyhdistyksen vieraana. Tanskalainen piirtäjäkollega kertoi, että aina kun Muhammed-piirrokset nousivat uudelleen julkisuuteen, ilmestyi poliisiauto hänen kotiovelleen muutamaksi päiväksi.

– Joillakin piirtäjillä Tanskassa on yhä täysvartiointi ja salahuoneet turvanaan.

Rannalle sananvapaus ja sananvastuu ovat itsetään selviä asioita. Tosin hänen mielestään sananvapaudesta keskustellaan nykyisin kummallisella tavalla.

– Ihmiset, jotka ovat sanoneet jotain ääliömäistä – tai jotain rohkeaa, kummin vaan – ja heille tulee siitä seurauksia ja vastaväitteitä, puolustautuvat sanomalla, että heidän sananvapauttaan rajoitetaan. Ei siitä ole kysymys. Sananvapaus on sanomisen vapautta.

Katso Ville Rannan koko haastattelu Puoli seitsemän -ohjelmassa:

Ville Ranta istuu Puoli seitsemän -studiossa
Lue seuraavaksi